Če bi bili bolj integrirani, bi imeli manj težav. Biti integriran pomeni sprejeti pravila socialno-tržne ekonomije in pravne države. Oboje ne deluje najbolje, meni Lojze Peterle. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Če bi bili bolj integrirani, bi imeli manj težav. Biti integriran pomeni sprejeti pravila socialno-tržne ekonomije in pravne države. Oboje ne deluje najbolje, meni Lojze Peterle. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

"Seveda si želim predsednika brez komunistične preteklosti. Jaz sem že javno podprl kandidata Milana Zvera, ki ima po mojem mnenju vse kvalitete za dobrega predsednika," je še dodal.

Evropski poslanec je v MMC-jevi klepetalnici med drugim zatrdil, da gradnja Teša 6 ni dobra rešitev: "Prepričan sem, da je mogoče brez Teša 6 zagotoviti varno oskrbo z energijo. Poučil sem se, da je alternativa v prenovi blokov 4 in 5, ki sta bila pred nekaj leti že izdatno modernizirana," pravi Peterle. Po letu 2027 se odpira možnost za močnejše uvajanje obnovljivih virov energije oz. izstop iz dobe premoga, "kar je nujno, če se hočemo priključiti nizkoogljični razvojni liniji Evrope", je v spletni klepetalnici o alternativah šestemu bloku Termoelektrarne Šoštanj še dejal evropski poslanec.

V spletnem klepetu si lahko preberete tudi, zakaj je propadel SKD in kakšno je bilo Peterletovo sodelovanje s Hildo Tovšak.

"Ko sem v Evropskem parlamentu spremljal razvoj vse večjega poudarka na nizkoogljični strategiji, sem začel še globlje študirati ta projekt. Pri tem se preštudiral gradivo, ki ga je vlada pripravila za odbor za gospodarstvo DZ-ja. Na tej podlagi sem se odločil, da še enkrat javno opozorim na okoljsko, gospodarsko in socialno nevzdržnost tega projekta," je pojasnil svojo dejavnost pri opozarjanju na to, kakšna napaka bi bila gradnja šestega bloka.

V klepetu se je dotaknil tudi (ne)uspešnosti vlade pri zmanjševanju brezposelnosti, zniževanju cen goriv in podobnega: "Po letih neučinkovite Pahorjeve vlade, zaradi katere smo imeli predčasne volitve, čez noč od nove vlade ne moremo pričakovati vsega, kar je bilo prej zamujeno. Pričakujem, da so bo po prvih rezultatih socialnega dialoga začel dinamičen proces reformiranja." Ob tem je pojasnil tudi, da Pahorjeve reforme ni podprl, ker se mu je zdela "nezadostna oz. premalo celovita".