Po predlogu sprememb proračuna za leto 2014 se policiji sredstva krčijo s predvidenega 301 milijona na 280 milijonov evrov. Foto: BoBo
Po predlogu sprememb proračuna za leto 2014 se policiji sredstva krčijo s predvidenega 301 milijona na 280 milijonov evrov. Foto: BoBo
Sprejeti proračun za leto 2014 je za tožilstva skupno predvideval dobrih 16,8 milijona evrov, predlog rebalansa pa ta znesek znižuje za dobrih 600.000 evrov. Foto: BoBo

V proračunu za leto 2014 je namreč predvideno, da bo policija prejela 21 milijonov evrov manj od načrtovanega za naložbe in materialne stroške, kar bo vplivalo na izvajanje nenujnih nalog, pojasnjujejo na policiji.

Dodajajo, da bo nižanje sredstev ob stari in iztrošeni opremi pomenilo dodatno stagniranje v opremljenosti in operativni zmožnosti policije - ob tem so omenili, da so policijska vozila v povprečju stara več kot osem let in imajo povprečno prevoženih 250.000 kilometrov, računalniki pa so v povprečju stari več kot šest let.

Skoraj milijon manj tudi za tožilstva
Predlog sprememb proračuna za prihodnje leto za tožilstva predvideva 16,2 milijona evrov, kar je dobrih 900.000 evrov manj kot letos.

Vrhovnemu državnemu tožilstvu se v primerjavi z zneskom, ki mu ga namenja rebalans letošnjega proračuna, sredstva v prihodnjem letu znižujejo za nekaj manj kot 100.000 evrov, specializiranemu tožilstvu, za katerega sta v rebalansu letošnjega proračuna načrtovana dobra dva milijona evrov, pa se po predlogu rebalansa sredstva znižujejo za slabih 200.000 evrov.

Če bo to obveljalo, tožilstvu ne bodo zagotovljene razmere za nemoteno izvajanje funkcije kazenskega pregona, pravijo na generalnem državnem tožilstvu. Pojasnili so, da takšen obseg sredstev ne bi zadoščal niti za vzdrževanje obstoječe kadrovske sestave, še manj pa za učinkovito sodelovanje pri morebitni povečani dejavnosti sodišč kot posledici izpolnjevanja ciljev zaveze državljanom, sklenjene med sodstvom in izvršilno vejo oblasti.

Na pravobranilstvu manj denarja za popravo krivic in odškodnine
Neuradni predlog sprememb proračuna za leto 2014 državnemu pravobranilstvu namenja dobrih 6,3 milijona evrov, kar je slabih 600.000 evrov manj od sprejetega proračuna. Znižujejo se sredstva za popravo krivic in odškodnine, za dobrih 70.000 evrov pa se povečujejo sredstva za zastopanje države in vodenje predhodnih postopkov.

Po mnenju državnega pravobranilstva je za komentiranje teh številk prezgodaj, saj o njih še niso bili obveščeni. Poudarjajo pa, da že več let opozarjajo na izjemno povečan obseg dela.

"Glede na to, da je hitrejše in učinkovito delovanje pravosodja cilj tako vlade kot sodstva, k čemur sta se zavezala tudi s podpisom Zaveze za izboljšanje stanja v sodstvu, pravobranilstvo pričakuje, da bosta pristojni ministrstvi zagotovili pogoje, da bo lahko pravobranilstvo svoje naloge in pristojnosti tudi v prihodnje opravljalo v skladu z najvišjimi strokovnimi in profesionalnimi standardi ter na ta način ščitilo premoženjskopravne interese Republike Slovenije," so zapisali na pravobranilstvu.

Več za vrhovno sodišče, a manj za ostala
Predlog proračuna vrhovnemu sodišču sicer namenja 1,1 milijona evrov več od sprva predvidenega in bo tako prihodnje leto lahko računalo na 15,1 milijona evrov, vendar pa višja in okrožna sodišča izgubljajo kar 11,7 milijona in je zanje v letu 2014 predvidenih skupno dobrih 124 milijonov evrov. Nekatera okrožna sodišča bodo izgubila kar več kot milijon evrov, ljubljansko okrožno sodišče pa kar 2,4 milijona in bo tako na voljo imelo 21,6 milijona.

Na vrhovnem sodišču pa so opozorili, da sami proračun sodstva obravnavajo kot celoto in delijo usodo ostalih sodišč glede sodnih postopkov in materialnih stroškov. Zato bodo v prihodnjem letu prevzeli odgovornosti drugih sodišč za plačevanje logističnih storitev. Tako je morda videti, da je vrhovno sodišče sredstva pridobilo, ostala sodišča pa izgubila, kar pa ne drži, saj gre le za prenos sredstev, so izpostavili.

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij si bo prizadevala za povečanje sredstev
Spremembe v predlogu proračuna bodo očitno vplivala tudi na delovanje uprave za izvrševanje kazenskih sankcij - zanjo je po predlogu sprememb proračuna predvidenih 31,7 milijona evrov, kar je skoraj štiri milijona evrov manj kot sprva načrtovano.

Kadrovske in prostorske težave slovenskih zaporov so že dolgo znane, zato so na upravi potrdili, da predlog proračuna ne zadošča za nemoteno delovanje zaporskega sistema.

Za vojsko več kot 33 milijonov manj od predvidenih
Znižanje sredstev, ki jih predvideva predlog sprememb proračuna za leto 2014, je problem, pravijo v Slovenski vojski. Proračun za vojsko bi v prihodnjem letu znašal 267,4 milijona, sprva pa je bil predviden skoraj 301 milijon. Največ, 18,4 milijona manj bo na postavki za upravljanje, izobraževanje in oskrbo kadrov. dobrih osem milijonov manj bo za operativno delovanje in pripravljenost, štirje milijoni manj pa bodo na postavki članstva v mednarodnih organizacijah in sodelovanja z domačim okoljem. Še dva milijona in pol manj bodo lahko porabili za infrastrukturo in opremljenost SV-ja.

Uprava za zaščito in reševanje pa predloga proračuna za leto 2014 ne želi komentirati, dokler ga ne obravnava vlada. Upravi je sicer namenjenih 25,1 milijona evrov, oziroma 5,5 milijona evrov manj od sprva predvidenih.