Miha Lobnik na 5. konferenci zagovornikov načela enakosti. Foto: Twitter Miha Lobnik
Miha Lobnik na 5. konferenci zagovornikov načela enakosti. Foto: Twitter Miha Lobnik

Ukrepi za zajezitev virusa so po Lobnikovih besedah sprejeti z namenom zaščite zdravja in preprečitve širjenja virusa. "A ti ukrepi so, kot vemo, pogosto pripravljeni in sprejeti na hitro in zato prinašajo veliko neželenih posledic," je Miha Lobnik opozoril na regionalni konferenci zagovornikov načela enakosti.

Govorci na konferenci so poudarili pomen zagovornikov načela enakosti med epidemijo covida-19. Zagovorniki načela enakosti zato analizirajo, ali so bili cilji tovrstnih represivnih ukrepov med epidemijo legitimni, ali so bili ukrepi proporcionalni in so dosegli svoje prvotne cilje, ali so bili potrebni in ali bi bilo mogoče enako doseči z milejšimi ukrepi, je pojasnil Lobnik.

Ob tem je opomnil, da zagovorniki pripravljajo priporočila glede ukrepov, ki jih posredujejo vladam. "Bolj kot vlade svoje ukrepe prilagajajo našim priporočilom, večja verjetnost je, da jih bodo ljudje spoštovali," je zagotovil Lobnik.

Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Foto: Twitter Miha Lobnik
Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Foto: Twitter Miha Lobnik

Rasizem proti Azijcem, sovražnost do Italijanov

Ob tem je pojasnil, da so se zagovorniki načela enakosti z realnostjo epidemije soočili takoj ob njenem začetku, saj so države v hitrem odzivu na virus nemudoma začele sprejemati ukrepe.

"Najprej smo se srečali s pojavom rasizma proti Azijcem, potem s sovražno nastrojenostjo proti Italijanom," je na začetne oblike diskriminacije ob epidemiji covida-19 spomnil Lobnik.

Predsednica izvršnega odbora Evropske mreže organov za enakost (Equinet) Tena Šimonović Einwalter je poudarila, da so v Equinetu že ob začetku pandemije marca 2020 spoznali, da bodo zaradi novih okoliščin morali delovati fleksibilno. Ob tem je opozorila, da so gospodarske posledice protikoronskih ukrepov po državah najbolj prizadele najranljivejše. Poudarila je, da je naloga Equineta analizirati, na kakšen način so bili ukrepi diskriminatorni do različnih skupin.

Poslanka in predsednica komisije DZ-ja za peticije, človekove pravice in enake možnosti Nataša Sukič (Levica) je opozorila, da so vedno med krizo prve na udaru človekove pravice. Te so lahko omejene le z zakonom, kar pomeni, da morajo biti ukrepi za preprečevanje epidemije časovno omejeni in proporcionalni, je poudarila.

Helena Dalli, evropska komisarka za enakopravnost. Foto: Twitter Miha Lobnik
Helena Dalli, evropska komisarka za enakopravnost. Foto: Twitter Miha Lobnik

Zagovornik načela enakosti med epidemijo

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič je pojasnil, da se je delo zagovornika načela enakosti od imenovanja Lobnika na to mesto leta 2016 v Sloveniji okrepilo. Njegovo delo je pomembno za delovanje vseh ministrstev, tudi našega, je povedal in dodal, da "se je delo zagovornika načela enakosti med epidemijo covida-19 znova izkazalo za ključno".

Tudi evropska komisarka za enakopravnost Helena Dalli je opozorila na porast neenakosti med epidemijo. "Ženske so bile bolj kot moški podvržene izgubam služb," je opozorila. Ob tem je napovedala, da bo v obravnavno kmalu vložila predlog, ki bo obravnaval nasilje nad ženskami, tudi na spletu. "Prav tako si prizadevamo razširiti seznam kaznivih dejanj znotraj Evropske unije na vse oblike sovražnega govora in zločinov iz sovraštva," je poudarila Dalli.

Regionalna konferenca zagovornikov načela enakosti iz jugovzhodne Evrope o vplivu pandemije covida-19 na različne skupine prebivalstva in na delo organov za varstvo pred diskriminacijo vključuje tudi dve razpravi. V sklopu prve bo beseda tekla o epidemiji covida-19 kot izzivu za enakopravno obravnavo in enake možnosti, druga pa bo posvečena posameznim tematikam, s katerimi se glede epidemije covida-19 ukvarjajo organi za enakost. V razpravi bo sodelovalo več predstavnikov teh ustanov iz različnih držav, predstavniki mednarodnih organizacij in nekateri strokovnjaki.