Vse več je napadov na policiste. Foto: MMC RTV SLO
Vse več je napadov na policiste. Foto: MMC RTV SLO

V pritožbenih postopkih so lani obravnavali 854 policistov, v povezavi s kršenjem delovne zakonodaje pa so uvedli 18 disciplinskih postopkov in izrekli 51 opozoril pred redno odpovedjo, 24 izrednih odpovedi ter dve redni odpovedi delovnega razmerja.

Policistom so pritožniki najpogosteje očitali nestrokovnost, nekorektnost ter neprofesionalen in žaljiv odnos v postopku. Očitajo jim tudi nepravilne ugotovitve dejanskega stanja ali neukrepanje. Pritožbe so najpogosteje povezane z delom policistov pri nadzoru prometa, ogledom kraja prometne nesreče, zbiranjem obvestil, odrejanjem pridržanja in izvajanjem intervencij.

Manj prijav zoper uradne osebe
Policija je obravnavala tudi za 41 odstotkov manj prijav kaznivih dejanj uradnih oseb s posebnimi pooblastili. Prijav je bilo 80, kaznivih dejanj pa je bilo osumljenih 72 uradnih oseb v policiji.

Zaradi suma kaznivih dejanj so proti trem policistom uvedli disciplinski postopek, 21 ji je dobilo pisno opozorilo pred redno odpovedjo delovnega razmerja. Enega policista so redno odpustili in 19 izredno.

Malo jih je, a obstajajo tudi resne grožnje
Policisti pa na račun svojega dela niso deležni le pritožb, temveč tudi groženj. Lani jih je bilo 90, 82 pa so jih ocenili z nizko stopnjo ogroženosti. A kljub temu je bila stopnja ogroženosti v štirih primerih visoka, v štirih srednja. Prav v vseh teh primerih so bile grožnje povezane s postopki, ki so jih izvajali policisti.

Šlo je brez streljanja
Skrb vzbujajoč pa je porast števila napadov na policiste. Lani se je to število povečala za 8,7 odstotka. Takih primerov je bilo lani 254, v njih pa je bilo napadenih 517 policistov (361 leta 2010). V 4.462 primerih so zoper 4.770 kršilcev uporabili 9.793 prisilnih sredstev.

V veliki večini primerov, v skoraj 96 odstotkih, je šlo za najmilejša prisilna sredstva, kamor prištevajo fizično silo ali pa sredstva za vklepanje. Strelnega orožja niso uporabili ne lani ne predlani, opozorilni strel pa so v letu 2011 izstrelili dvakrat.