Milan Kučan je bil kritičen do zdajšnjih potez vladajoče politike. Foto: BoBo
Milan Kučan je bil kritičen do zdajšnjih potez vladajoče politike. Foto: BoBo

Take globoke posege je veliko lažje izpeljati mimo javne pozornosti v ozračju izrednih razmer in slikanju katastrofične podobe razmer v državi. Tako kriza in nujnost varčevanja postajata orodje ustrahovanja in utišanja.

Milan Kučan
Na Pokljuki ostra Kučan in Stanovnik

Pohodniki iz Ankarana, z Nanosa in s Pohorja so hodili teden dni. Slavnostni govornik, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, je bil kritičen do zdajšnjih potez vladajoče politike, ki po njegovem mnenju nastopa z aroganco moči in ustrahovanja v povsem negotovih razmerah. Zato bi bilo nujno zavezništvo politike z državljani, ki bi krepilo vero, da so vladni ukrepi v skupno dobro in da so bremena pravično porazdeljena.

Spominska slovesnost na Rudnem polju je povezala veterane vojne za Slovenijo, slovenske častnike, združenje borcev za vrednote NOB-ja.

Kučan je spomnil, da rdeča zvezda in prapori nekaterih borcev niso imeli vstopa na proslavo rojstnega dne slovenske države, češ da so to simboli, ki delijo Slovence. A kaj bi branili slovenski teritorialci, če ne bi bilo Maistrovih borcev, tigrovcev in slovenskih partizanov, je opozoril Kučan.
Opozoril je, da bomo z molkom soodgovorni za samovoljno početje, "ki se razkriva v izganjanju zvezde, preimenovanju vojašnic, odpovedovanju proslav, spreminjannju državne himne, izsiljevanju ustavnih sprememb, izločevanju in izbrisanju celih kategorij državljanov, razsojanju o legitimnosti volilnih izidov, nespoštovanju sodišč, odrekanju pristojnosti in moralne avtoritete na neposrednnih volitvah izvoljenemu predsedniku republike, ponarejanju dokumentov, strankarskemu kadrovanju ter enačenju interesov ene stranke z interesi države". Spomnil je tudi, da je bilo v zgodovini dovolj naukov, kam lahko pripelje takšno početje.
Zgodovina pred letom 1990
Meni, da se dogaja premišljen in že večkrat poizkušan načrt svojevoljne postavitve zgodovinskih mejnikov na novo, da bi z naporov za stvaritev slovenske države izključili vse tiste narodove silnice, ki jih na zgodovinsko prizorišče ni naplavil šele proces razpadanja jugoslovanske države. "Slovenski zgodovinski spomin sega veliko dlje kot do leta 1990, ko naj bi se po izganjalcu zvezde šele začela zgodovina slovenske državnosti. Izbrisati se tega dela naše zgodovine ne da. Zapisan je v narodov spomin," je izpostavil Kučan.

Prepričan je, da večji del strankarske politike, zlasti vladajoče, spregleduje vrednote, na katerih smo se utemeljili in se jim zavezali ob rojstvu države, da slabo ravna z državo, da izgublja čut za pravičnost, solidarnost in dostojno življenje ter da postaja neobčutljiv za nakopičeno jezo in nezadovoljstvo ljudi. "Razkopava ideološke razklanosti in kljub obljubam, da tega ne bo počela, nenehno vrača temne pege preteklosti v današnji čas".
Kučan je podprl predsednika republike Danila Türka na jesenskih volitvah. Verjame, da ne bo spraševal ljudi po politični privrženosti, temveč jih bo spraševal po njihovih zamislih in prispevku za demokratično in socialno čutečo Slovenijo.

Kučanove besede so med zbranimi večkrat požele bučen aplavz. Kot je poudaril predsednik organizacijskega odbora pohoda Tone Kapus, so se na Pokljuki zbrali vsi tisti, ki cenijo vrednote NOB-ja, boja partizanov in zmago v osamosvojitveni vojni leta 1991. 27. spominski pohod Združenja borcev za vrednote NOB, veteranov vojne za Slovenijo in slovenskih častnikov tako znova združuje vse, ki so se borili za domovino.

Aljana Jocif, Radio Slovenija, Dogodki in odmevi in STA

Take globoke posege je veliko lažje izpeljati mimo javne pozornosti v ozračju izrednih razmer in slikanju katastrofične podobe razmer v državi. Tako kriza in nujnost varčevanja postajata orodje ustrahovanja in utišanja.

Milan Kučan
Na Pokljuki ostra Kučan in Stanovnik