Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak ter minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Foto: BoBo
Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak ter minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Foto: BoBo

Čeprav so se v koaliciji dogovorili, da si bodo lahko ministri sami izbrali svoje najožje sodelavce - torej tudi državne sekretarje -, je vladna kadrovska komisija na torkovi seji zavrnila Tino Brecelj, ki jo je pravosodni minister Senko Pličanič želel imeti za državno sekretarko. Pličanič zadeve danes ni želel komentirati, prav tako ni povedal, ali bo na četrtkovi seji vlade vztrajal pri imenovanju Brecljeve, za Dogodke in odmeve našega radia poroča Jolanda Lebar.

Uradno razlogi za nasprotovanje Tini Brecelj niso znani. Njenemu imenovanju naj bi nasprotovali v SDS-u, med drugim tudi zato, ker je bila pred odhodom na vrhovno sodišče - kjer je zdaj direktorica za razvoj sodne uprave - sekretarka takratnega predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Aleša Zalarja.

Ministra Gorenak in Pličanič sta pred kratkim v naši spletni klepetalnici odgovarjala na vaša vprašanja.

Zadeve ne komentirajo niti v Državljanski listi Gregorja Viranta. Vztrajajo pri stališču, da bi si vsak minister sam lahko izbral državne sekretarje brez kakršnega koli vmešavanja drugih strank. Pličanič je za Radio Slovenija ponovil, da bo imel dva državna sekretarja - za pravosodje in javno upravo: "Poudarek je na strokovnosti. Takšnih kandidatov ni enostavno najti - takšnih, ki bi prišli v tako službo v javno upravo." Rdeče luči vladne kadrovske komisije Brecljevi pa minister za zdaj konkretno ne komentira.

To je za pravosodnega ministra Pličaniča - potem ko je moral tožilstvo prepustiti notranjemu ministru Vinku Gorenaku, ki naj bi skrb za tožilstvo zaupal Duši Trobec Bučan, nekdanji ministrici za lokalno samoupravo - že drugi "poraz" v kratkem mandatu. Kako se bo na to odzvala Državljanska lista? Za zdaj odnosov v koaliciji zaradi takšnih zadev niso zaostrovali, radijsko poročilo sklene novinarka Lebarjeva.