Takole so člani SDM-ja prikazali pometanje pomembnih tem pod preprogo. Foto: MMC RTV SLO
Takole so člani SDM-ja prikazali pometanje pomembnih tem pod preprogo. Foto: MMC RTV SLO
Jajca
Premier Pahor je pred kratkim od študentov dobil - jajca. Foto: Reuters
Monopoli
Tudi župan Janković je dobil simbolično darilo, a sledil je oster besedni dvoboj. Foto: EPA

V SDM-ju, podmladku SDS-a, so dejali, da sta metla in preproga pravo darilo, saj "se v času, ko policijo in sodstvo vodijo preverjeni kadri iz LDS-a", za vladajočo elito manj prijetne stvari pometejo pod preprogo. Tako želijo, kot pravijo, opozoriti na klientelizem v vladnih in policijskih vrstah in spodbuditi razpravo o tej temi.

Ministrice Kresalove na izročitev darila ni bilo, je pa v odzivu zapisala, da naj bi podmladki strank predstavljali del angažirane družbe, ki še ni obremenjen s politikantskimi vzorci mišljenja in "na izviren in včasih hudomušen način opozarja na probleme v družbi". A SDM je po njenih besedah že večkrat dokazal, "da ga ne vodi želja spreminjati stvari na bolje, temveč zgolj želja po tem, da bi v nesramnosti in žaljivosti prehiteli celo svoje vzornike, stranko, katere podmladek so". Zato jih vabi, naj si raje, kot da uprizarjajo predstave na ulici, preberejo njen odgovor na interpelacijo, kjer bodo dobili jasne odgovore na vse morebitne dileme.

Malo delo razburja študente
V Sloveniji smo pogosto priča podobnim akcijam podmladkov strank, študentskih organizacij in drugih mladih aktivistov. Pred kratkim je tovrsten odziv sprožil predlog zakona o malem delu, ko so predstavniki študentskih kljubov premierju Borutu Pahorju prinesli jajca. Jajca simbolizirajo študentske klube, na katere vlada v zakonu pozablja, so pojasnili, izbrali pa so jih, ker ima Slovenija obliko kokoši. "To so plodna jajca iz vse Slovenije, in želimo, da so taka še naprej in jih naslednjič ne bo treba prinesti v kakšni drugi obliki," so tedaj povedali.

To pa ni bil prvi tovrsten odziv na predlog zakona o malem delu - študenti so že decembra izhodišča sežgali pred vladno palačo.

Razburjala monopoli in "šalabajzer"
Malo pred novim letom so se podmladki SDS-a, SLS-a in NSi-ja s podobno "akcijo" lotili ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki so mu podarili igro monopoli. Ker naj bi Janković vse leto lagal in zapravljal premoženje, naj bi božiček nanj pozabil, zato so mu podarili družinsko igro, v upanju, da se bo raje igral z njo "kot pa s premoženjem Ljubljančanov in Ljubljančank".

V tem času je SDM simbolično darilo skušal izročiti tudi predsedniku Danilu Türku. V znak nestrinjanja z odlikovanjem Tomažu Ertlu so mu hoteli podariti odlikovanje z napisom šalabajzer, a je predsednik darilo zavrnil.

Film Slovenka v opozorilo na finančno stisko
Božični čas je nasploh priložnost za darila, tudi nekoliko bolj nenavadna. Premier Borut Pahor ter ministri Ivan Svetlik, Gregor Golobič in Mitja Gaspari so namreč v tem času od ŠOS-a dobili film Slovenka, ki pripoveduje o študentki, ki se mora prostituirati zaradi finančne stiske. Tudi v tem primeru je šlo za protest proti poseganju v študentsko delo.

V mandatu prejšnje vlade ni bilo dosti drugače, spomnimo se samo, denimo, na vile, ki jih je tedanjemu ministru za finance Andreju Bajuku podaril podmladek Zaresa za "odpravo hleva" oziroma po njihovem nesprejemljivega načina komuniciranja.