Ministrstvo je sporočilo, da pri opremljanju vojske upoštevajo različne standarde, med njimi tudi varnost vojakov. Foto: RTV SLO
Ministrstvo je sporočilo, da pri opremljanju vojske upoštevajo različne standarde, med njimi tudi varnost vojakov. Foto: RTV SLO
Lokaciji novih radarjev ostajata nespremenjeni, ena je tudi na Pohorju. Foto: RTV SLO
Nakup letala odpovedan

Obrambno ministrstvo je bilo namreč sredi pogajanj za nakup taktičnega transportnega letala istega tipa kot tisto, ki se je pred dnevi zrušilo na Poljskem in v katerem je umrlo 20 ljudi. Prav zaradi tega dogodka se je ministrstvo odločilo, da naročilo odpove.

Proizvajalcu prvotno izbranega letala EADS Casa C 295 in drugemu ponudniku, ki se je prijavil na razpis, bodo odločitev še poslali.

Vojska bo dobila dva nova radarja
Za MMC pa so na MORS-u potrdili, da nameravajo kupiti dva nova vojaška radarja dolgega dosega, ki bosta nadomestila sedanja na Ljubljanskem vrhu in Ledinekovem vrhu na Pohorju. Radarja, ki sta zdaj v uporabi, sta iz leta 1991 in 1994, z novima pa želi ministrstvo povečali zanesljivost nadzora zračnega prostora, saj sta namenjena civilnim in vojaškim potrebam.

Osnovne karakteristike radarja dolgega dosega:
- domet 400 km
- višina ciljev 30000 m

Na vprašanje, kako to, da se ministrstvo odloča za tako velik nakup, ko pa so jim pred kratkim odvzeli nekaj predvidenega proračunskega denarja, smo dobili odgovor, da je nakup radarjev načrtovan v srednjeročnem načrtu razvoja in opremljanja SV-ja in tako so tudi sredstva zanj zagotovljena do leta 2012.

Svojega zračnega prostora še vedno ne moremo branit
Slovenija bo tako lahko, po mnenju ministrstva, bolj zanesljivo nadzorovala svoj zračni prostor, a ukrepati v primeru vdora vanj vseeno ne more, saj nima prestreznih letal. Na MORS-u pa so nam tudi povedali, da trenutno ne načrtujejo nakupa prestreznih oziroma drugih bojnih letal.

Slovenski zračni prostor bodo tako še naprej "branili" italijanski vojaški piloti.

Ana Svenšek

Nakup letala odpovedan