Maher poudarja, da pozna tako gospodarstvo kot javni sektor. Foto: BoBo
Maher poudarja, da pozna tako gospodarstvo kot javni sektor. Foto: BoBo

Ključno za uspeh je ravno sodelovanje med resorji - ministrstvom za kmetijstvo in okolje ter ministrstvom za gospodarstvo, sploh pri ključnih projektih.

Igor Maher
Igor Maher
Maher bo obdržal ureditev sofinanciranja prevoza za dijake in študente, ki jo je uvedla odhajajoča vlada. Foto: BoBo

Maher je kot eno izmed svojih prioritetnih nalog postavil to, da si bo sestavil kompetentno ekipo. Stvari na področju infrastrukture se namreč po njegovem mnenju odvijajo prepočasi. Prednost bodo imeli projekti, pri katerih bo sodelovalo več slovenskih dobaviteljev, in pri tem omenil gradnjo hidroelektrarn na srednji Savi. Med večjimi infrastrukturnimi projekti je omenil je tudi dokončanje projektov v Luki Koper in graditev drugega tira Divača-Koper.

"Sem novinec, a to ne pomeni, da nimam izkušenj. Delal sem z veliko strokovnjaki, in to mi bo pomagalo pri mojem delu. Delal sem v gospodarstvu in v javni upravi in združevanje teh dve svetov mi bo v veliko pomoč," je poudaril.

Poskušal bo poenostaviti administrativne postopke na infrastrukturnem področju. Pridobivanje gradbenih dovoljenj mora biti čim hitrejše. Pospešiti je treba tudi izkoriščanje kohezijskih sredstev in odpraviti administrativne ovire, ki črpanje teh sredstev zavirajo. "Nedopustno je, da bi nam ta sredstva spolzela iz rok," je dodal.

Dokončanje TEŠ-a 6 in obnovitev TET-a
Zavzema se za dokončanje projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj, a ob tem se ne sme porabiti "niti evro več". Potrebno bo prestrukturiranje elektroenergetske cone v Zasavju, saj so v tej regiji socialne stiske velike, zato jo je treba postaviti na nove temelje, med drugim je treba obnoviti blok v Termoelektrarni Trbovlje.

Pomembna se mu zdi tudi razbremenitev končnih uporabnikov električne energije - do okoli osem odstotkov nižjo ceno elektrike bi zagotovil na račun znižanja omrežnine. Prispevke za obnovljive vire energije pa je treba po njegovem mnenju vrniti na raven pred letom 2013.

Banke bi prodale zasežena stanovanja
Poudaril je ambicijo, da bi banke, ki bodo dobile državno pomoč, morale odprodati vsaj tretjino zaseženih praznih stanovanj. "Zdaj je pravi čas, da poskušamo najti rešitev, saj stanje, ko je kup praznih stanovanj, hkrati pa je trg zainteresiran za prodajo, ni nikomur v interesu."

Policist, ki je delal v gospodarstvu javni upravi
Maher je v političnih krogih novo ime. Poklicno kariero je začel kot policist, nato pa prevzel vodenje področja informatike in razvoja Uprave za notranje zadeve Koper. Delal je tudi kot direktor, krizni menedžer in vodja projektov. Opravljal je funkcijo podpredsednika nadzornega sveta Javnega podjetja Okolje Piran, nato pa se je kot vodja projektov zaposlil v podjetju IGEA.

Ključno za uspeh je ravno sodelovanje med resorji - ministrstvom za kmetijstvo in okolje ter ministrstvom za gospodarstvo, sploh pri ključnih projektih.

Igor Maher
Skozi sito tudi Maher, na čakanju še trije
Skozi sito tudi Maher, na čakanju še trije