"Pri našem javnem dolgu ni problem višina, temveč dinamika, s katero se javni dolg povečuje. Konsolidirati moramo javne finance, ob tem pa moramo začeti s privatizacijo in s tem zmanjšati del dolga," meni minister. Foto: MMC RTV SLO

Finančni minister Uroš Čufer se je vrnil iz Bruslja, kjer je Evropski komisiji in evroskupini pojasnjeval, kakšno je finančno stanje v Sloveniji. Slišal je opozorilo, da se naši državi čas za sanacijo naraščajočega dolga izteka.

Evropska komisija tako pričakuje, da bo vlada več storila na področju javnih financ. Niso konkretno omenjali, ali je treba pobrati še več davkov ali še bolj varčevati, po besedah Čuferja so sporočili le, da je v sanacijo stanja vloženega "premalo fiskalnega napora". Minister sicer meni, da bo treba več narediti na strani izdatkov, kar bodo upoštevali tudi pri pripravi proračuna za prihodnje leto.

"Slovenija potrebuje ukrepe, ki dajo učinke čim hitreje in ki bodo dolgo časa trajali, saj je kriza dolgotrajna," opozarja. Leta 2014 bo namreč treba zmanjšati milijardo in pol veliko finančno luknjo pod 700 milijonov evrov minusa, je povedal v Odmevih.

"Slovenija še ostaja podpovprečno zadolžena država," pravi minister, a hkrati izpostavlja, da je največja težava dinamika, s katero se javni dolg povečuje. "Smo pa še vedno v gospodarski recesiji in nismo sposobni ustvarjati več dodane vrednosti, da bi se lahko razdolževali. Edina rešitev je v gospodarski rasti," je dodal.

Nič o podrobnostih
Glede drugih perečih tematik - nepremičninskega zakona, ki je pošteno razburil predvsem kmete, ter problematičnega kadrovanja v državnih podjetjih, zaradi česar je odstopil prvi nadzornik Soda Otmar Zorn - pa minister ni bil zgovoren. Preučili bodo pripombe in "marsikaj drugače uredili". "Javna razprava je namenjena temu, da se lahko popravi kakšne anomalije. To je normalen postopek," je poudaril.

Celotnemu pogovoru z ministrom v Odmevih, ki jih je vodila Rosvita Pesek, prisluhnite v posnetku:

Minister Čufer pojasnjuje finančno situacijo
Minister Čufer pojasnjuje finančno situacijo