Lekarne in Vzajemna se se dogovorile, kako bodo izvajale izravnalne sheme. Foto: RTV SLO
Lekarne in Vzajemna se se dogovorile, kako bodo izvajale izravnalne sheme. Foto: RTV SLO
Marko Jaklič
Predsednik uprave Vzajemne je z dogovorom zadovoljen, lakarnarji pa ne. Foto: RTV SLO

Od 11. decembra naprej bodo lekarne Vzajemni pošiljale 13 zahtevanih podatkov, provizija za to pa bo 0,75 odstotka. Tako tudi določa novela o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Minister je ocenil, da so s sestankom končali dozdajšnje težave na področju plačevanja lekarniških storitev. Najpomembnejše za zavarovance pa je, da jim ne bo treba hoditi na Vzajemno po povračila za lekarniške storitve.

Bručan je še povedal, da se lekarne sicer lahko z zavarovalnicami dogovorijo za dodatno plačilo za pošiljanje širšega nabora podatkov in večji obseg dela, kot je potreben za delovanje izravnalnih shem.

Jaklič: Nekatere podatke že prejeli
Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič je z doseženim kompromisom zadovoljen. Dejal je, da so nekatere lekarne podatke že poslale in da jim bodo v najkrajšem mogočem roku vse plačali.

Lekarnarji: Gre za sklep, ne dogovor
Lekarnarji so sklep podpisali, a se z njim v celoti ne strinjajo. Predsednica zbornice je povedala, da ni šlo za dogovor, ampak za sklep ministra. Meni, da niso prevladali argumenti, ampak politika. Napovedala je, da se bodo prihodnji teden poskušali srečati z Agencijo za zavarovalniški nadzor.