Slovenija

Poudarki

  • Po zaslišanju Medveda bo predvidoma v četrtek izredna seja DZ-ja, na kateri bodo poslanci glasovali o celotni listi ministrskih kandidatov
Rudi Medved
Od Medveda, ki je bil med drugim dolgoletni novinar in urednik na Radioteleviziji Slovenija ter ima izkušnje vodenja občinske uprave, nekateri pričakujejo boljše poznavanje področja plačnega sistema in razmerij v javnem sektorju. Foto: BoBo
       Državljanom moramo ves čas dokazovati, da je javna uprava njihov servis, zato je moja vizija delovanja javne uprave pravzaprav popolnoma enaka kot vizija slehernega državljana, podjetnika, gospodarske družbe. Torej učinkovitost, zakonitost, transparentnost, kompetentnost, celovitost, prijaznost.       
 Rudi Medved
Rudi Medved
Znižanja stroškov javne uprave in povečanja udobja državljanov bi se Medved lotil z digitalizacijo. Foto: BoBo
Rudi Medved
Medved si želi, da bi za pogajalsko mizo sedli skupaj z vsemi sindikati, saj je presodil, da so nesporazumi nastali tudi zaradi ločenih pogajanj. Foto: BoBo

Medved: "Javni sektor ne more biti pojmovan kot breme družbe, saj za vse nas opravlja nujne storitve"

Zaslišanja ministrskih kandidatov
10. september 2018 ob 11:52,
zadnji poseg: 10. september 2018 ob 19:24
Ljubljana - MMC RTV SLO

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je podprl kandidaturo Rudija Medveda za ministra javno upravo. V predstavitvi je Medved izpostavil poenostavitev postopkov in digitalizacijo, kar bi povečalo učinkovitost javne uprave in uporabnikom omogočilo prijaznejše storitve.

Da je bila predstavitev Rudija Medveda, ki prihaja iz ministrske kvote LMŠ-ja, ustrezna, je ocenilo devet članov odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, nasprotno so presodili štirje.

Medved, ki ga je premier Marjan Šarec predlagal za ministra iz kvote LMŠ-ja po umiku kandidature Tugomirja Kodelje, je v uvodni besedi predstavil svoj pogled na delovanje javne uprave in vizijo delovanja ministrstva. Poudaril je, da je sam že vso svojo poklicno pot javni uslužbenec, javni sektor je kot novinar spremljal od zunaj, hkrati pa ga je izkusil tudi od znotraj.

Ko je postal direktor kulturnega centra, je prišel v neposreden stik z javno upravo. Vodil je tudi občinsko upravo, ves čas pa se je zavzemal, da je "ta vitka in čim bližje ljudem, da bi bila učinkovita, hitra, prijazna, kompetentna". "In moram reči, da nam je to v veliki meri uspelo," je povedal Medved, ki je uspeh pripisal predvsem strokovno usposobljeni ekipi ljudi, s katerimi je sodeloval. Zato ga boli "ta negativni odnos do javnega sektorja, ki se kar v nekih valovih permanentno pojavlja v javnosti, češ da je javni sektor breme te družbe parazitska tvorba, ki nič ne dela in ogromno stane, posebej pa se to dogaja, ko je govor o plačah". Medved je ob tem posebej poudaril, da je javni sektor v času krize prav tako plačal visok davek.

Je javni sektor v Sloveniji preobilen?
Dotaknil se je tudi očitkov, da je javni sektor v Sloveniji preobilen, in ob tem navedel podatek, da je bilo v javnem sektorju junija letos, če upoštevamo podatke, preračunane na ure polne zaposlitve, kar je tudi dejanski strošek dela, zaposlenih 168.000 ljudi, v državni upravi pa 30.632, kjer se od leta 2015 ta številka tako rekoč ni spremenila. "V zadnjem času se je število zaposlenih v javnem sektorju res povečalo, predvsem na račun zaposlovanja v zdravstvu, socialnem varstvu in izobraževanju, torej v storitvenem delu javnega sektorja," je poudaril Medved in dodal, da je Slovenija z nekaj manj kot petinskim deležem "krepko pod deležem Evropske unije, kar zadeva celotno zaposlenost v državi". "V Evropski uniji je ta delež skoraj četrtinski, po dejavnostih pa, razen izobraževanja, zaostajamo za evropskim povprečjem. Ob tem pa rast povprečnih plač v javnem sektorju zaostaja za rastjo plač v zasebnem sektorju," je spomnil Medved.

