Dušan Miščević odstopa z mesta vodje pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja. Foto: BoBo
Dušan Miščević odstopa z mesta vodje pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja. Foto: BoBo

Kot je pojasnil, v tem trenutku v pogajalski skupini prevladujejo radikalci, "ki onemogočajo sprejemanje razumnih odločitev". "Jaz pod takimi pogoji pogajalske skupine ne morem več voditi," je povedal Dušan Miščević.

"Poleg formalnega obstaja še neformalno vodenje"
Miščević se v odstopni izjavi sklicuje na izjavo člana pogajalske skupine Janeza Posedija, da pod nobenim pogojem ne sprejemajo intervencijskega zakona. Kot pravi, se s takim stališčem ne more strinjati in pod takimi pogoji pogajalske skupine ne more več voditi. Tako početje po njegovem prepričanju vodi tudi v ogrožanje delovnih mest v javnem sektorju.

Poleg tega po prepričanju Miščevića take izjave, kot je bila Posedijeva, zgovorno pričajo, da "poleg formalnega vodenja obstaja še neformalno vodenje, ki se vrši iz ozadja. Opazno je tudi, da posamezniki z nenehnimi napadi name in neutemeljenimi obtoževanji želijo destabilizirati pogajalsko skupino, da bi lažje izvajali aktivnosti 'pod mizo' za višje interese sindikatov, ki jih zastopajo, mimo dogovorjenih okvirjev", v odstopni izjavi dodaja Miščević.

Miščević za inervencijski zakon
Miščević še pojasnjuje, da je javno povedal, da tako on osebno kot tudi Sindikat carinikov Slovenije, iz katerega prihaja, meni, da bi bilo treba intervencijski zakon v skladu z dogovorom in nekimi skupnimi rešitvami sprejeti. "Definitivno predlog poslanca Pavla Gantarja je po mojem prepričanju za javne uslužbence sprejemljiv. Vse, kar bo po 1. januarju, če ne bo intervencijskega zakona, pa bo za javne uslužbence definitivno škodljivo," dodaja.

"Dejstvo, da v kočljivi gospodarski situaciji pri nekaterih ne prevlada trezen razum in spoznanje, da z nenehnimi blokadami škodimo članstvu, ki ga zastopamo, me je spodbudilo, da odstopim s funkcije vodje in s tem omogočim pogajalski skupini nov razmislek," je še povedal Miščević. Ob tem izpostavlja možnost razpada pogajalske skupine in nastanka dveh pogajalskih skupin, "jastrebov in golobov".