Možgansko anevrizmo so ministru odkrili med zdravljenjem po možganski kapi. Foto: MMC RTV SLO
Možgansko anevrizmo so ministru odkrili med zdravljenjem po možganski kapi. Foto: MMC RTV SLO
Poseg manj travmatičen za bolnika

Žvanova, sicer predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, je pojasnila, da so pri zdravljenju ministra za zdravje Boruta Miklavčiča po možganski kapi opazili možgansko anevrizmo in se - v skladu s čakalnimi dobami - odločili za njeno zaprtje. "Anevrizma je izbočenje arterije, večinoma na razcepiščih, na bazi lobanje." Gre za slabost žilne stene, ki se z leti napihuje v obliki mehurčka, ta pa grozi, da se bo nekoč razpočil. Minister je imel mehurček, ki je bil velik 3 krat 3 milimetre, je pojasnila Žvanova. Minister, ki bi moral počivati dva dni, že danes od doma opravlja svoje delo.

PREMIER O BORUTU MIKLAVČIČU
Če se bo zgodila zamenjava ministra Boruta Miklavčiča, bo to izključno zaradi zdravstvenih razlogov in ne zato, ker bi slabo opravljal svoje delo, je v intervjuju za TV Slovenija dejal Borut Pahor. Dodal je, da si želi, da bi minister ostal na položaju. Miklavčič je kot minister za zdravje po njegovih besedah opravil velikansko delo, saj sodimo med države, ki so tudi od zunanjih revizorjev ocenjene kot zelo uspešne. Minister se je po njegovem izkazal tudi pri novi gripi, kjer "smo pravočasno poskrbeli za vse ukrepe".


Okrevanje bistveno krajše kot pri nevrokirurškem posegu
Zoran Miloševič
, vodja interventne radiologije, je pojasnil, kako poteka operacija. Bolnik je v globoki splošni anesteziji, leži na radiološki aparaturi, poseg pa se spremlja prek rentgenskih cevi. V žilni sistem vstopijo skozi dimlje in z mikrokatetri po arteriji dostopajo do možganske anevrizme. Vstavijo posebne spirale, s katerimi anevrizmo odklopijo od preostalega obtoka. V primerjavi z nevrokirurško opercijo, kjer se vstopi skozi lobanjo in s posebno sponko odklopi anevrzimo, je poseg do bolnika prijaznejši, saj lahko že naslednji dan po operaciji oddide domov.

Operacija ministra Miklavčiča je trajala približno štiri ure, nato je bil minister še 12 ur priklopljen na aparature za nadzor življenjskih funkcij, v nedeljo dopoldne pa je odšel domov. Predpisana mu je bila dvojna antiagregacijska terapija, je še dodala Žvanova.

Vrhunec: Minister nam je izkazal zaupanje
Generalni direktor UKC-ja Simon Vrhunec in ekipa, ki je opravila poseg, si štejejo v veliko čast, da je minister za poseg izbral prav njih in jim s tem izkazal veliko zaupanje. Vodja nevroradiološkega oddelka Miha Škrbec je dejal, da je Miloševič med prvimi petimi oziroma desetimi v Evropi z najnižjim številom zapletov pri tovrstnih posegih, na zdravljenje k nam zato hodijo tudi iz tujine. Predstavnica za odnose z javnostmi na ministrstvu za zdravje Irma Sterle Glaner je ob tem dejala, da tudi to razlog, da se Miloševič pojavlja na vrhu seznamov najbolje plačanih v javnem sektorju, saj je zaradi svoje izkušenosti pri tovrstnih posegih v stalni pripravljenosti za morebitne nujne primere.

Poseg manj travmatičen za bolnika