Lokalne volitve 2014
Bojan Kekec, Jože Kobe, Milena Kramar Zupan, Rafko Križman, Uroš Lubej, Gregor Macedoni, Mojca Špec Potočar, Matic Vidic
Bojan Kekec, Jože Kobe, Milena Kramar Zupan, Rafko Križman, Uroš Lubej, Gregor Macedoni, Mojca Špec Potočar, Matic Vidic - kandidati za novomeškega župana. Foto: MMC RTV SLO
Rafko Križman
Rafko Križman - dolgoletni vodja novomeške Komunale. Foto: MMC RTV SLO
Jože Kobe
Jože Kobe je prepričan, da je neurejen vodovod posledica napačnih ravnanj odgovornih v občini. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Lubej
"Vstajnik" Uroš Lubej razlog za nastalo situacijo vidi v napakah dozdajšnjih vodstev in netransparentnem delovanju dozdajšnje garniture. Foto: MMC RTV SLO
Milena Kramar Zupan
Milena Kramar Zupan je prepričana, da je nujno treba zagotoviti sredstva za sanacijo avtobusne postaje v občinskem proračunu. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Macedoni
"Govorimo, da smo talci arhitekta. Mislim, da je imel isti arhitekt nekaj časa za talca državo s projektom NUK 2, a je država to znala urediti," je glede patpoložaja, v katerem se je občina znašla, ko gre za avtobusno postajo, odločen Macedoni. Foto: MMC RTV SLO
Matic Vidic
"Če bi bilo Novo mesto podjetje, bi propadlo v enem mesecu," opozarja Matic Vidic. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Špec Potočar
Mojca Špec Potočar je aktualna nepoklicna podžupanja. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Kekec
Bojan Kekec je takole komentiral podpis najemne pogodbe za rumeno stavbo: "Vsake toliko čase se najde neki fantom, ki županu podtakne pogodbo v podpis." Foto: MMC RTV SLO

Soočenje: Kaj Novemu mestu obljubljajo kandidati za župana?

Največja težava je dostop do čiste pitne vode
22. september 2014 ob 17:09,
zadnji poseg: 22. september 2014 ob 19:39
Ljubljana/Novo mesto - MMC RTV SLO

Draga voda - ki pa večino časa sploh ni pitna -, novomeška sramota (avtobusna postaja) in preplačana rumena stavba - to so ključne težave Novega mesta.

Dolenjska prestolnica bo po dveh mandatih dobila novo županjo ali župana, ker zdajšnji župan odhaja v pokoj. V soočenju, ki ga je vodila Petra Držaj, so o ključnih težavah Novega mesta razpravljali Bojan Kekec, Jože Kobe, Rafko Križman, Uroš Lubej, Gregor Macedoni, Mojca Špec Potočar, Matic Vidic in Milena Kramar Zupan.

Bojan Kekec je v uvodu pojasnil, da kandidira zato, ker meni, da se da lokalno politiko v Novem mestu bistveno bolje voditi. Jože Kobe je prepričan, da občinski svet sploh ne potrebuje koalicije: "Občinski svet mora delovati v korist občanov. Če delata občinska uprava in župan dobro, ni potrebe po koaliciji v občinskem svetu."

Milena Kramar Zupan, ki kandidira s podporo SD-ja, SLS-a in Zveze za Dolenjsko, ki ji je na prejšnjih volitvah nasprotovala, pravi, da je to, da jo podpira več strank, lahko le prednost. "Sama bom izbrala najsposobnejše in najbolj poštene v svojo koalicijo," obljublja.

Rafko Križman, dolgoletni vodja novomeške komunale, pravi, da je ponosen na svoje delo v Komunali: "V svojem dolgoletnem delovanju sem nabral izkušnje in znanje, da Novemu mestu dam več, da ga popeljem na novo pot." "Vstajnik" Uroš Lubej ocenjuje, da so šli ljudje na ulice zato, ker želijo spremembe tega, da občina pripada ozkim kapitalskim skupinam.

