Poslanski skupini sta se za sodelovanje zahvalili še dve njeni vidni članici. Foto: RTV SLO
Poslanski skupini sta se za sodelovanje zahvalili še dve njeni vidni članici. Foto: RTV SLO
Iz LDS-a izstopili še dve poslanki

Širca in Oražmova sta kot vzrok za izstop navedli prevladujoče konflikte v stranki ter izrazili upanje, da bosta v novi sredini lahko delovali bolj konstruktivno. Oražmova je dejala, da je bilo delo v poslanskem klubu LDS-a preobremenjeno s stanjem v stranki, kjer že nekaj časa prevladujejo notranji spori in medsebojno nesprejemanje.

Majda Širca, ki je v LDS vstopila leta 2000, je povedala, da odločitev ni bila lahka. O morebitnem snovanju nečesa novega se poslanki strinjata, da gre za zametek nečesa novega, javnost pa po njunem mnenju vse bolj pričakuje nov razvojni premislek. Dodajata, da bosta še naprej delovali opozicijsko ter zvesto liberalnim in socialnim razvojnim vrednota.

Njun izstop iz poslanske skupine je potrdil tudi kabinet predsednika DZ-ja Franceta Cukjatija, ki je že prejel izjavi o prestopu obeh poslank kot tudi obvestilo Mateja Lahovnika, vodje poslanske skupine nepovezanih poslancev, ter Milana M. Cvikla, namestnika vodje poslancev LDS-a Antona Ropa.

Nova razmerja v DZ-ju
Januarja so LDS zapustili Matej Lahovnik, Milan M. Cvikl in Slavko Gaber (slednja ostajata člana PS-a), februarja pa so poslansko skupino zapustili še Pavel Gantar, Davorin Terčon in Alojz Posedel.

Liberalna demokracija za nadaljnje sodelovanje
LDS ostaja opozicijska stranka, ki bo izpolnjevala poslanstvo nadzora nad vladajočo konservativno koalicijo in pri tem računa na sodelovanje s poslanci novonastale poslanske skupine, so sporočili iz LDS-a, vodstvo stranke pa bo aktualno dogajanje podrobneje komentiralo prihodnji teden.

Poslanska skupina nepovezanih poslancev ima v DZ-ju zdaj že 6 sedežev, kolikor jih ima tudi Slovenska nacionalna stranka, in le sedež manj od Slovenske ljudske stranke. DeSUS je na zadnjih parlamentarnih volitvah zasedel 4 mesta, LDS-u pa jih je po zadnjih izstopih ostalo še 17.

Iz LDS-a izstopili še dve poslanki