Boruta Pahorja je Duša Trobec Bučan prepričala, zdaj mora še preostale. Foto: MMC RTV SLO
Boruta Pahorja je Duša Trobec Bučan prepričala, zdaj mora še preostale. Foto: MMC RTV SLO

Kot je povedal vodja poslanske skupine SD-ja Dušan Kumer, je bil pogovor med poslanci in kandidatko z obeh strani zelo korekten. Pojasnil je, da je Trobec Bučanova na vprašanja odgovarjala vsebinsko prepričljivo, zato meni, da je stališče celotne poslanske skupine naklonjeno njenemu imenovanje na položaj ministrice. Kandidatko zdaj čaka še zaslišanje v DZ-ju in na delovnem telesu.

Kumer je zatrdil, da je morebitna ukinitev ministrstva, o kateri se je nekaj časa govorilo v javnosti, predvsem stvar vlade, njegovo osebno mnenje pa je, da se tovrstna racionalizacija izvaja predvsem na začetku mandata, ko se lahko spremeni zakon o vladi in določi program, na podlagi tega pa tudi vladni resorji.

Kandidatko podprl tudi Pahor
Predsednik vlade Borut Pahor je predlog za imenovanje Trobec Bučanove v državni zbor vložil že v torek, svoj predlog pa pojasnil z besedami, da gre za izkušeno in primerno kandidatko. Pri tem se mu zdi pomembno, da je v zadnjem letu kot državna sekretarka delovala na ministrstvu, ki je v tem času izboljšalo črpanje evropskih sredstev.

Zaradi vožnje pod vplivom alkohola je namreč odstopil Henrik Gjerkeš, ki je do pred kratkim vodil ta resor. Za njegovo naslednico je izvršni odbor DeSUS-a predlagal Trobec Bučanovo.

Predsednika vlade je kandidatka torej prepričala, a je njena usoda še negotova, saj je ne podpira vsa koalicija. Kdaj bodo poslanci odločali o njenem imenovanju, še ni znano. Še prej se bo morala kandidatka predstaviti na matičnem delovnem telesu.
Kandidatka za ministrico za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Trobec Bučanova je diplomirala na ljubljanski pravni fakulteti. Opravljena ima pravosodni izpit in izpit za mediatorja. V državni upravi je zaposlena od leta 2006. Približno leto dni je državna sekretarka v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko.