V letu 2010 se bo nadaljevala gradnja nekaterih državnih navezovalnih cest, ki omogočajo boljše navezovanje širših urbanih območij na avtocestno omrežje. Foto:
V letu 2010 se bo nadaljevala gradnja nekaterih državnih navezovalnih cest, ki omogočajo boljše navezovanje širših urbanih območij na avtocestno omrežje. Foto:
Avtocesta
Vrednost del na odsekih in podosekih, ki bodo v letu 2010 predani prometu oziroma se bo v letu 2010 na njih nadaljevala gradnja, znaša 140 milijonov evrov.

Letos bo tako zgrajenih 16,3 kilometra cestnih odsekov oziroma 14,8 kilometra štiripasovnih avtocest in 1,5 km navezovalne ceste (to sta dolenjska odseka Pluska-Ponikve in Ponikve-Hrastje ter manjkajoči del ankaranske vpadnice pri navezavi na Luko Koper).

Predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik pred dnevi za MMC ni izključila možnosti, da bodo dolenjsko avtocesto končali do 30. junija letos. V začetku decembra so z Mirkom Kovačičem podpisali pogodbo za odkup zemljišča pri Ponikvah, tako da se je lahko začela sklepna faza gradnje dolenjske avtoceste. Kot datum odprtja so v Darsu takrat napovedali 30. junij 2010, vendar le če zima ne bo huda.

Vlada je na seji v četrtek, 25. februarja, sprejela letni plan razvoja in obnavljanja avtocest za leto 2010 in ga poslala v soglasje državnemu zboru.

Poleg tega se bo v letu 2010 gradnja nadaljevala na skupno 19,4 km cestnih odsekov. Nadaljevanje gradnje bo potekalo na naslednjih odsekih: Peračica–Podtabor (rekonstrukcija desne polovice avtoceste), Šentvid–Koseze (III. faza), II. faza navezave na Luko Koper, Koper–Izola in Gorišnica–Ormož ter ploščad za bencinski servis Cikava.

Uvajanje elektronskega sistema cestninjenja
Predvideni stroški za uvedbo elektronskega sistema cestninjenja v prostem prometnem toku so 1,5 milijona evrov. Za izvedbo sistema za nadzor in vodenje prometa je predvideno 9,9 milijona evrov.

Dars s cestninami zaslužil 235 milijonov evrov
Družba za avtoceste je v letu 2009 ustvarila 266,7 milijona evrov prihodkov, največ na račun cestnih (235 milijonov evrov). Dars za letos načrtuje 271,9 milijona evrov prihodkov, pri čemer bodo tudi letos večino, 243 milijonov evrov, obsegali prihodki od cestnin.