SD bo na volitve šel skupaj s Solidarnostjo. Foto: BoBo
SD bo na volitve šel skupaj s Solidarnostjo. Foto: BoBo
SD potrdil kandidatno listo

Židan je v nagovoru ponovil, da SD ni tisti, ki je "izsilil" predčasne volitve in da bo stranka - kot vedno doslej - temelj stabilnosti v državi. Dotaknil se je tudi predvolilnih povezovanj: "Kot da tekmujemo, kdo se bolj povezuje. A mi se ne povezujemo zaradi tekmovanja, pač pa ker verjamemo, da potrebujemo sodelovanje."

S Solidarnostjo so se dogovorili o skupnem nastopu, z DeSUS-om pa so oblikovali t. i. socialdemokratski blok. Ob tem je Židan spomnil, da se je v zadnjih dneh sestal "z večino političnih voditeljev, a ne z vsemi". "Ko govorimo, da je boj proti korupciji ena od naših prioritet, to pokažemo tudi s takimi dejanji," je dodal.

Po njegovih besedah je cilj zmaga na volitvah. Kot osnovo je izpostavil potrebo po enakopravnosti vseh, med drugim pa napovedal oblikovanje pametne gospodarske strategije. Na konferenci so predstavili tudi 88 kandidatov za poslance. Od tega jih je 15 iz vrst Solidarnosti, med drugim trije sopredsedniki Damjan Mandelc, Uroš Lubej in Marina Tavčar Krajnc, pa tudi nosilec liste Solidarnosti na nedavnih evropskih volitvah Dušan Keber, Božidar Flajšman in Lenart Zajc.

Križanič ponovno poskuša vstopiti v politiko
Izmed predstavnikov SD-ja so na listi dosedanji poslanci Matjaž Han, Ljubica Jelušič, Andreja Črnak Meglič, Matevž Frangež, Branko Smodiš in tudi Samo Bevk. Majda Potrata, Mirko Brulc in Srečko Meh odhajajo v pokoj. Kandidirali bodo tudi Janko Veber, Jernej Pikalo in Anja Kopač Mrak.

Med vidnejšimi obrazi so še nekdanji minister Franci Križanič, dosedanji državni sekretar Dejan Levanič, vodja podmladka Mladi forum SD Jan Škoberne, pa tudi več nekdanjih poslancev, denimo Breda Pečan, Anton Colarič in Jože Jagodnik.

SD potrdil kandidatno listo