Kučan je svojo vrnitev v politiko označil za neumnost. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Kučan je svojo vrnitev v politiko označil za neumnost. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Za menedžerske odkupe se ne čutim odgovornega, čutim pa se odgovornega, da je bila zlorabljena ideja o nacionalnem interesu.

Slovenski nacionalni interes ni mit, ampak realnost. Ampak je tako kot vsaka ideja lahko podvržen zlorabi.

"Očitno obstaja neko nelagodje ob mojem morebitnem povratku v politiko, a jaz teh ambicij nimam. Bilo bi nespoštljivo do samega sebe, če bi imel pri 70. letih ambicijo voditi kar koli," je za oddajo Vroči stol na Info TV dejal Kučan. "To iskanje mesije kaže veliko nezaupanje v parlamentarno demokracijo. Reševanje položaja je naloga parlamenta in vlade. Vse te igrice bi se morale nehati in moralo bi se najti skupni jezik," je poudaril.
V oceni vlade je dejal, da je ta prevzela oblast v trenutku, ko so bile predpostavke koalicijske pogodbe drugačne, kot so bile, ko je prevzela vodenje. Potrebovala je precej časa, da je ponotranjila, da smo v krizi. Blažila je notranje nemire, premalo pa je posvetila vprašanju, kako iziti iz krize in kako sodelovati pri sooblikovanju izhodov iz krize skupaj s preostalim EU-jem, je dejal Kučan. Dodal je, da ima desnica prav toliko težav, kot jih ima levica.

Velika koalicija je mogoča
Poudaril je, da je sam vedno zagovarjal stališče, da je politika kolektivno delo. "Če kolektiv personificira en sam človek, je to narobe. Čas je, da se v koaliciji zavejo skupne odgovornosti in ugotovijo, kaj morajo storiti do konca mandata, in da se temu posvetijo," je dejal.
Po njegovem mnenju namreč obstaja nevarnost, da se bodo že zdaj stranke začele ukvarjati s predvolilno propagando namesto s tekočimi težavami. Po volitvah sicer meni, da je velika koalicija mogoča, kar pa je odvisno od količine skupnih programskih ciljev. Mogoča bi bila tudi pred volitvami v obliki sodelovanja na nekih skupno definiranih ciljih.
Na vprašanje, ali je razočaran nad trenutno koalicijo, je Kučan odgovoril, da je res polagal veliko upanja v to koalicijo, in dodal, da je bilo v tem obdobju narejeno veliko. Vprašanji pa sta, kaj je še ostalo nestorjenega in ali je sama kriva, da ljudje vidijo, kaj je bilo nestorjenega, bolj drastično, kot je v resnici.
Vprašanje po njegovih besedah ni, ali je v krizi slovenska levica, temveč je treba gledati širše in se vprašati, zakaj je v krizi celotna evropska levica. Meni, da levica ni našla odgovorov na izzive, ki so jih prinesli novi časi, zato je izgubila zaupanje ljudi.
Rešitelja levice ne vidi
Morebitnega rešitelja levice ne vidi, saj se po njegovih besedah na slovenskem političnem prizorišču že 20 let vrstijo isti ljudje, tudi v podmladkih ne vidi pretiranega potenciala. Tu je izpostavil še Igorja Šoltesa, za katerega je prepričan, da nima ambicij biti premier. Poudaril je, da bi se morala politika rehabilitirati, da bi privabila mlade in nadarjene ljudi.
Dotaknil se je tudi napovedi o spremembah ustave. Kot je dejal, je na tem področju gradualist in je za tiste spremembe, za katere je čas pokazal, da so nujne. "Ne moti me toliko govorjenje o novi ustavi kot to, da se o tem govori zaradi nespoštovanja obstoječe ustave. Za nekaterimi težnjami spremembe ustave so težnje po večji lahkotnosti vodenja države in izogniti se demokratičnim barieram," je dejal nekdanji predsednik.
Dodal je, da bi spremembe ustave "pisal s tresočo roko" in bi jo popravil le v delu, kjer bi poslancem odvzel referendumsko pobudo. "Ne more manjšina svojega nezadovoljstva, da z nekim predlogom ni uspela, prenašati na referendum," je mnenja Kučan.
Nacionalni interes ni mit
Med intervjujem je beseda nanesla tudi na nacionalni interes. Ta po Kučanovem mnenju ni mit, ampak realnost. "Menim, da obstaja nacionalni interes tudi v gospodarstvu, obstaja sicer možnost zlorabe, a ta interes obstaja. Kar pa se tiče zlorab menedžerjev, je tukaj naloga pri regulatorjih. Za menedžerske odkupe se ne čutim odgovornega, čutim pa se odgovornega za zlorabo ideje o nacionalnem interesu," je razložil.

Za menedžerske odkupe se ne čutim odgovornega, čutim pa se odgovornega, da je bila zlorabljena ideja o nacionalnem interesu.

Slovenski nacionalni interes ni mit, ampak realnost. Ampak je tako kot vsaka ideja lahko podvržen zlorabi.