Maslešo so zmotili plakati, ki mu očitajo odgovornost, da je Janša v zaporu. Foto: MMC RTV SLO/Marko Prša
Maslešo so zmotili plakati, ki mu očitajo odgovornost, da je Janša v zaporu. Foto: MMC RTV SLO/Marko Prša
Kazenskih ovadb Masleša zaradi vsebine plakatov (za zdaj) ne bo vlagal. Foto: BoBo
Podporniki Janeza Janše so izjemno kritični, tudi žaljivi, do slovenskega sodstva. Foto: BoBo

Vrhovno sodišče je objavilo odziv Masleše, v katerem so plakati in različni slogani Odbora in drugih Janševih podpornikov označeni za "del ustvarjanja 'slamnatih' tematik, ki nimajo podlage v dejstvih in so del političnega diskurza, v katerega se sodstvo ne more in ne bo vključevalo".

V odzivu vrhovno sodišče pojasnjuje, da "sodstvo ni hierarhično organizirana institucija, sodniki pa so pri svojem delu neodvisni, s čimer se jih skuša zavarovati tako pred zunanjimi kot tudi notranjimi pritiski". "Glede na to noben predsednik sodišča ne sme niti ne more odrejati sodnikom, kako naj odločajo."

Janševi podporniki in Janša sam Masleši namreč očitajo, da je osebno odgovoren za "zavlačevanje" pri odločanju o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti, s čimer želi obsojeni Janša doseči razveljavitev sodbe v zadevi Patria, zaradi katere v zaporu prestaja dveletno kazen.

Janša ni prosil za odlog prestajanja kazni
Na vrhovnem sodišču odgovarjajo, da "obsojenec ni podal predloga po 24. členu zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, ki je ustaljen način za odlog izvršitve kazni zapora". "Ob upoštevanju tega dejstva je prelaganje odgovornosti za njegovo trenutno prestajanje kazni na zatrjevano pričakovano delovanje drugih zavajajoče in brez podlage."

Janševo zahtevo vrhovno sodišče obravnava prednostno, so zapisali. Pri tem na sodišču pojasnjujejo, da je "časovna dinamika reševanja vedno predvsem v rokah sodnika poročevalca, ki mu je zadeva dodeljena, ne pa predsednika sodišča".

Postopki preprosto ne potekajo tako hitro, kot Janševi podporniki zahtevajo, pojasnjuje sodišče. "Izraženo pričakovanje, da je mogoče v takšni zadevi odločiti takoj ali v nekaj dneh, nima nobene podlage v sodni praksi ali zakonodaji."

Postopek lahko upočasni tudi stranka
Hitrost postopka je odvisna zlasti od obsežnosti in kompleksnosti zahteve, pravijo na sodišču, upočasnitev pa lahko povzročijo tudi stranke same. "Zaradi nedavne zahteve za izločitev, ki jo je zoper sodnico poročevalko podal zagovornik obsojenega Ivana Janše, je tako ta do njene preučitve in odločitve morala prenehati z vsem nadaljnjim delom v zadevi. O tej zahtevi za izločitev predsednik VSRS ne more odločati, ker je zagovornik predlagal tudi njegovo izločitev." O Masleševi izločitvi bo občna seja sodnikov odločala v petek, 18. julija.

Masleša ne bo "obremenjeval" državnih institucij
Kazenskih ovadb Masleša ne bo vlagal - za zdaj. "Zaradi osredotočanja na vsebinska vprašanja in delo institucije predsednik Masleša v tej fazi ne misli obremenjevati drugih državnih institucij s podajanjem morebitnih kazenskih ovadb zaradi kršitve njegovih osebnostnih pravic," piše v sporočilu vrhovnega sodišča.

Pri tem pa sodišče pričakuje, "da se bodo do tovrstnih napadov na delovanje institucij pravne države ustrezno opredelile tudi druge ključne institucije države, saj se sodstvo samo pred njimi ne more braniti".

37.000 evrov do 28. julija
Spomnimo, Janša je bil v zadevi Patria pravnomočno obsojen na dveletno zaporno kazen in plačilo denarne kazni 37.000 evrov. Rok za plačilo kazni se izteče 28. julija.