Leta 1918 je general Rudolf Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO
Leta 1918 je general Rudolf Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru. Foto: MMC RTV SLO

Sem jaz, ki predstavljam silo.

General Rudolf Maister
Slovesno pred praznikom
Proslava ob Maistrovem dnevu

Leta 1918 je general Rudolf Maister prevzel vojaško oblast v Mariboru. Ob koncu prve svetovne vojne je takratni mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, Maister pa je zato na svojem območju ustanovil slovensko vojsko, ki jo je sestavljajo okoli 4.000 vojakov in okoli 200 častnikov. V noči na 23. november je tako skupaj z vojaki razorožil zaščitno stražo oziroma zeleno gardo mariborskih Nemcev. Maister in njegovi soborci so nato zasedli narodnostno mejno območje Štajerske.

"S tem, ko smo 23. november razglasili za državni praznik, smo dali zasluženo priznanje odločilnim dogodkom ob koncu 1. svetovne vojne. Kolo zgodovine se je zaradi Maistra in njegovih borcev, njihovega poguma, odločnosti in predvsem nesebične ljubezni do slovenske zemlje in ljudi, zavrtelo v drugačno smer, kot so načrtovale velike sile, ki niso mislile na usodo malih narodov," je dejal slavnostni govornik Blaž Kavčič.

Spomnil je, da je s prevzemom vojaške oblasti v Mariboru leta 1918 odprl možnosti za zavarovanje severne meje, pridobitev dela Koroške in združitev Prekmurja z matično domovino. "Vse to je v slovenski narod vlilo novega nacionalnega upanja in okrepilo slovensko samozavest," je dejal Kavčič.

Brez omembe arbitražnega sporazuma ni šlo
Kavčič omenil tudi arbitražni sporazum s Hrvaško in dejal, da vsebuje pomembna tveganja, a da je vlada po njegovem mnenju opravila veliko delo v smeri oblikovanja tudi za Slovenijo zadovoljive rešitve, v sporazumu pa naj bi bili izpostavljeni vitalni interesi obeh držav. Prepričan je, da je tako za Slovenijo kot Hrvaško kot za Hrvaško življenjskega pomena, da ostaneta pomorski naciji.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je na slovesnosti ob počastitvi dneva Rudolfa Maistra dejala, da je bil eden velikanov slovenske zgodovine, njegova dejanja pa še toliko bolj cenimo danes, ko živimo v samostojni državi. Njegova zmaga in zmage njegovih soborcev po njenem mnenju niso v celoti dobile potrditve v poznejših političnih odločitvah, sploh pa ne v novoustanovljeni kraljevini SHS. Tudi danes po besedah Jelušičeve vojaških zmag ne znamo politično unovčiti.

Proslavo na Ravnah na Koroškem je režiral Igor Zupe, ki je v ospredje postavil Maistrov stavek "Sem jaz, ki predstavljam silo", ki ga je Maister izrekel, ko je takrat odstavljeni predsednik okrožnega sodišča, ki ga je postavila Nemška Avstrija, dejal, da se bo vdal le sili. Maister ga je s tem prisilil, da je vodstvo sodišča predal slovenskim sodnikom. Ob robu proslave bodo potekale tudi tri filmske projekcije, v katerih bodo iz različnih vidikov predstavili pomen Rudolfa Maistra. Maister se je rodil 29. marca leta 1874 v Kamniku, umrl pa 26. julija 1936 na Uncu pri Rakeku.

Sem jaz, ki predstavljam silo.

General Rudolf Maister
Slovesno pred praznikom
Proslava ob Maistrovem dnevu