Ob tem je izpostavill, da če bi bil obseg javnih storitev manjši, bi bil lahko manjši tudi javni sektor, a to pomeni, da bi več dejavnosti opravljali v zasebnem sektorju. "A vsako storitev je na koncu treba plačati. Družbena odločitev v Sloveniji je, da bo te storitve opravljal javni sektor, in zato ne more biti pojmovan kot breme te družbe, saj za vse nas, za državljane in državljanke, za gospodarstvo in podjetništvo, opravlja nujno potrebne storitve. In s tem prav tako, to bi rad posebej poudaril, ustvarja dodano vrednost. V bruto družbenem proizvodu približno 16 odstotkov, kar ni tako malo," je podatke nanizal Medved.

Medved bi se boril proti zbirokratizirani javni upravi
Obregnil se je tudi ob očitke, da je v javnem sektorju zaposlena armada dobro plačanih in zaščitenih uradnikov, "ki ne delajo prav veliko, če pa že delajo, nam birokratsko grenijo življenja, so nekompetentni in do uporabnikov neprijazni". To po Medvedovem mnenju ne drži, saj gre za posploševanje. "Tudi kakšen obrtnik nam je kdaj kakšno storitev opravil slabo, pa nismo zato krivili celotne panoge, v kateri dela. Enako je v javni upravi," je ponazoril s primerom in dodal, da "ko se jezimo na ljudi v javni upravi, se ne zavedamo, da najpogosteje niso ničesar krivi, saj opravljajo delo po predpisih", v katerih sam vidi največjo težavo. "Težava je v absolutni prenormiranosti celotne naše družbe. Vse želimo urejati s predpisi, nato pa predpise spet urejamo s predpisi. Na koncu stvari tako zapletemo, da se javna uprava tudi sama več ne znajde v tej prenormiranosti." Medved rešitev vidi v "železnem zakonu javne uprave" - pripravi dobrih predpisov in poenostavitvi postopkov.

"Državljanom moramo ves čas dokazovati, da je javna uprava njihov servis, zato je moja vizija delovanja javne uprave pravzaprav popolnoma enaka kot vizija slehernega državljana, podjetnika, gospodarske družbe. Torej učinkovitost, zakonitost, transparentnost, kompetentnost, celovitost, prijaznost," je poudaril Medved.

Stroške bi se dalo znižati z digitalizacijo
"Do konca letošnjega leta bo v praksi začela delovati aplikacija Moped, ki bo ključno in osrednje orodje za elektronsko pripravo predpisov, vključno z ustrezno presojo posledic na različnih področjih," je povedal Medved. Navedel je tudi portal e-Demokracija, na katerem bo s svojimi predlogi lahko sodelovala tudi javnost, in spletno mesto Stop birokracija, ki je po Medvedovem mnenju med državljani premalo poznano, zato se tudi premalo uporablja. Napovedal je tudi centralizacijo storitev v javnem oblaku, povezovanje lokalnih baz podatkov ter skupno e-naročanje različnega blaga in storitev. Medved med drugim predlaga elektronsko identiteto v oblaku, kar pomeni, da bi vsak državljan ob polnoletnosti prejel osebno izkaznico s čipom.

Znižanja stroškov in povečanja udobja državljanov bi se Medved lotil z digitalizacijo: "Z večjo digitalizacijo se bodo javni uslužbenci bolj posvetili uporabnikom, tako bodo vsi zadovoljnejši."

