Foto:
Foto:

Če so meje, so narejene zato, da se jih prestopa. Človek je to zmeraj počel. Meje je potrebno zmeraj širiti, še posebej, če so na drugi strani trpeči otroci in ženske.

Tomo Križnar
Dimitrij Rupel
Zunanji minister je poudaril, da so se pri celotni zgodbi EU, Afrika in arabski svet lahko prepričali o dobrih namenih Slovenije. Foto: RTV SLO

Križnar je dejal, da z zadnjo sudansko avanturo njegova vloga mirovnega posrednika ni končana, saj ni sprt z nobeno izmed strani, vključenih v darfurski spor. Prizadevanj za njegovo rešitev ne more komentirati, a so jih očitno spremljale "hude igre". Razlog za nezakonit vstop v Sudan so nerazumno dolgi vizumski postopki ob vedenju za trpljenje ljudi na drugi strani meje, je dejal Križnar.

Dejal je, da je bil iz Sudana sicer izgnan, a verjame, da "se bo dalo marsikaj", ko se bodo stvari pomirile. Na novinarsko vprašanje, kdo ga je rešil iz zapora, pa je odgovoril, da gre največ zaslug Alahu. Sam sebe medtem še vedno vidi kot mirovnega posrednika, čeprav neuradnega, Slovenijo pa bo tudi v prihodnje predstavljal kot državo, ki ji je mar.

Drnovšek: Najbol zaslužen je Blekić
Predsednik države Janez Drnovšek je na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj dejal, da je tudi to Gibanje pomagalo pri izpustitvi Križnarja. Hamdijo Blekića, Jeseničana iz Katarja, ki je bil sicer Drnovškov odposlanec v Sudanu, je označil kot najbolj zaslužnega za izpustitev Križnarja iz zapora. Blekić naj bi se po njegovih besedah najprej obrnil na Gibanje in ponudil svojo pomoč.

Označil ga je kot skromnega, ker mu je bil pomemben le rezultat - s tem je naredil uvod v del svojega besedila, kjer je zapisal, da imamo opraviti tudi z drugačnimi ljudmi, ki si "bolestno želijo žarometov, javnega priznanja in slave." Rezultat naj bi jim bil pomemben, le če si ga lahko lastijo sami.

Rupel ponudil pomoč
Minister Dimitrij Rupel je povratniku v domovino v prihodnje ponudil pomoč z nasveti in dokumenti na njegovih odpravah in Križnarja pozval, naj se pred odhodi oglasi na MZZ-ju. Minister je tudi ocenil, da je zgodba o Križnarjevem reševanju v svet poslala sporočilo o dobrih namenih Slovenije in ljudeh, ki jih svetovne težave skrbijo.

Križnar, posebni odposlanec predsednika republike Janeza Drnovška, je bil iz zapora v sudanskem Faširju zaradi pomilostitve sudanskega predsednika Omarja Al Baširja izpuščen v ponedeljek. Sudanski predsednik Križnarja ni oprostil obtožb, ki so ga obtoževale nezakonitega prestopa meje, širjenja neresnic in vohunjenja, ampak le prestajanja kazni. V primeru njene izvedbe bi Križnar v zaporu preživel dve leti, bil oglobljen z 2.000 evri, po njenem odsluženju pa bi bil iz Sudana izgnan.

Če so meje, so narejene zato, da se jih prestopa. Človek je to zmeraj počel. Meje je potrebno zmeraj širiti, še posebej, če so na drugi strani trpeči otroci in ženske.

Tomo Križnar