Člani mandatno-volilne komisije so Miho Lobnika potrdili za zagovornika načela enakosti. Foto: MMC RTV SLO
Člani mandatno-volilne komisije so Miho Lobnika potrdili za zagovornika načela enakosti. Foto: MMC RTV SLO
Jože Tanko, SDS
Jože Tanko je dejal, da "politični aktivisti" niso primerni kandidati za takšno funkcijo. Foto: BoBo
Jani Möderndorfer
Strah, da bi Lobnik v svojo funkcijo vnesel politični aktivizem, je odveč, je prepričan Jani Möderndorfer iz SMC-ja. Foto: BoBo

V predstavitvi kandidata za zagovornika načela enakosti je Nataša Kovač iz urada predsednika republike spomnila na oceno Boruta Pahorja, da kandidat izpolnjuje zahtevane pogoje, obenem pa je na podlagi opravljenih posvetovanj mogoče sklepati, da ima večinsko podporo v DZ-ju.
Miha Lobnik se je po njenih besedah dokazal z odličnimi organizacijskimi in vodstvenimi sposobnostmi, pa tudi s povezovalnim delovanjem. V dosedanjem delu je dokazal, da spoštuje različna mnenja, je še poudarila.

Jani Möderndorfer iz SMC-ja je Lobnika podprl in hkrati poudaril, da se moti, kdor misli, da bomo dobili posameznika brez svetovnega nazora. Ko prevzame funkcijo, pa kljub temu mora obravnavati vse enako. Prav tako so v zakonu jasno zapisane naloge zagovornika, zato je odveč strah, da bi v svojo funkcijo vnesel politični aktivizem, je dejal.

Podporo je izrazil tudi Jan Škoberne iz SD-ja rekoč, da so se v stranki glede primernega kandidata ravnali zlasti po presoji, kako učinkovit bo ta institut v smislu boja proti diskriminaciji. Potrebujemo zagovornika, ki bo dovolj viden, a navzoč tudi na obrobju, je dodal.

SDS: Politični aktivisti niso primerni
V razpravi so večinoma sodelovali člani odbora iz vrst SDS-a, ki so Lobniku nasprotovali. Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je spomnil, da so na posvetovanjih pri predsedniku Pahorju zagovarjali imenovanje Mojce Ramšak. Prepričani so namreč, da ni primerno, da na "tako pomembno funkcijo predlagajo politične aktiviste", je opozoril. Lobnik je kandidiral na volitvah v DZ na listi tedanje stranke ZaAB in se s tem identificiral z njenim programom, to pa po Tankovem mnenju ne daje dobre reference za opravljanje dotične funkcije.

Več drugih predstavnikov SDS-a je tudi omenilo, da se je Lobnik kot ustanovitelj društva Legebitra in aktivist za pravice istospolno usmerjenih zavzemal zlasti za interese te skupine, ne pa tudi drugih. Med diskriminiranimi v Sloveniji so izpostavili kmete, policiste in vojake in hkrati opozorili na vsebinsko podvajanje funkcije z varuhom človekovih pravic.

Nov institut zagovornika enakosti
Lobnika je za zagovornika načela enakosti predsednik Pahor predlagal po posvetovanjih s poslanskimi skupinami. Na predstavitvi v predsedniški palači je Lobnik sicer zagotovil, da ne bo delal razlik med različnimi oblikami diskriminacije.

Zagovornik načela enakosti je kot samostojen organ nov institut, ki ga je prinesel maja letos uveljavljeni zakon o varstvu pred diskriminacijo. Zagovornik je doslej deloval pod okriljem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Člani MVK-ja so predlog za imenovanje Lobnika potrdili z 12 glasovi za in s petimi proti. O imenovanju bo zdaj z navadno večino odločal še državni zbor. MVK je sprejeli tudi sklep, da DZ-ju predlagajo, naj za člana Sveta za elektronske komunikacije izmed potrošniških organizacij za preostanek mandata imenuje Boštjana Okorna.