Lavrov se je srečal z Ruplom, Janšo in Drnovškom. Foto: EPA
Lavrov se je srečal z Ruplom, Janšo in Drnovškom. Foto: EPA
Rupel in Ban Ki Mun
Južnokorejec je prvič obiskal Slovenijo. Foto: RTV SLO

Sergeja Lavrova je najprej sprejel zunanji minister in predsedujoči Ovseju Dimitrij Rupel. Ruski diplomat je dejal, da je njegova država pripravljena sprejeti kompromis glede zasedanja organizacije, pohvalila pa sta tudi menjavo med državama, saj naj bi ta že dosegla načrtovano milijardo dolarjev.

Kasneje se je srečal tudi s premierjem Janezom Janšo, s katerim sta potrdila dobre odnose med državama in se strinjala, da potrebuje Kosovo rešitev, ki bo prispevala k stabilizaciji širše regije, pri čemer pa ne bi smelo biti poražencev.

Ob tem je Lavrov v izrekel priznanje Sloveniji za strokovno delo in prizadevanja, ki jih vlaga v predsedovanje Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Zvečer bo ruskega diplomata sprejel tudi predsednik Janez Drnovšek.

Tudi z Draškovićem o Kosovu
Dimitrij Rupel je sprejel tudi zunanjega ministra SČG-ja Vuka Draškovića, s katerim sta se strinjala, da so odnosi med Ljubljano in Beogradom dobri, govorila pa sta tudi o Kosovu. Slovenski zunanji minister je izrazil željo po nadaljevanju dobrega sodelovanja tudi med Beogradom in Ovsejem, vodja diplomacije SČG-ja pa mu je predstavil svoja stališča glede vprašanja Kosova. Ob tem je Rupel zatrdil, da se pri pogajanjih o prihodnjem statusu pokrajine ne sme pozabiti na Srbijo.

Za tesnejše sodelovanje s Seulom
Rupel se je kot gostitelj zasedanja Ovseja srečal tudi z južnokorejskim ministrom za zunanje zadeve Ban Ki Munom. V pogovoru sta izrazila željo po tesnejših stikih v znanosti in tehnologiji ter nadaljevanju zelo pomembnega gospodarskega sodelovanja med državama. Luka Koper je namreč izhodišče za izvažanje južnokorejskih avtomobilov v Evropo. Dogovorila sta se tudi za več srečanj na relaciji Ljubljana-Seul.