Gregor Macedoni je vesel in ponosen, ker prihaja iz gospodarstva. "Sem zelo ponosen, da me v mojem delovnem okolju podpirajo." Prepričan je, da lahko izkušnje iz gospodarstva uveljavi tudi v novomeški občini. Mojca Špec Potočar pa meni, da je njena prednost to, da po dolgih letih delovanja v MO-ju Novo mesto pozna stanje in priložnosti za naprej. Matic Vidic, "Popovičev novomeški kandidat", pa opozarja, da Novo mesto nujno potrebuje identiteto - in to ne samo gospodarsko.

Zakaj se gradnja novega vodovoda še ni začela?
Rafko Križman pojasnjuje, da je vse pripravljeno, a država še ni podpisala pogodbe o sofinanciranju vodovoda. Zakaj je tako, ne ve. Kekec pa opozarja, da je bila napaka to, da se je polagalo vodovode "do vseh dolenjskih zidanic", vodarne v Novem mestu se pa ni nihče lotil. Kramar Zupanova obljublja, da bo nemudoma začela reševati vprašanje pitne vode, "ki je prva in absolutna prioriteta občine" - s posodobitvijo hidravličnega sistema in gradnjo dveh vodarn.

Kobe pa prioriteto vidi v gradnji čistilnih naprav, kar bi stalo okoli štiri milijone evrov, to pa pomeni, da bi iz občinskih sredstev ostal le še kakšen milijon, drugo bo treba pridobiti z drugačnimi viri financiranja. "Takoj je treba začeti graditi vodovod in vodarno," opozarja Lubej. Razlog za nastalo situacijo pa vidi v napakah dozdajšnjih vodstev in netransparentnem delovanju dozdajšnje garniture.

Macedoni, ki je na seji občinskega sveta že zahteval nižjo ceno vode, za presežek dozdajšnjih vplačil pa predlagal, da ga namenijo za investicije, je bil preglasovan. "Nedopustno je, da znova poslušamo iste obljube kot pred štirimi leti," poudarja. Špec Potočarja priznava, da je projekt, ki ga bo sofinanciral evropski kohezijski sklad, večkrat popravljen, kar pa pripisuje zahtevam ministrstva.

"Živimo v 21. stoletju, ko bi morala biti voda normalna dobrina," poudarja Vidic, ki meni, da je treba spremeniti vse - od ekipe naprej - in peljati stvari naprej. Sam sicer zgroženo ugotavlja, da v Krko iz čistilne naprave teče čistejša voda kot iz pipe. "Oba projekta smo začeli leta 2007, čistilna naprava je končana, vodovod pa ne," mu odgovarja Kobe.

Avtobusna postaja - talec arhitekta in stečajnih postopkov
Sramota Novega mesta je avtobusna postaja, ki je zaradi spora z arhitektom ne smejo preurediti, del nje pa je v stečajni masi. Kekec bi ta del podrl in zgradil novo: "Mesto ne more biti talec 20 let trajajočih sodnih postopkov." Obenem opozarja, da se tam med drugim dogaja tudi veliko kriminala. Vidic se strinja, da postaja res postaja leglo kriminala, sam pa za rešitev predlaga to, da bi v zgornjih prostorih uredili prostore mestnega redarstva "in bi bile stvari bistveno drugačne".

Špec Potočarjeva priznava, da je avtobusna postaja ogledalo mesta. Sama se zavzema za njeno preureditev, a je treba najprej oblikovati "ustrezen program". "Upravljavec je zdaj znan, samo je težava to, da je zdaj več kot 20 lastnikov, rešiti pa je treba tudi težave avtorskih pravic." "Govorimo, da smo talci arhitekta. Mislim, da je imel isti arhitekt nekaj časa za talca državo s projektom NUK 2, a je država to znala urediti," pa je odločen Macedoni.

V sodelovanju s stroko in lastniki je treba pristopiti skupaj k obnovi, s policijo pa rešiti vprašanje nasilja na postaji, pa predlaga Lubej in dodaja, da je treba pri projektu upoštevati tudi mnenje občanov. Križman poudarja, da je bila avtobusna postaja zamišljena kot stičišče avtobusnih poti, pa tudi kot kraj, kjer bi ljudje našli "vse, kar spada zraven" - od turističnih agencij naprej. "Seveda bi bilo treba avtobusno postajo obnoviti - v sodelovanju z lastniki -, tisti del, ki ga imenujemo gradbena jama, pa bi bilo treba dokončati." Milena Kramar Zupan je prepričana, da je nujno treba zagotoviti sredstva za sanacijo avtobusne postaje v občinskem proračunu.