Medved je opozoril tudi na slabosti enotnega sistema plač v javnem sektorju: "Anomalije so prisotne od uvedbe, tako na primer nagrajevanje delovne uspešnosti sploh ni zaživelo, z ZUJF-om je prišlo še znižanje plač, skratka javni sektor je dal svoj prispevek pri reševanju krize. Čeprav so bili skoraj vsi varčevalni ukrepi postopoma odpravljeni, anomalije še vedno ostajajo."

Kljub anomalijam enotni plačni sistem po njegovi oceni trenutno nima alternative, zato osnovnega koncepta plačnega sistema nimajo namena spreminjati, bo pa treba znotraj njega marsikaj reformirati.

Pogajanja s sindikati javnega sektorja se bodo začela takoj
Medved sicer o pogajanjih s sindikati javnega sektorja, ki ga čakajo, ni hotel podrobno govoriti, saj vlada še ni bila izvoljena, vseeno pa je sindikatom zagotovil, da se takoj sede za pogajalsko mizo: "Sam sem popolnoma prepričan, da bomo v dobrem dialogu dosegli tudi dogovor."

Na vprašanje poslanke SD-ja Bojane Muršič, ali se bo pogajal s posameznimi sindikati ali bo za pogajalsko mizo sedel z vsemi skupaj, je Medved odgovoril, da je želja vladne pogajalske skupine, da pogajanja potekajo za enotno pogajalsko mizo.

Tudi Evo Igrl iz vrst SDS-a je zanimalo, kako se bo Medved lotil pogajanj. Medved ji je zagotovil, da se že oblikuje pogajalska skupina, in ponovil, da se bodo pogajanja začela v trenutku, ko bo oblikovana nova vlada.

Besedo je dobil tudi Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, ki ga je zanimalo, ali bo najprej dokončal pogajanja in se bo šele nato lotil reforme enotnega plačilnega sistema plač. Medved je tako kot na prejšnji dve vprašanji, povezani s pogajanji, odgovoril, da o podrobnostih pogajanj za zdaj še ne more govoriti. Po njegovih besedah bi bilo neodgovorno, če že na tej točki govoril o strategiji, pogajalski taktiki in številkah, ki bodo na mizi.

VIDEO
Uspešno zaslišanje kandidata za ministra za javno upravo
VIDEO
Skoraj šesturno zaslišanje Rudija Medveda
Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Nikec3
# 10.09.2018 ob 12:08
Čakamo, če ga bo član Levice Branimir Štrukelj potrdil.
sharkyslo
# 10.09.2018 ob 12:21
Še en mutibarič, ki nkoli v življenju ni ničesar pametnega počel...
krumpek
# 10.09.2018 ob 12:34
Šarca prepričalo Medvedovo dozdajšnje delo

No sej njega je prepričalo tudi Erjavčevo , Katičevo in Kodeljevo preteklo delo tako da to ni neko merilo.
hakija
# 10.09.2018 ob 12:29
seveda je slab odnos do javena sektorja, ko te "gospe" na Upravni enoti pošiljajo od enega do drugega okenca z odgovor "to ni moje delo".
Reči ti majstru v proizvodnji to ni moje delo, boš vidu kako dolgo boš še zaposlen.
bralecx
# 10.09.2018 ob 12:21
Novi kandidat za ministra razlaga, da je problem v prenormiranosti in da uradniki sicer delajo po predpisih. Zakaj pa potem, ce nekoga poznas, lahko uredis zadeve (tudi po zakonu) hitreje in ucinkovito, ce gres pa po redni poti, se pa nic ne da. Ker je problem v tem, da se da znotraj vsakega zakona da zadeve urediti clovesko, ali pa pac birokratsko. In, da ni nikakrsnega merjenja kakovosti, penaliziranja ali nagrajevanja ucinkovitosti ... Zdej bomo pa spet na novo pisali predpise!
RibičIČ
# 10.09.2018 ob 12:24
Novinar, ki je vodil občinsko upravo in je kot član odbora za notranje zadeve podprl prejšnjega kandidata Kodeljo, notoričnega neznalca. Odlične reference. Čakam ponovno pojasnilo določenih komentatorjev, da ne smemo soditi na prvo žogo in da je takšnemu odličnemu kandidato treba dati svojo priložnost :)
Coli
# 10.09.2018 ob 12:30
To ni minister....to je PRovec sekte javnega sektorja. Metanje stotine milijonov v jame brez dna pa so pred vrati! Bankomati posvečencev so se namreč prestrukturirali iz državnih bank v 'javna' naročila tisoč in enega javnega zavoda! Plenilska omrežja ostajajo ista!
pohorjezeleno
# 10.09.2018 ob 12:36
Nima veze kdo je minister, važno, da ni JJ na oblasti! Švedska že poka, tako bo tudi počasi drugje po EU.
kriminaTlc
# 10.09.2018 ob 12:55
Fenomenalna okrepitev vladnega "dream teama"
Kar iskri se od poklicnih kvalifikacij ter intelekta.

