Najpogostejša vzroka prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, sta neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti. Foto: BoBo
Najpogostejša vzroka prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, sta neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti. Foto: BoBo
vožnja, hitrost, kazen
V mesecu od uveljavitve novih prometnih zakonov, ki so precej zaostrili kazni za najhujše prometne prekrške, se je prometna varnost glede na statistične podatke precej izboljšala. Foto: MMC RTV SLO
En mesec strožjih prometnih zakonov
Policisti poostreno nad motoriste

Po podatkih Agencije za varnost prometa se je ta precej izboljšala: manj nesreč in manj telesnih poškodb zaradi nesreč. Policisti so v prejšnjem mesecu ustavili tudi manj kršiteljev, kljub temu pa so samo v prvih 15 dneh po uveljavitvi zakonov zaradi hujših prekrškov zasegli kar 164 vozil.

Prometna varnost se je izboljšala
V mesecu od uveljavitve novih prometnih zakonov, ki so precej zaostrili kazni za najhujše prometnene prekrške, se je prometna varnost glede na statistične podatke precej izboljšala. Zgodilo se je precej manj nesreč, še posebej tistih s telesnimi poškodbami. Policisti so ustavili tudi manj kršiteljev, kljub temu pa so samo v prvih 15 dneh zaradi hujših prekrškov zasegli kar 164 vozil, je za TV Dnevnik poročala Julija Kočar.

Problem ostaja: vožnja pod vplivom alkohola
Najpogostejši razlog za zaseg vozila v tem mesecu je bila vožnja pod vplivom alkohola. Sicer pa vam lahko policisti vozilo zasežejo, če vas zalotijo pri hujšem prekršku - torej tudi večji prekoračitvi hitrosti - v zadnjih dveh letih pa ste bili za prekršek že vsaj trikrat pravnomočno kaznovani. Zaseg je neizogiben tudi, če boste vozili kljub prepovedi vožnje, začasno odvzetemu vozniškemu dovoljenju, brez veljavnega dovoljenja ali kljub prepovedi nadaljevanja vožnje ob hujšem prekršku.

Boste vozilo dobili nazaj?
Ali boste vozilo sploh dobili nazaj ali pa vam ga bodo trajno odvzeli, je odvisno od postopka na sodišču. Odvzeto vozilo pa lahko prodajo, uničijo ali izročijo drugemu organu. Kar nekaj voznikov, točnega podatka policija še nima, je ta mesec, predvsem zaradi vinjenosti, ostalo tudi brez vozniškega dovoljenja. Nov zakon takim pred ponovnim opravljanjem izpita sicer nalaga še obvezno rehabilitacijo, ki jo bo določilo sodišče. A določbe zakona se še ne uporabljajo.

Policisti izvajajo poostren nadzor nad motoristi
Sicer pa policisti začenjajo poostren nadzor nad motoristi. Pozorni bodo zlasti na upoštevanje omejitve hitrosti in drugih prometnih predpisov, na psihofizično stanje voznikov in tehnično brezhibnost vozil. Aktivnosti bodo policisti po vsej Sloveniji izvajali vse do 15. avgusta.

Najpogostejša vzroka prometnih nesreč, v katerih so udeleženi motoristi, sta neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti. Kot kažejo podatki policije, je v prvih šestih mesecih letošnjega leta življenje izgubilo 16 motoristov - lani v tem obdobju 14 -, 93 pa se jih je hudo telesno poškodovalo.

Primerna oprema lahko reši življenje
Policisti opozarjajo motoriste tudi na uporabo dobro vidnih oblačil in ustrezne zaščitne opreme - čelado, zgornji del kombinezona in odsevni brezrokavnik, saj primerna oprema lahko motoristu reši življenje.

Voznikom motornih koles in koles z motorjem med drugim svetujejo tudi, naj pred vožnjo preverijo zračni tlak v pnevmatikah, prilagodijo hitrost vremenskim in drugim okoliščinam, v dežju ne zavirajo na talnih označbah in se izogibajo asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno.

En mesec strožjih prometnih zakonov
Policisti poostreno nad motoriste