Na parlamentarnih volitvah je kandidirala na listi SLS-a, tokrat pa podpore te stranke ne pričakuje. Foto: BoBo
Na parlamentarnih volitvah je kandidirala na listi SLS-a, tokrat pa podpore te stranke ne pričakuje. Foto: BoBo
Datum predsedniških volitev - Martinova nedelja

Niso časi za opravljanje protokolarnih in častnih funkcij, temveč časi, ko moramo zavihati rokave in spodbuditi gospodarstvo, ugotavlja predsedniška kandidatka Monika Malešič. Ob tem s kritiko do predsednika Danila Türka ter do kandidatov Boruta Pahorja in Milana Zvera sprašuje: "Ali imajo izkušnje v gospodarstvu? So si kdaj zaslužili kruh sami?"

Malešičevo je h kandidaturi za predsednico republike spodbudilo dejstvo, "da je Slovenija v globoki gospodarski in politični krizi". Meni namreč, da lahko kot podjetnica z izkušnjami v gospodarstvu in v državni upravi pomaga slovensko gospodarstvo premakniti naprej.

Kakšno vlogo je odigral Türk?
Na današnji novinarski konferenci je spomnila na majsko srečanje voditeljev najvplivnejših držav. Vsi predsedniki držav so se po njenih besedah strinjali, da morata biti gospodarska rast in nova delovna mesta prednostna naloga vsake države. Ob tem se sprašuje, kakšno vlogo je po tem sklepu odigral naš predsednik Türk in še, kako lahko nekdo, "ki nima izkušenj v gospodarstvu, a se zaveda, da državo vzdržuje gospodarstvo, sploh vodi našo državo".

Predsednik republike bi moral po mnenju Malešičeve spodbuditi voditelje držav in pomagati premierju pridobiti čim več investitorjev. Zdaj pa se "ukvarjamo z oblastjo in ne s tem, kako bomo ljudem zagotovili kruh".

Privabila tri tuje naložbe
Prepričana je, da ona že zdaj pospešuje razvoj gospodarstva, pri čemer je predstavila tri pisma o nameri naložb tujih partnerjev v Sloveniji, ki jih podpisali v njenem podjetju. Sama je, kot pravi, povedala, kako se namerava lotiti dviga gospodarstva. Sprašuje pa se, kaj so naredili Türk, Pahor in Zver. Dodala je, da si ona, ki "sama služi svoj kruh", ne more privoščiti vsakodnevne kampanje, saj je ne financira država.

"Nepotrebni privilegiji"
Malešičeva bo ob morebitni izvolitvi predlagala spremembo zakona o predsedniku republike, s katerimi bo črtala "nepotrebne privilegije zakonskih partnerjev predsednika države" in določila, ki predsedniku zagotavljajo privilegije po končanem mandatu. Če bo izvoljena, želi ljudem ponovno vliti upanje v socialno varno državo. Po njenih besedah si namreč leva in desna opcija zatiskata oči pred tem, da so ljudje obupani.

Nekdanja "mušketirka"
Kandidirala bo s podpisi državljanov, s programom Iz ljudi za ljudi. Z vprašanjem financiranja kampanje se ne obremenjuje. Prepričana je, da bo potrebne podpise za kandidaturo zbrala, bolj pa jo skrbi, "koliko ji bosta nagajali leva in desna opcija". Na lanskih parlamentarnih volitvah je bila kandidatka SLS-a, vendar zdaj na podporo te stranke ne računa. Če bo SLS kandidiral s svojim kandidatom, bo po njenih besedah zato, da da ji bo "drobil glasove".

Malešičeva je ustanoviteljica Združenja za razvoj podjetništva in investicij v Sloveniji.

Datum predsedniških volitev - Martinova nedelja