Tudi v parlamentu se bo kar kadilo od intelekta, saj na mesto Ministra medveda, na njegovo poslansko mesto prihaja tekmovalka Showa Big Brother, nova poslanka Nina Maurovič!

Lupo
# 10.09.2018 ob 12:32
...še dobra tri leta plača v DZ, potem pa služba za nedoločen čas v javnem sektorju!
obsesionn
# 10.09.2018 ob 12:47
Bože mili.. Novinar.. Ki je kao poznavalec javnega sektorja.. Zakaj.. Zato ker je delal v sklopu njega.. Pa to ne moreš no... Kje se najde te kandidate?.. Kaj to je srečelov.. Štefka izbira.. Ali so poleg pralnega praška.??
RJSlo
# 10.09.2018 ob 12:42
No ja. "Naš" kader. Preverjen, poslušen, ubogljiv, upogljiv.
kaltewasser
# 10.09.2018 ob 12:45
"Boli me negativen odnos do javnega sektorja".
Ste si ga zasuzili z delom in odnosom v preteklih letih.
Simba
# 10.09.2018 ob 12:35
ta negativen odnos do javnega sektorja, ki se kar v nekih valovih permanentno pojavlja v javnosti. Češ, da je javni sektor breme te družbe, parazitska tvorba, ki nič ne dela in ogromno stane. Posebej se to dogaja, ko je govora o plačah.

kolikor je meni znano sam javni sektor zahteva "govor o plačah". So zahtevali zdravniki, policaji in šolniki...
in zdej je folk zaposlen v gospodarstvu kriv za tak odnos? lepo, samo še čakam da jih bodo označili za skrajne desničarje... aja, čak mal...
Fleaa
# 10.09.2018 ob 12:30
dejansko je pa mislu rečt "boli me za javni sektor."...

nč, dejte Bratuškovi še to....
zala10
# 10.09.2018 ob 13:22
Kodelja ni imel pojma o pojmu, zato je Medved nesporno boljši kandidat. On samo pojma nima. :)))
ap72
# 10.09.2018 ob 12:45
V zadnjem, času se je število zaposlenih v javnem sektorju res povečalo, predvsem na račun zaposlovanjav zdravstvu, socialnem varstvu in izobraževanju. Torej v storitvenem delu javnega sektorja," je poudaril Medved in dodal, da je Slovenija z nekaj manj kot petinskim deležem "krepko pod deležem Evropske unije, kar zadeva celotno zaposlenost v državi. V Evropski uniji je ta delež skoraj četrtinski, po dejavnostih pa razen izobraževanja zaostaja za evropskih povprečjem." pravi kandidat

torej si lahko obetamo, da se šolstvo ne bo širilo in se jim ne bojo zvišale plače??
vemo tudi, da imamo največ sodnikov na prebivalca pa najdaljše zaostanke

