Lukšič je zadovoljen z dvema doseženima ciljema. Foto: BoBo
Lukšič je zadovoljen z dvema doseženima ciljema. Foto: BoBo


Padec vlade Janeza Janše in imenovanje vlade, "ki ima solidno večino v državnem zboru in za zdaj dobro podporo v javnosti", sta po besedah predsednika SD-ja dva ključna cilja stranke, ki sta se v zadnjem mesecu uresničila.
Hkrati pa se je po Lukšičevih besedah začelo "pričakovano čiščenje v slovenski politiki", saj Janša in nekdanji predsednik PS-ja Janković nista več v državni politiki. Obenem je "to čiščenje zadelo" tudi novega ministra za infrastrukturo Igorja Maherja, ki je v ponedeljek odstopil.
Ta poteza se Lukšiču zdi dobra, saj pomeni, da se ne bo več z muko čakalo, kdaj bo nekdo izmed odgovornih potegnil posledice, ko je jasno, da predstavlja breme za slovensko javnost, politiko in samo delovanje vlade.

"Kaže, da bo vlada uspešna"
Je pa dodal, da je premierka Alenka Bratušek tista, ki "z vso odgovornostjo izbira med kandidati, ki jih v skladu s kvoto ponujajo posamezne stranke". S tem se je oddaljil od odgovornosti SD-ja pri izbiri ministrske ekipe.
Lukšič je obenem prepričan, da ima nova vlada dober potencial in bo z dostojno večino "vse kaže, da uspešna". Bistvo delovanja nove vlade pa bosta ponovna vzpostavitev gospodarske rasti in cenejše zadolževanje. Sam tudi meni, da bo posredovanje v slovensko suverenost Evropske komisije, ECB-ja in IMF-ja nepotrebno. Omenil je tudi spremembe ustave, kjer so prav tako opravili posvetovanja in glasovanja, zato po Lukšičevem mnenju tudi pri tej točki kaže, "da bo Sloveniji uspelo".