Na vzhodu bo predvidoma padlo od 50 do okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter. Foto: Arso
Na vzhodu bo predvidoma padlo od 50 do okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter. Foto: Arso
Prvič to jesen sneg tudi po nižinah

V sredogorju in visokogorju bo zapadla večja količina snega, na Primorskem pa bo težave povzročala burja, ki bo v soboto dopoldne predvsem v Vipavski dolini v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro.

V soboto čez dan in v noči na nedeljo lahko poplavijo reke v Pomurju, Slovenskih goricah, Halozah, reke s povirji na Pohorju ter reke na Koroškem in v Posotelju.

V noči na nedeljo in v nedeljo je zelo verjetno razlivanje Krke v večjem obsegu, poplavijo pa lahko tudi reke na Dolenjskem in v Suhi krajini ter reka Kolpa. Ojezerjene površine na kraških poljih notranjskega in dolenjskega krasa se bodo v teh dneh povečale, Ljubljanica bo poplavila na običajnih območjih.

Ponekod promet ovira sneženje
Sneženje je ves dan oviralo promet na severu in zahodu države, zlasti na cestah v višjih legah pa se je sneg tudi oprijemal cestišča. Zaradi snega na cestišču je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Prelaz Vršič je zaradi zasneženega cestišča zaprt, cesta čez prelaz Pavličevo sedlo je v zimskem času zaprta na avstrijski strani, čez Korensko sedlo pa je na avstrijski strani mogoče le z verigami.

Vremenoslovci za danes napovedujejo deževno vreme, meja sneženja pa bo med 400 in 700 metri. Do popoldneva bodo padavine prehodno ponehale, a se bodo zvečer in ponoči od juga spet okrepile in razširile nad vso Slovenijo. Meja sneženja se bo prehodno dvignila do nadmorske višine med 700 in 1100 metri, a se bo v nedeljo znova spustila do okoli 500 metrov nad morjem.

V nedeljo čez dan bodo padavine ponehale, v noči na ponedeljek se bo zjasnilo, pa tudi precej ohladilo, še pravijo na agenciji za okolje.

Prvič to jesen sneg tudi po nižinah