imamo tudi najdaljše čakalne dobe v zdravstvu, čeprav je tam ogromno ljudi in je fakin ki se kao spozna obljubil da bo vrste v enem letu izginile, torej gre za slabo organiziranost in kdo bo odgovarjal? milojka, mirček...???
NoFuture
# 10.09.2018 ob 13:11
Javni sektor se je od osamosvojitve napihnil za +100%. V dobi interneta in vse tehnike se širi in širi.
Verjamem da na zizek je lepo bit pripopan.
endvatrilovi
# 10.09.2018 ob 13:36
Javni sektor naj bo v službi gospodarstva in ljudi. Zato smo ga kot državljani te države ustanovili in zato ga plačujemo.
Zlobni škrat
# 10.09.2018 ob 13:16
Oh ja RTV cel teden Šiško na prvi strani zdaj, ko je oproščen pa nikjer nič ?
securle
# 10.09.2018 ob 12:53
Kje ste te pobrali novega ministra? Z avtobusne postaje?
Upravo lahko pozna samo nekdo, ki ve kako deluje oz. kar najbolje je delal v njej.
Tak mimo grede: nekaj je voditi občinsko upravno pa kulturni center, nekaj pa je državna uprava. Niti tega ne, očitno, ne loči med sabo. To so čisto drugi spektri.
NOPCBS
# 10.09.2018 ob 13:33
Medved: "Javni sektor ne more biti pojmovan kot breme družbe, saj za vse nas opravlja nujne storitve"

Pa saj ni, ze vsaj 70 let vemo, da smo mi zaradi javnega sektorja in ne obratno. Fevdalizem in visje -prve razdrede je treba ohranjat! Sploh glede na dejstvo, da se je javni sektor od osamosvojitve POTROJIL!!!

Mladi nadarjeni in najbolj produktivni podjetniki pa bezijo v tujino. Kdo vas bo zivel?
Ilegalci ze ne, tudi oni racunajo na denar iz proracuna!
Quatebriga
# 10.09.2018 ob 14:13
Javni sektor ne more biti pojmovan kot breme družbe, saj za vse nas opravlja nujne storitve

Celoten javni sektor vsekakor ni breme družbe. Breme družbe so kadrovsko prenapihnjene službe in nepotrebni birokrati, ki služijo samo temu, da so zaposleni družinski člani, prijatelji in drugi, ki potrebujejo uslugo. Imamo pa na kupe kadrovsko podhranjenih služb, kjer ljudje umirajo od preobilice dela in nizkih plač.

Če bi zreducirali javni sektor za 10%, kar se po moje z lahkoto uredi (sploh glede na to, kakšen tempo vlada v večini zavodov, ministrstev in drugih leglih zajedalcev), bi pridobili ogromno manevrskega prostora za res problematični del.
Mimobeznik
# 10.09.2018 ob 13:38
Kake majo te demagogi, očitno živimo v državi z najbolj učinkovitim javnim sektorjem, kjer ni prostora za večjo učinkovitost in manj zaposlenih.
Simba
# 10.09.2018 ob 13:19
klipan: "Človek pove preprosto preverljivo dejstvo in se vsuje kup minusev. Kaj torej minusirate-resnico ali to, da je napisal resnico?"

napisal je zavajujočo resnico - podatki so iz leta 2012.

v letu 2012 je bilo junija zaposlenih 170.055 in so stali 300.615.026 eur na mesec
v letu 2018 je bilo junija zaposlenih 178.991 in so stali 361.310.462 eur na mesec

med tem ko se je skupno število povečalo 5.25477%, se je masa plač povečala za kar 20.1904%

in sedaj jamrate kolk ste reveži... vprašajte raje gospodarstvo če se jim je v zadnjih 6ih letih plača povečala vsaj za 10%...
penzl
# 10.09.2018 ob 13:04
Breme postane, ko glede na svojo učinkovitost požre preveč denarja. Če je storitev kvalitetna, ni problema. To kar imamo zdaj, je pa daleč od kvalitete.
Hmeljar
# 10.09.2018 ob 12:56
Zadnjič ste pesnili hvalospeve, da je bil najdlje časa novinar na Radiu Trbovlje, zdaj ste na to pozabili. .V železnih časih enoumja je bil baje zelo predan. .
navigator007
# 10.09.2018 ob 12:48
Morda je bil poudarek drugje: Bôli me negativen odnos do javnega sektorja
Bivši uporabnik
# 10.09.2018 ob 12:52
Tipa boli negativen odnos do javnega sektorja. Dragi moji primite se za denarnice.
Skippy
# 10.09.2018 ob 13:48
@HeXploris
verjetno vsak državljan vidi, kako dobro delajo in kako ima iz meseca v mesec manj v denarnici, ker moramo to plačevati. In tisti, ki jih poznam v javnem sektorju, so res tisti, ki jim drugje ni šlo.
Sibid
# 10.09.2018 ob 13:13
Optimizacija javnega sektorja?
zala10
# 10.09.2018 ob 12:55
Rudi Medved: "Boli me negativen odnos do javnega sektorja"

