Aljaževo vsestransko delovanje se je razširilo tudi na skladateljevanje. Foto: Občina Medvode
Aljaževo vsestransko delovanje se je razširilo tudi na skladateljevanje. Foto: Občina Medvode

Aljaž se je rodil 6. julija 1845 v vasi Zavrh pod Šmarno Goro. V družini je bilo deset otrok, Jakob je bil četrti. Osnovno šolo je obiskoval v Smledniku, gimnazijo pa v Ljubljani. Nato se je odločil za študij filozofije na Dunaju, vendar se je po dveh letih vrnil v domovino in vstopil v ljubljansko semenišče, je zapisano na spletni strani župnije Dovje.

Imel je pomembno vlogo pri razvoju slovenskega planinstva. Kot župnik na Dovjem in planinec je za pet goldinarjev kupil Kredarico in vrh Triglava. S tem si je, kot navaja Wikipedia, zagotovil gradnjo skromnega zavetišča, imenovanega Aljažev stolp na vrhu Triglava.

Bil je tudi pobudnik in graditelj planinskih objektov: Aljažev dom v Vratih, kapela in koča na Kredarici, zavarovana planinska pot med Malim in Velikim Triglavom, Tominškova pot iz Vrat na Kredarico in Staničevo zavetišče tik pod vrhom Triglava.

Njegovo vsestransko delovanje se je razširilo tudi na skladateljevanje. Leta 1896 je uglasbil pesem Oj, Triglav, moj dom, ki jo je napisal župnik Matija Zemljič iz Gornje Radgone. Bil je prvi, ki je poslovenil znano Gruberjevo pesem Sveta noč, blažena noč.

Umrl je 4. maja 1927 v Dovjah na Gorenjskem.