Križanič je zagotovil, da trenutno ne načrtujejo dviga DDV-ja ali dohodnine, ampak bodo varčevali z omejevanjem izdatkov oziroma omejevalno fiskalno politiko. Foto: EPA
Križanič je zagotovil, da trenutno ne načrtujejo dviga DDV-ja ali dohodnine, ampak bodo varčevali z omejevanjem izdatkov oziroma omejevalno fiskalno politiko. Foto: EPA
Igralnica
Na ministrstvu za finance končujejo strategijo razvoja iger na srečo. Po besedah ministra za finance bo šel razvoj najverjetneje v smeri sprememb obdavčenja tistih delov sektorja, ki bodo spodbujali razvoj turizma. Foto: MMC RTV SLO

Minister za finance France Križanič je na brifingu SD-ja pojasnil, da bo treba naslednji dve leti ali tri varčevati, da bo Slovenija prišla v javnofinančno ravnotežje. "Kako se bodo posamezni sektorji odločali, pa bo prepuščeno njim," je dejal minister in dodal, da je glede varčevanja v šolstvu "gospodar postopka minister Lukšič" in da se ne bo vmešaval v delo njegovega ministrstva. Minister za šolstvo Igor Lukšič bo po Križaničevih besedah tudi odločal, kakšni bodo alternativni varčevalni ukrepi.

Po besedah finančnega ministra bodo pa tudi drugi predlagani varčevalni ukrepi zelo boleči in bodo v javnosti sprožili odziv. "Vendar bomo te ukrepe peljali prek socialnega dialoga, tako da se bodo socialni partnerji, torej vlada in sindikati morali odločiti, kje varčevati," je pojasnil minister. "Varčevanje v javni upravi bo močnejše kot v širšem javnem sektorju", še zagotavlja Križanič, sicer tudi predsednik sveta SD-ja za finance.

"Trenutno ne načrtujemo dviga DDV-ja ali sprememb dohodninske lestvice"
Obenem je zagotovil, da trenutno ne načrtujejo dviga DDV-ja ali sprememb dohodninske lestvice, ampak bodo varčevali z omejevanjem izdatkov oziroma z omejevalno fiskalno politiko. Fiskalni limit bo po Križaničevih besedah nekaj nad 10 milijard letno, pri čemer bodo ministrstva sama opredelila, kje je varčevanje smiselno. Napovedal pa je dvig trošarine na tobak, pričakuje tudi dvig takse na izpuste CO2.

Križanič je tudi povedal, da je kot eden od pomembnih virov izhodne strategije v parlamentarni proceduri zakon o upravljanju s kapitalskimi deleži države. Ta predvideva ustanovitev posebne agencije, na katere bodo ministrstva prenesla upravljanje s tistimi podjetji, ki so v lasti države - to so pretežno finančna sredstva, telekomunikacije in energetski sektor. V vladni proceduri pa je zakon o transformaciji KAD-a in SOD-a in priključitev DSU-ja k SOD-u, pravi minister.

"Strategija razvoja iger na srečo bo precej radikalna"
"Na ministrstvu za finance končujemo strategijo razvoja iger na srečo, ki bo precej radikalna. Nekaj vprašanj se zastavlja kot odprtih. Predvsem vprašanje državnega lastništva kot obveznega na tem področju za velike igralnice. Vprašanje, ali bomo spodbujali grozdenje, to je koncentracijo igralništva, ali bomo posameznim igralnicam dopuščali neke interesne kroge oz. območja, kjer bodo zajemali prostor svojih naročnikov,"
je pojasnil minister. Prav tako je odprto vprašanje, s kakšnimi spodbudami bodo igralnice povezali s turistično dejavnostjo. Tukaj bo po njegovih besedah prišlo do velikih sprememb v obdavčenju tistih delov sektorja, ki bo spodbujal razvoj turizma.

Na brifingu je sodeloval tudi predsednik Delavske zveze SD-ja Miloš Pavlica, ki je podprl dvig minimalne plače. Kot je pojasnil, se le deloma strinjajo s kritikami delodajalcev glede zakona o minimalni plači. "Velikokrat se namreč napovedi delodajalcev niso uresničile," je pojasnil. Ob tem je poudaril, da je sedaj - pri dogovorih o minimalni plači v prehodnem obdboju v posameznih panogah - na preizkušnji socialno partnerstvo na nivoju podjetja. Pavlica se je še zavzel za socialni dialog.