Kdo je kriv za astronomsko najemnino rumene kocke?
Kamen spotike je tudi astronomska najemnina za novomeško rumeno stavbo, t. i. kocko, kjer domuje razvojno-izobraževalni center. Lubej priznava, da je treba pogodbe spoštovati, a v tem primeru je veliko znakov, da je šlo za koruptivno ravnanje. "Če bi stavbo lahko odkupili, bi bilo to absolutno cenejše. Če bi pogodbo lahko prekinili, pa bi jo seveda prekinil."

Tudi Kobe pravi podobno: "Kot župan bom naredil vse, da se pogodba prekine." Prepričan je še, da bi morala občina imeti lastne prostore, ki bi jih denimo lahko postavili v gradbeni jami ob avtobusni postaji. Macedoni opozarja: "Ta pogodba je le vrh ledene gore, znak, da je šla ta objestnost, grabežljivost prek vseh meja." Tudi Vidic je prepričan, da bo zadeva končana šele, ko bo nekdo za podpis takšne pogodbe odgovarjal. "Ta rumena stavba je spomenik vladajoči lokalni koaliciji. Vsake toliko časa se najde neki fantom, ki županu podtakne pogodbo v podpis. Plačevali bomo pa to občani - še prihodnjih 17 let," poudarja Kekec.

Športni park Portoval, tržnica ali Narodni dom - čemu bi dali prednost?
Kekec bi dal prednost športnemu parku, "saj lahko z njim občani največ pridobijo glede kakovosti življenja". Kobe se zavzema za narodni dom, saj se v zadnjih 20 letih za to ni naredilo nič, Milena Kramar Zupan pa bi končala tržnico, "saj je projekt, kolikor je znano, najdlje pripeljan". V preteklosti se je zataknilo z dovoljenji, a je prepričana, da bi se z lastniki dalo dogovoriti, dodaja. Križman pa ne bi dal prednosti nobenemu izmed naštetih - obnovil bi Glavni trg, "ki nujno potrebuje prenovo streh, pročelij, infrastrukture", nato pa obnovo razširil še na obrobne stavbe: tržnico in Narodni dom. Z njim se strinja tudi Lubej, ki meni, da se je obnove treba lotiti sistematično. Macedoni bi najprej obnovil tržnico "v navezavi s starim mestnim jedrom v celoti". Tudi Špec Potočarjeva bi obnovila staro mestno jedro, Vidic pa bi obnovil Narodni dom in ga preuredil v mladinski center, ki ga Novo mesto po njegovem mnenju nujno potrebuje.

VIDEO
Soočenje kandidatov za župana: Novo mesto
T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
Peter F.
# 22.09.2014 ob 18:54
Milena Kramar Zupan ima podporo celotne trenutne garniture in vse kar bo njena izvolitev pomenila je to, da se bo nadaljevala praksa zadnjih dveh mandatov. Ne vem če si res kdo to želi? Pa tudi Mojca Špec Potočar. Tako da katerakoli od žensk bi bila izvoljena, bo isto slabo še naprej. Status quo, ko elite vodijo mesto.
SkodaOctavia
# 22.09.2014 ob 17:57
Veliko je za postoriti KLIK v Novem mestu. Samo žal vedno ostane samo pri obljubah... Hvala bogu da gre zdajšnji županj v pokoj,ker naredil ni čisto nič pametnega...
Bivši uporabnik
# 22.09.2014 ob 19:00
To s pitno vodo je treba nujno uredit, ker v celem letu je bila mogoče 3 tedne pitna, vse ostale dni jo je treba prekuhavati. Po vsakem malo večjem nalivu iz pipe priteče blatna voda. Če se tega takoj ne lotijo, se do marca izselim, ker celo življenje ne mislim prekuhavati vode.

