Senko Pličanič in Karl Erjavec sta se, tako kot Igor Lukšič pred njima, zavzela za predčasne volitve. Foto: MMC RTV SLO
Senko Pličanič in Karl Erjavec sta se, tako kot Igor Lukšič pred njima, zavzela za predčasne volitve. Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič
Igor Lukšič je "soliral" v studiu, saj, kot je dejal, vladne koalicije ni več.
Lukšič, Pličanič in Erjavec v Odmevih o usodi koalicije

Kako naprej po včerajšnji vrnitvi Zorana Jankovića na čelo Pozitivne Slovenije? Lukšič je dejal, da je zdajšnje dogajanje del demokratičnega procesa - koalicija je padla in treba je iti čim prej na volitve. SD namreč ne namerava sodelovati pri kravjih kupčijah. Hkrati je izrecno poudaril, da bi bilo treba "levi spekter potegniti skupaj". Dejal je, da je že večkrat pozval kolege, ki imajo ambicijo, da nekaj naredijo za to državo in jim srce bije na levi strani, naj stopijo skupaj. Na vprašanje, kako si razlaga potezo Zorana Jankovića, je odgovoril, da "politične racionalnosti tukaj ni".

Da koalicije ni več, je potrdil tudi predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, ki je v studiu odgovarjal skupaj s Senkom Pličaničem iz Državljanske liste. Erjavec je poudaril, da bi bilo zelo nekorektno zdaj spreminjati stališče, še posebej glede na to, kako je nastala vlada Alenke Bratušek. Sicer pa je dejal, da bi lahko imeli volitve še pred 10. julijem, ker so od tega odvisne tudi naše bonitete, obrestne mere, drugi sveženj privatizacije, rebalans proračuna za leto 2015 in preostale pomembne odločitve. Možnosti za tehnično vlado ne vidi, ker so razmere znotraj Pozitivne Slovenije zapletene in se bo verjetno še marsikaj zgodilo v poslanski skupini te stranke. Med razlogi, zakaj se je Zoran Janković prav zdaj odločil prevzeti stranko, je izpostavil njegov osebni značaj, "ki ne prenese, da je na drugem mestu", pa tudi vrsto postopkov proti njemu. Erjavec je prepričan, da bo Janković šele v naslednjih dneh spoznal, kaj je zakuhal.

Senko Pličanič iz Državljanske liste se ni mogel načuditi neodgovornosti tistih, ki so izglasovali Zorana Jankovića na čelo PS-ja, in postavili usodo države na kocko ravno zdaj, ko je vlada Alenke Bratušek stopila veliko korakov naprej. "Skrbi me, kako da tisti, ki so prišli na kongres, niso sprevideli situacije, v kateri Slovenija je." Tudi on je dejal, da ni druge možnosti kot predčasne volitve.

Lukšič, Pličanič in Erjavec v Odmevih o usodi koalicije