Sodna praksa na področju zasegov premoženja se v Sloveniji šele začenja oblikovati. Foto: MMC RTV SLO
Sodna praksa na področju zasegov premoženja se v Sloveniji šele začenja oblikovati. Foto: MMC RTV SLO


V letu uveljavljanja zakona v praksi so bile pridobljene šele prve izkušnje, saj finančna preiskava glede na zapletenost in obsežnost preiskovanja izvora premoženja v skladu z zakonom poteka največ eno leto in se iz objektivnih razlogov lahko podaljša še za pol leta, so v sporočilu za javnost pojasnili na ministrstvu za pravosodje.
Seznanjeni so, da potekajo finančne preiskave vsaj v petih večjih zadevah, v katerih so bila odrejena tudi začasna zavarovanja in začasni odvzemi premoženja, so navedli na pravosodnem ministrstvu.
Na ministrstvu sicer proučujejo morebitne potrebne spremembe in dopolnitve zakona, ki so se pokazale v praksi. Določene možnosti izboljšave so se za zdaj pokazale predvsem v fazi odrejanja zamrznitve premoženja nezakonitega izvora.

Pri sprejemu podzakonskih aktov se je tudi izkazalo, tako na ministrstvu, da zakon nima dovolj jasnih zakonskih podlag za sprejem vseh potrebnih določb navedenih uredb. Vendar navedene pomanjkljivosti po njihovih zagotovilih ne preprečujejo uporabe zakona v praksi.