Vesela podpirajo v DeSUS-u, DL-ju, SDS-u, SLS-u in NSi-ju. Dobre možnosti ima tudi pri PS-ju in SD-ju. Foto: BoBo
Vesela podpirajo v DeSUS-u, DL-ju, SDS-u, SLS-u in NSi-ju. Dobre možnosti ima tudi pri PS-ju in SD-ju. Foto: BoBo

Generalna sekretarka Urada predsednika države Nataša Kovač je dejala, da je Vesel predstavil obširen program ukrepov za večjo učinkovitost Računskega sodišča. "To je še ena od pomembnih državnih funkcij, o kateri bo letos odločal DZ," je še dejala.

Vesel je v svojem programu izpostavil prednostna področja dela Računskega sodišča, optimizacijo dela in potrebne spremembe zakona o računskem sodišču. Nataša Kovač je dejala, da je Vesel v svojem dosedanjem delu kot vrhovni državni revizor, od leta 2004 do februarja letos pa tudi kot prvi namestnik predsednika Računskega sodišča pokazal kredibilnost in dobro poznavanje področja revidiranja javnih naročil in koncesij.

Vesel se je sicer že predstavil vsem poslanskim skupinam in so ga večinoma tudi podprle. DeSUS, DL, SDS, SLS in NSi so že izrekli podporo, dobre možnosti pa so mu napovedali tudi v PS-ju in SD-ju. Kandidata mora podpreti vsaj 46 poslancev. Veselova protikandidatka je bila direktorica Urada za nadzor proračuna Nataša Prah.

Sedanji predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes, ki se mu bo mandat iztekel 31. maja, je sprva tudi sam napovedal kandidaturo, a je od nje odstopil. Odstopil je zaradi vprašanja, ali sta dva mandata preveč in ali je to primerno.