Joseph Mussomeli verjame, da bo vlada dosegla dogovor s sindikati. Foto: BoBo
Joseph Mussomeli verjame, da bo vlada dosegla dogovor s sindikati. Foto: BoBo
Gorenak pri Mussomeliju za zaprtimi vrati

Ameriški veleposlanik Jospeh Mussomeli se je sešel z notranjim ministrom Vinkom Gorenakom in državno sekretarko Barbaro Brezigar na ministrstvu za notranje zadeve. Za zaprtimi vrati so se pogovarjali o varčevalnih ukrepih in zapletih s policisti.
"Pogovarjali smo se o vseh vidikih varčevalnih ukrepov, moje osebno mnenje pa je, da bodo dosegli razumen in pravičen kompromis. Nihče si ne želi, da bi bila celotna država Slovenija zaradi tega prizadeta. In nihče, ki je odgovoren, si tega ne želi. Mislim, da bodo policisti z vlado sklenili kompromis," je dejal po srečanju.
Hlapci ali zgolj prisluhnili mnenju?
Spomnimo, na začetku leta je precej prahu sprožila vest, da je Mussomeli k sebi povabil predstavnike političnih strank in se zavzel, da bi v Sloveniji nastala velika koalicija. Čas je bil dokaj neroden, saj so bile stranke ravno sredi koalicijskih pogajanj. Izjava je vzbudila veliko prahu tako pri takratnem ministru za zunanje zadeve Samuelu Žbogarju kot tudi pri drugih.
Najbolj sta poleg Žbogarja izstopala predsednik države Danilo Türk, ki je za izjave dejal, da so "neprimerne in se vmešavajo v občutljivo tematiko sestavljanje vlade v Sloveniji", ter Janez Stanovnik, ki je predsednike strank, ki so se sešli z veleposlanikom, označil za hlapce.
Obrvi je dvignil tudi obisk nekdanjega premierja Boruta Pahorja, ki je takoj, ko je bil odpuščen iz bolnišnice, odšel na obisk k Mussomeliju.
Mussomeli presenečen
Tega je silovitost odzivov presenetila. Res je, da so se predstavniki ameriškega veleposlaništva od novembra naprej sešli s predstavniki vseh parlamentarnih strank, če se ni sam, so se sešli njegovi pomočniki, in če ne z voditelji strank, pa z njihovimi predstavniki, je takrat pojasnil Mussomeli. Pobuda za srečanja pa je prišla z obeh strani, je še dodal.

Gorenak pri Mussomeliju za zaprtimi vrati