Celovito je treba prenoviti železniško progo do Ljubljane. Urediti je treba kolesarske steze povsod, kjer jih še ni. Pa kakšen zbirni center za mlade bi lahko imeli. Če se hoče kdo pozabavat mora iti že v Ljubljano, tukaj ni nič, mesto duhov.
Dynamite
# 22.09.2014 ob 18:31
Isto sranje, drugo pakovanje. Obračanje besed na tisoč in en način. Menjavanje strank kot gat. Medtem ko ima NM takšen ogromen potencijal. Vrhunska podjetja, lokacija, reka Krka...
lev11
# 22.09.2014 ob 20:43
Avtobusna v LJ je pa vzgled najbolj turističnemu mestu pa železniška tudi
Kakršen župan taka je slika ko prispeš na LJ postajališče
Važno da so se odstranili vrtičkarji kateri niso prinašali dovolj denarja pri korupciji
Bo pa džamija prinesla toliko več
ZeK
# 22.09.2014 ob 21:32
xit

Macedonija poznam še iz ŠOU.
raj ne bi o podrobnostih njegovega načina "poslovanja"...
bicbozji
# 22.09.2014 ob 20:49
Ice queen, popolnoma se strinjam s tabo. Tudi sam si želim takšnega župana, vendar se bojim, da ga ne vidim med gornjimi kandidati.
Skippy
# 23.09.2014 ob 01:47
@Alchemist
kdaj si bil nazadnje v tujini? To z izločevanjem prometa je preteklost, sedaj je potrebno ustvariti sobivanje med prebivalci in vozniki. A res misliš, da bo sodobni človek parkiral uro vstran in šel peš, če lahko do iste stvari nekje drugje pride z avtomobilom?

Osnova mestnega turizma ob pomanjkanju svetovno znanih atrakcij pa je vedno atraktivno mestno/nočno življenje. Potem to za sabo potegne vse ostalo.
ice queen
# 22.09.2014 ob 20:21
Dejstvo je, da je večini novomeščanov prav malo mar kaj dela občina, ker imajo sami polne žepe. NM bi lahko bila najbogatejša občina, potencial je velik, nesposobnost bivših županov, pa je bila žal še večja. Moj rojstni kraj je lepo mesto, nima pa vizije, nima življenja, nima duše. Ko se čez vikend sprehodim čez mesto, je kot da bi hodila po mestu duhov. Želim si da mesto dobi dobrega in odgovornega župana, ki bo znal najti skupno točko z realnimi željami občanov, ki bo znal prisluhniti gospodarstvu in ki bo znal urediti romsko problematiko.
MIRNČAN
# 22.09.2014 ob 22:15
Novo mesto bi moralo biti eno najhitreje rastočih mest pri nas (glede na lego) pa še pitne vode nimajo.
xit
# 22.09.2014 ob 21:42
Zek: zgleda, da bom kej novga zvedu o Macedoniju :))))
kozorog1973
# 23.09.2014 ob 06:47
opala vstajnik Lubej, v keri stranki je že???:)
VinBencin
# 23.09.2014 ob 05:20
Ice queen
ni ga kraja kjer si ne mislijo, da bi lahko oni bili najbolj bogati in razviti...
Že tako je že cela Slovenija bistveno podrazvita zahvaljujoč se politiki zadnjih 70 let...
Matej 1
# 24.09.2014 ob 14:18
Mag. Jože Kobe je daleč najprimernejši županski kandidat. Od novembra 2009 do konca leta 2010 je kot direktor vodil občinsko upravo. Ko jo je prevzel je bilo 11 MIO EUR dolga oz. neplačanih terjatev, po dobrem letu dni je predal vodenje nasledniku s pozitivno nulo.
Matej 1
# 24.09.2014 ob 14:16
Mag. Jože Kobe je daleč najprimernejši županskega kandidat saj ima znanje, izkušnje in vizijo. Daleč najbolj pa se je izkazal tudi z dejanji.
V zadnjih osmih letih je mag. Jože Kobe vodil praktično vse večje projekte na področju gradnje cest in komunalne infrastrukture v MO NM. Za navedene projekte je iz državnega in evropskega proračuna ter drugih skladov EU pridobil 23,9 MIO EUR, kar predstavlja 81 % vseh navedenih virov občine v zadnjih osmih letih!
steva cenejac
# 23.09.2014 ob 08:49
VinBencin:
Verjemi, da je lahko postaja še slabša kot v Ljubljani.
kozorog1973
# 23.09.2014 ob 06:46
kdo pa še verjame politikom?:)
VinBencin
# 23.09.2014 ob 05:15
Ne vem kakšno avtobusno imajo v NM, zagotovo pa ne more bit večja sramota kot pa je avtobusna postaja v Ljubljani! Najlepše mesto na svetu ja... avtobusno postajo pa na nivoju nekega zgubljenega mesteca vzhodne Evrope.
Vitki
# 23.09.2014 ob 04:46
Vsi kandidati imajo neke megalomanske in drage načrte za Portoval, da bi pa kdo uredil trim stezo skozi Portoval, kjer stezice že obstojijo in bi bilo potrebno minimalno sredstev pa seveda nobenemu ne pade na pamet! Sicer pa stran ,,tace" od Portovala, nam je všeč tak kot je!
jales
# 22.09.2014 ob 22:19
@xit
To si že malo lepše povedal... Tisti prvi sestavek je pa kot iz top-shopa...
Peter F.
# 23.09.2014 ob 07:55
V tisti kot je že ves čas. Solidarnost.
Upam da kdorkoli bo izvoljen ne bo nekdo s podporo "tradicionalnih" strank, ali pa recimo vsaj parlamentarnih.
Alchemist
# 22.09.2014 ob 23:11
Novo Mesto se mi zdi eno izmed najbolj zapostavljenih slovenskih regijskih središč, kljub čudoviti legi v okljuku reke Krke in zanimivemu srednjeveškemu mestnemu jedru. Morali bi pričeti predvsem z izločevanjem prometa iz mestnega središča, širitvijo peš površin, ureditvijo pešpoti ob reki in posledično z obnovo mestnega jedra, kar bi lahko bila tudi osnova za zagon turizma.

