Jerajeva je pojasnila, da njen predlog dokaznega sklepa na glasovanju ni bil sprejet, zato je bil sprejet tako, da so zanj prispevali podpise trije poslanci. Foto: SDS
Jerajeva je pojasnila, da njen predlog dokaznega sklepa na glasovanju ni bil sprejet, zato je bil sprejet tako, da so zanj prispevali podpise trije poslanci. Foto: SDS

Alenka Jeraj (SDS) je pojasnila, da na četrtkovi seji komisije njen predlog dokaznega sklepa na glasovanju ni dobil zadostne podpore, saj so nekateri člani menili, da so osnutek sklepa dobili prepozno. Glede na to, da so bili trije poslanci za ta predlagan sklep, so v skladu s poslovnikom sprejeli dokazni sklep na način, da so ti trije poslanci prispevali podpise, je dodala.

V sklepu je predlagala 16 imen prič, v razpravi je bilo dodatno predlaganih še deset imen. Prve priče bodo predvidoma zaslišali 25. februarja. Na četrtkovi seji je komisija sprejela tudi dodaten sklep, da zaprosi Mestno občino Ljubljana za dodatno gradivo. Od ministrstva za zdravje pa so dobili seznam dokumentacije, ki ga bodo pregledali in se nato odločili, ali bodo ministrstvo zaprosili še za dodatno gradivo, je še povedala Jerajeva.

Predsednica komisije je potrdila, da so med preiskovanci tudi ljubljanski župan Zoran Janković, visokošolski minister Gregor Golobič, nekdanji direktor stanovanjskega sklada Edvard Oven, prvi mož SCT-ja Ivan Zidar in direktorica Vegrada Hilda Tovšak.

DZ je preiskovalno komisijo o gradbenih investicijah ustanovil na zahtevo poslancev SDS-a, SLS-a in SNS-a, preiskava pa naj bi zajemala šest sklopov. Prvi sklop zajema preiskavo stanovanjske gradnje, lizinga, najema in drugih poslov v nakupu stanovanjskih objektov ter pripadajočih garažnih objektov v MOL-u; drugi projekt obnove in dograditve prostorov Univerze na Primorskem; tretji stanovanjske gradnje Stanovanjskega sklada RS; četrti Pediatrično kliniko; peti Onkološki inštitut; šesti pa gradbene investicije s področja visokih gradenj, objektov državnega pomena ter tistih v javni rabi, ki so se financirali iz državnega ali ljubljanskega proračuna od leta 1992 dalje.

V Zaresu v uvrstitvi Gregorja Golobiča na seznam prič ne vidijo nič nenavadnega, saj "smo pričakovali, da bodo poslanci iz vrst SDS-s po tem, ko se je v zvezi z Ultro izkazalo, da gre za navaden politični konstrukt, poskušali preko preostalih številnih preiskovalnih komisij, konstruirati nove obtožbe zoper predsednika stranke Zares in ministra za visoko šolstvo."