Kje je pa to pobral? Javni sektor je bil pri nas na oblasti v eri Cerarjeve vladei in bo ostal (še okrepljen) na oblasti tudi v reciklirani Serpentinškovi vladi.
kotzi
# 10.09.2018 ob 15:02
kaj berem..bivsi noigometas..k je vse zagonil bo prisel v parlament..pa big brother bejba tut...ja lmš...najboiljsa ekipa a nje
VICTORIA99
# 10.09.2018 ob 16:56
Ali potrebujemo 212 občin? Ne!
Skippy
# 10.09.2018 ob 13:50
@HeXploris
@KLIPAN
ne bi mogla v službenem času delati?
Skippy
# 10.09.2018 ob 13:46
To ni minister....to je PRovec sekte javnega sektorja. Metanje stotine milijonov v jame brez dna pa so pred vrati! Bankomati posvečencev so se namreč prestrukturirali iz državnih bank v 'javna' naročila tisoč in enega javnega zavoda! Plenilska omrežja ostajajo ista!

Ljudje tega sicer niso volili, so pa omrežja poskrbelo, da bo vse isto.
Mimobeznik
# 10.09.2018 ob 13:40
Sicer pa, če je mantra sindikatov: "ne bomo plačali vaše krize", potem lahko sedaj začnejo vrtet nov slogan: "ne želimo imeti višjih plač ob gospodarski rasti".
navigator007
# 10.09.2018 ob 13:39
Verjetno je interes za podjetjem prijazno Slovenijo nezanimiv za javno upravo, saj denar kar priteče, kot bistra voda iz hribov.
ggalini
# 10.09.2018 ob 16:37
Tale bo pa Štruklju zagotovo všeč. Verjetno hudo sposoben možakar; kalil se je kot direktor kulturnega centra, bil celo direktor občinske uprave, dobre reference ... . Tisti prejšnji kandidat je bil samo direktor Lek-a.
Bivši uporabnik
# 10.09.2018 ob 14:06
@ginza marsikaj bi bilo treba predebatirat, ne samo "preobilnosti", tudi uravnilovke, kriterije za napredovanja in vodilna mesta itd. Problem pa je, ko je na vrhu politika namesto strokovnosti.
gesan
# 10.09.2018 ob 13:51
ko nas že prepričujejo, da je javni sektor tako storilen in donosen pojav za državo... in kota tak najbočj pomemben...

Pa dajmo, vsi se zaposlimo v javnih upravah in eto ga na, bomo najbolj bogata država na tem planetu in vsi bomo srečni in zadovoljni 3x na leto na dopustu.

:)
ggalini
# 10.09.2018 ob 18:30
@DvignSredinec

Jaz ti svetujem, da slediš švicarskemu zgledu; najdi primeren posel, ustanovi podjetje, zaposli recimo 5 ljudi, daj jim dostojen švicarski dohodek, plačaj vse dajatve in vsi bomo srečni in zadovoljni. Podobno naj storijo vsi, ki jim podjetniki in obrtniki niso po volji. Dajte nam zgled, kako se to pravilno dela, bomo hvaležni!
No ja, če na začetku ne bo šlo, vam dober nasvet zagotovo dajo sindikalni zaupniki
johndeer
# 10.09.2018 ob 16:44
Prav imate, javni sektor ni prevelik, je pa zelo neučinkovit... Gradbeno dovoljenje čakaš vsaj dve leti, zobarja leto dni, magnetno resonanco dve leti če ne doplačaš, da o učinkovitosti sodstva ne razglabljam preveč....
Korošec
# 10.09.2018 ob 16:28
@GORILA
...bolj grozno kot v Avstriji, Nemčiji ali Skandinaviji???


