Število poškodb pri otrokih je v zadnjih letih manjše. Foto: Bobo
Število poškodb pri otrokih je v zadnjih letih manjše. Foto: Bobo
Poškodba
Takole se lahko konča neprevidna uporaba pirotehnike ali spornih izdelkov. Foto: MMC RTV SLO
Varno pri rabi petard

Kot opozarjajo na Generalni policijski upravi, je v lanski sezoni glede na prejšnjo število poškodb naraslo za več kot polovico. Nepremišljena uporaba pirotehničnih izdelkov lahko povzroči poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči, opozarjajo. Prav tako lahko moti starejše ljudi, bolnike in živali ter onesnažuje okolje, je poudaril Janez Vidovič iz uprave uniformirane policije.

Število kršitev uporabe pirotehnike se je po spremembi zakonodaje aprila 2008 sicer zmanjšalo, a obenem se je v lanski sezoni povečalo število poškodb z deset na 23. Število poškodb pri otrocih pri tem že od leta 2006 pada. Lani sta se tako zgodili le dve lažji.

Policija te dni izvaja številne preventivne akcije z naslovom Bodi zvezda, ne meči petard, pri katerih sodelujeta tudi ministrstvo za šolstvo in šport ter Inštitut za varovanje zdravja. Otroke v osnovnih šolah učijo o varni uporabi in o nevarnostih, ki jih petarde lahko povzročijo.

Pozor pri sumljivih izdelkih
V teh dneh pa inšpektorat za notranje zadeve in tržni inšpektorat izvajata tudi poostrene nadzore nad prodajo pirotehničnih izdelkov. Viktor Strauch z inšpektorata za notranje zadeve kupce opozarja, naj bodo pozorni, če učinek pirotehničnega izdelka ne bo takšen, kot je napisan v navodilu za varno uporabo tega izdelka.

Med nadzorom prodaje omenjenih izdelkov v podjetjih in pri trgovcih pirotehnike na drobno so namreč pri eni gospodarski družbi odkrili nepravilnosti, povezane z varnostnimi in tehničnimi lastnostmi pirotehničnih izdelkov, zato je potrebna posebna pazljivost.

Ne kupujte na črnem trgu
Kupci naj pirotehnične izdelke kupijo pri tistih trgovcih, ki imajo dovoljenje za prodajo teh izdelkov, še svetujejo na tržnem inšpektoratu. Večino poškodb so namreč povzročile ravno petarde, kupljene na črnem trgu.

Decembra so poostren nadzor začeli opravljati tudi cariniki, ki so v prvem tednu tega meseca že zasegli 700 pirotehničnih izdelkov.

Varno pri rabi petard