V SDS-u so prepričani, da bodo policisti dobili manj, kot jim obljublja ministrica Katarina Kresal. Foto: BoBo
V SDS-u so prepričani, da bodo policisti dobili manj, kot jim obljublja ministrica Katarina Kresal. Foto: BoBo
Denar
Dodatki in določene bonitete policistom pripadajo, ker je njihovo delo izjemno zahtevno, zahteva številne omejitve, povezano pa je tudi z neposredno nevarnostjo za njihovo življenje in zdravje, navajajo na ministrstvu. Foto: BoBo

Slovenski policisti so aktivno sodelovali v procesih demokratizacije in osamosvajanja Slovenije, od takrat dalje pa nam vsem dan za dnem zagotavljajo visoko stopnjo varnosti države, v kateri živimo.

Katarina Kresal, 1. julij 2011
Cariniki
Sindikat carinikov Slovenije je nezadovoljen zaradi načina urejanja dodatkov v javnem sektorju. Foto: BoBo

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) poudarjajo, da so v predlaganem zakonu le korektno in upravičeno urejene posebnosti, vezane na posebnosti poklica policista. Dodatki in določene bonitete policistom pripadajo, ker je njihovo delo izjemno zahtevno, zahteva številne omejitve, povezano pa je tudi z neposredno nevarnostjo za njihovo življenje in zdravje, navajajo na ministrstvu. Določene dodatke, ki smo jih predvideli v predlogu zakona, imajo tudi drugi primerljivi poklici. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, imajo vojaki teh bonitet veliko več.

Največ govora o dodatku za stalnost ...
Kar pa zadeva dodatek za stalnost v višini 0,5 odstotka, o katerem se danes največ govori, se policijska zakonodaja v ničemer ne spreminja. Navajajo namreč, da je ta dodatek že določen v veljavnem zakonu o policiji, tako kot je določen tudi za druge primerljive poklice v zakonu o carinski službi, zakonu o izvrševanju kazenskih sankcij in zakonu o obrambi.

Glede t. i. prekrškovnega dodatka pa ministrstvo poudarja, da so s sprejetjem zakona o prekrških leta 2004 v pristojnost policije prišli prekrškovni postopki, ki so bili do takrat večinoma v pristojnosti sodnikov za prekrške. Ob prenosu pristojnosti je bil napovedan dodatek k plači, vendar vse do danes to delo ni bilo ustrezno ovrednoteno.

Nezadovoljni cariniki napovedujejo stavko
Sindikat carinikov Slovenije, ki je nezadovoljen zaradi načina urejanja dodatkov v javnem sektorju, je za ponedeljek sklical sejo, na kateri bodo ustanovili stavkovni odbor. Pred tem so se sešli z ministrom za finance Francem Križaničem in mu dejali, da če se je vlada odločila zrušiti enotni plačni sistem v javnem sektorju, pričakujejo, da se bodo zadeve na enak način kot za policiste urejale tudi za preostale.

Strinjali so se, da je treba odprta vprašanja oziroma anomalije v plačnem sistemu urediti oz. odpravljati v sistemskem predpisu, in sicer zakonu o sistemu plač v javnem sektorju. Prav tako so enotnega mnenja, da je treba ohraniti temeljno zakonsko načelo, da je na primerljivih delovnih mestih po stopnji izobrazbe, zahtevnosti in odgovornosti treba zagotavljati enako plačilo.

SDS: Policisti bodo dobili manj, kot jim je obljubljeno
V SDS-u poudarjajo, da, tudi če bo predlagani zakon sprejet, bi v žep policista operativca kanilo precej manj, kot glasno javno propagira ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal. V stranki navajajo, da bi bil spet bogato nagrajen tanek sloj policijskih birokratov, ki imajo glede na delo, ki ga opravljajo, že zdaj previsoke plače, saj nekatere dosegajo, kot je mogoče razbrati iz javno objavljenih podatkov, blizu 7000 evrov bruto mesečno, navajajo v SDS-u.

Ministrico sprašujejo, zakaj ne odpravi vseh mogočih dodatkov k plačam visoko umeščenim policijskim birokratom na generalni policijski upravi in na policijskih upravah ter tega denarja ne razdeli med policiste operativce in med vodilni operativni kader na policijskih postajah in službah kriminalistične policije po policijskih upravah.

Na ta način bi namreč prihranila znatna proračunska sredstva države in ne bi ji bilo treba rušiti enotnega, s socialnimi partnerji usklajenega plačnega sistema, pa še vsi policisti operativci in operativni vodilni kadri bi bili zadovoljni in bolj motiviran za delo, kar bi posledično nedvomno pomenilo tudi več splošne varnosti v državi, menijo v odboru za notranje zadeve pri strokovnem svetu SDS-a.

Slovenski policisti so aktivno sodelovali v procesih demokratizacije in osamosvajanja Slovenije, od takrat dalje pa nam vsem dan za dnem zagotavljajo visoko stopnjo varnosti države, v kateri živimo.

Katarina Kresal, 1. julij 2011