Mladi radi tvegajo, a ko se zato znajdejo v nepredvideni situaciji, ne znajo pravilno reagirati, saj nimajo dovolj izkušenj. Foto: G. Pr.
Mladi radi tvegajo, a ko se zato znajdejo v nepredvideni situaciji, ne znajo pravilno reagirati, saj nimajo dovolj izkušenj. Foto: G. Pr.
Akcija: Če si divjak, nisi junak!

V sodelovanju z nekaterimi nevladnimi organizacijami zato začenjajo preventivno akcijo na temo hitrosti, s katero želijo nagovoriti predvsem mlajše voznike, naj hitra vožnja ne postane način za zadovoljitev želje po adrenalinu. Pri tem jim bo s poostrenim nadzorom prometa pomagala tudi policija.

V zadnjem času v javnosti odmevajo tragične prometne nesreče na slovenskih cestah, ki so vzele kar nekaj mladih življenj. Število nesreč, kjer so povzročitelji ali žrtve mladi, je čedalje več, glavni krivec za nezgode pa je neprilagojena hitrost, pravijo na agenciji za varnost prometa,. kjer so problematiko hitrosti in mladih voznikov prepoznali in zato pripravili preventivno akcijo.

Direktor Igor Velov pri tem poudarja, da mladi svojo željo po dokazovanju pogosto uresničujejo na cesti. "Mladi, stari od 18 do 24 let, so v nekem življenjskem obdobju, ko drugače razmišljajo, so drugače zreli kot 50-letni vozniki in so nagnjeni k tveganju. Hitra, prehitra vožnja pa je tveganje. Žal se ne zavedajo, da je zanje, ko pride zaradi prehitre vožnje do neke nepričakovane situacije, to veliko bolj nevarno, ker nimajo izkušenj," opozarja.

Poostren nadzor v bližini šol
Preventivne dejavnosti agencije bo v tem tednu dopolnil tudi policijski nadzor na cestah, ki sovpada z dejavnostmi policije ob začetku novega šolskega leta, pojasnjuje vodja sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi Ivan Kapun. Posebno pozornost bodo zato posvetili bližini osnovnih šol: "S tem želimo voznike opozoriti, da se bo v naslednjih dneh, v naslednjem tednu, začelo nekaj dogajati tudi pri šolah, zato naj na teh odsekih zmanjšajo hitrost, jo prilagodijo. Hkrati želimo na splošno vplivati na voznike, da hitrost pri vožnji prilagodijo razmeram na cesti."

Gre za usklajeno akcijo Mednarodne organizacije prometnih policij, dejavnosti bodo tako potekale po vsej Evropi.

Akcija: Če si divjak, nisi junak!