Ljubljansko mestno redarstvo je lani izreklo 62.722 represivnih ukrepov, kar je 28.239 manj kot leta 2009, izhaja iz letnega poročila redarstva Mestne občine Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljansko mestno redarstvo je lani izreklo 62.722 represivnih ukrepov, kar je 28.239 manj kot leta 2009, izhaja iz letnega poročila redarstva Mestne občine Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
Redarji in policistka
Razloge za upad števila izrečenih ukrepov na redarstvu pripisujejo tudi povezovanju s policijskimi postajami. Foto: MMC RTV SLO

V mestnem redarstvu Ljubljana so za leto 2010 načrtovali pet milijonov evrov prihodkov, vendar realizacija ni bila niti 50-odstotna, saj se je v proračun steklo dobrih 2,46 milijona evrov. Čeprav so začeli meriti hitrosti s samodejnimi merilnimi napravami, pa zaradi težav s programsko aplikacijo, s katero bi lahko izdali plačilne naloge za kršenje predpisov, niso poslali vseh kazni.

Pesti jih pomanjkanje kadrov
Tudi število represivnih ukrepov se je glede na leto 2009 zmanjšalo za 31 odstotkov, saj vodja redarstva Andrej Orač v poročilu za lansko leto opozarja, da imajo na redarstvu še vedno težave s pomanjkanjem kadrov. Ustrezno izobraževanje in izpit ima namreč le 29 zaposlenih. V redarstvu menijo, da je zmanjšanje kazni rezultat njihovega dela v preteklosti, ki ga vozniki upoštevajo.

V letu 2010 so uvedli tudi redarja motorista in nočne patrulje, povečali število redarjev na kolesih in oblikovali nove skupne patrulje s policisti policijske postaje Ljubljana Center na področju varstva javnega reda in miru.

Prvič so uporabili plinski razpršilec
Prvič v zgodovini mestnega redarstva so uporabili plinski razpršilec, in sicer v samoobrambi. Kršilec se po njihovih trditvah pri tem ni poškodoval, uporaba pa je bila označena za strokovno in zakonito.

S pajkom so odpeljali 7.322 vozil
Skupaj so izrekli 62.722 represivnih ukrepov, večinoma obvestila voznikom o storjenem prekršku. Največ kršitev napačnega parkiranja predstavlja nepravilno parkiranje na pločnikih in kolesarskih stezah, sledijo kršitve, povezane s prometno signalizacijo, in kršitve na območju umirjenega prometa oz. območju za pešce.

Lani so s pajkom odpeljali 7.322 vozil, v lisice pa so jih priklenili 6.808, kar je občutno manj kot leto prej, ko so lisice priklenili 10.115-krat. Na kraju prekrška so izdali 617 plačilnih nalogov, izrečenih pa je bilo tudi 3.126 opozoril. Skupaj so zaznali 26.390 prekoračitev hitrosti, največ (12.530) za od 11 do 20 kilometrov na uro.