V Avstriji imaš 15% vseh zaposlenih v JS v Nemčiji 12% (Slovenija 21%) v Skandinaviji ima ta delež večji vendar so to vse napram nam velike države v gospodarstvu pravi velikani z 1x večjim BDP-jem, za manjhjo državo je razmerjeve veliko bolj obremenilno če temu pristeješ še slabši BDP je naš JS saj za 25-30% prevelik.
lila2140
# 10.09.2018 ob 15:59
Če bi javni sektor storitve, ki jih davkoplačevalci vnaprej plačamo, odgovorno opravil, ne bi nihče govoril, da je breme. Tako pa javni sektor nikoli ne prevzame odgovornosti za napačne odločitve, uradniki sami izbirajo, kaj bodo naredili in česa ne, vsakršen opravek je dobesedno zafrkavanje. Kar se mene tiče, je javni sektor slab. Storitve, ki jih opravijo, so opravljene slabo.
nochance4u
# 10.09.2018 ob 14:19
Zlobni škrat
Oh ja RTV cel teden Šiško na prvi strani zdaj, ko je oproščen pa nikjer nič ?

Nihče ni oproščen, samo pridržan ni. Če že pišeš, navedi dejstva.
kotzi
# 10.09.2018 ob 14:03
to je kandidat lmš......temmmmma
najdise
# 10.09.2018 ob 18:50
Že vidimo kam Medved taco moli!
Primerja javni sektor držav, ki imajo nekajkrat večji BDP od nas in pozabil je omeniti, da imajo bistveno manjše plače kot v gospodarstvu.
KLIPAN
# 10.09.2018 ob 17:15
"Ali potrebujemo 212 občin? Ne!"

Normalno da ne!!!
Ampak kdo je skorajda izsilil teh 212 občin????
Tista stranka katerih volivci vsak dan kričijo, da je javni sektor prevelik.
Pa razumi, če lahko.
KLIPAN
# 10.09.2018 ob 17:14
Komaj čakam, da sedanji sds-ovci postanejo penzionisti in da bodo potem v domovih za ostarele ali duševno bolne vzklikali parole-"čim manj javnega sektorja in čim ceneje."
To bo užitek gledati, ko bodo zaradi premajhnega kadra v domovih za ostarele in zaradi premalih plač sedeli nekaj ur z polnimi plenicami kje v svojem kotu in bodo čakali, da se jih nekdo usmili in jih previje, nahrani.....namaže vneto in srbečo kožo......takrat se derite te vaše parole.
Ali pa ko boste peljali otroka v bolnico in vas bodo pustili čakati 10 ur v čakalnici in se nihče ne bo zmenil za vaše probleme-takrat se spomnite na-"čim manj javnega sektorja in čim ceneje".
Moj sin je šel v srednjo šolo, stroški so bili novi zvezki, učbenik za tuj jezik, vse ostale učbenike dobi v šoli. Praktično nobenih drugih stroškov, razen doplačila subvencionirane vozovnice za avtobus, drobiž doplačila za subvencionirano malico.....in to je praktično vse.
Hočete poceni javni sektor? Ok, ampak ravno vi bi bili spet prvi, ko bi vas samo za vpis pokasirali nekaj sto evrov, plačevali bi sami učbenike, subvencioniranih vozovnic s strani države ne bi bilo, prav tako ne subvencionirane malice v šoli itd. itd.
Seveda je vsem popolnoma jasno, da bi se v primerih, če oklestimo javni sektor spet najbolj pritoževali tisti, ki sedaj pljuvajo po javnem sektorju in to samo zaradi tega, ker vas 90% sploh ne ve kaj vse je javni sektor in kaj vse vsak dan 24 ur v dnevu opravlja za vas.
Kazalo