Občina je presežek ustvarila le v prvem letu županske funkcije Franca Kanglerja. Foto: MMC RTV SLO
Občina je presežek ustvarila le v prvem letu županske funkcije Franca Kanglerja. Foto: MMC RTV SLO
Maribor
Maribor je v dobrem finančnem stanju. zatrjujejo na občini. Foto: MMC RTV SLO / Miloš Ojdanić

V obdobju med letoma 2007 in 2011 je mariborska občina po začasnih bilančnih podatkih v poprečju poslovala z več kot 9,3-odstotnim proračunskim primanjkljajem, a ker je bilanca začasna, so podatki najverjetneje še bolj neugodni. Samo konec preteklega tedna naj bi se na občini nabralo za več kot 6 milijonov zapadlih neplačanih računov, poroča časopis Dnevnik.

Presežek proračunskih prihodkov nad odhodki so v Mariboru namerili le v prvem letu županovanja Franca Kanglerja, leta 2007, vsa naslednja leta pa je bila občina v minusu. V petih letih je tako ustvarila 48.144.991 evrov primanjkljaja, ki ga je pokrivala z najemanjem bančnih posojil.

Maribor je tako leta 2009 najel 12,9 milijona evrov posojila, leta 2010 pa še 12 milijonov. Posojila občino vsako leto stanejo več kot 1,7 milijona evrov.
Kangler: Mestne finance so brezhibne
Po pisanju Dnevnika Kangler zatrjuje, da so mestne finance brezhibne, med razlogi za neplačevanje (med drugim za EPK in zdaj že propadlo univerzijado) pa je kot razlog navedel državo, ki bi morala financirati nekatere občinske projekte.
Odzvali so se tudi na občini. Zapisali so, da navedbe o primanjkljaju nikakor ne držijo, saj ne bi smeli "enostavno osnovnošolsko" seštevati razlike med prihodki in odhodki, ampak je potrebno upoštevati vse predpisane bilance oziroma račune občine.
Še 1,9 milijona je ostalo na računu
"Razlika med gospodarstvom in negospodarstvom je v tem, da so v negospodarstvu (v primeru Mestne občine Maribor) določeni podatki prikazani posebej in ne v bilanci prihodkov oziroma odhodkov (zadolževanje, odplačilo zadolževanja, prodaja kapitalskih deležev, nakupi kapitalskih deležev)," so pojasnili.

Ocenjen ostanek sredstev na računu občine naj bi tako konec 2011 znašal 1,9 milijona evrov. "Vsa sredstva, ki so bila porabljena, so bila porabljena gospodarno. Občina je z vloženimi sredstvi pridobila, kar je razvidno tudi iz bilance stanja, ki se je od konca leta 2006, ko je bilo stanje aktive 457,7 milijona evrov, povečala na 630,3 milijona evrov na dan 31. decembra 2010," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na občini.