Upam samo, da ne bo kdo vzpostavil tudi tu podobnega razvoja kot v KP, ko se je šlo namesto v primerno urejanje, v megalomanijo in goli blišč brez vsebine.
Joe Malkovich
# 22.09.2014 ob 22:36
Moj glas gre Jožetu Kobetu. Delaven in strokoven.
mladi portugizac
# 23.09.2014 ob 08:20
Kakšna nepitna voda?!

Js jo na Grmu iz pipe spijem vsak dan 2l. Tolk o tem...
xit
# 22.09.2014 ob 21:31
jales: glej, vsak ima svoje mnenje. Ce je teb moje mnenje osladno, je to bolj tvoj kot moj problem. Jst sem parkrat poslovno sodeloval z Macedonijem in je vedno vse stimalo. Poslovno sem skusal sodelovat z Jankovicem, vendar so mi ze na prvem sestanku povedal vse. Sodelovanje z njimi je dalec od normalne poslovne prakse. Ne morem pa rect nc konkretnega za ostale kandidate za NM, tak da morda je tudi kdo od njih zaupanja vreden. Upam samo, da dobite full boljsga zupana kot ste ga mel do sedaj.
mooodeeel
# 23.09.2014 ob 00:50
Koga briga Nou Mest! Kdaj bo soocenje kandidatov za zupana Ljubljane???
xit
# 22.09.2014 ob 20:35
Ce bi jaz zivel v NM bi volil Macedonija. Je clovek z vizijo, voljo, znanjem in veliko mero odlocnosti. V tem poslu je potrebna vztrajnost in tudi to je ena izmed njegovih velikih kvalitet.
Jakob Mali
# 22.09.2014 ob 18:31
Kolikor spremljam zadeve mi je Milena Kramar Zupan še najbolj primerna....
V 2. krogu izbrali še 54 županov

Videonovice
V Piranu ostaja Bossman 00:10:55, 19.10.2014
Kakšna je bila kampanja? 00:04:32, 19.10.2014
Novo mesto bo vodil Macedoni 00:03:35, 19.10.2014
Nova Gorica ostaja Arčonova 00:04:06, 19.10.2014
Zaplet v Kranju 00:02:14, 19.10.2014
Fištravec ostaja župan Maribora 00:08:01, 19.10.2014
Prekmurje bo dobilo prvo županjo 00:01:46, 19.10.2014
Drugi krog županskih volitev 00:01:40, 19.10.2014