Na vprašanje, v kakšnem zaporedju bi morali biti Hrvaška in Srbija
sprejeti v EU, je 42,1 odstotka vprašanih ocenilo, da bi morali državi v unijo vstopiti istočasno. 31,7 odstotka jih je menila, da bi morala v povezavo najprej stopiti Hrvaška, nato Srbija, 8,5 odstotka pa, da bi
morala biti prva Srbija, druga pa Hrvaška. Foto: RTV SLO
Na vprašanje, v kakšnem zaporedju bi morali biti Hrvaška in Srbija sprejeti v EU, je 42,1 odstotka vprašanih ocenilo, da bi morali državi v unijo vstopiti istočasno. 31,7 odstotka jih je menila, da bi morala v povezavo najprej stopiti Hrvaška, nato Srbija, 8,5 odstotka pa, da bi morala biti prva Srbija, druga pa Hrvaška. Foto: RTV SLO

Fakulteta za uporabne in družbene študije v Novi Gorici, ki je izvedla anketo za ministrstvo, ugotavlja, da se večina vprašanih strinja, da bi morali postati Hrvaška in Srbija članici Evropske unije. Večina tudi ocenjuje, da so slovensko-hrvaški odnosi slabi.

V delu ankete, namenjenem slovensko-hrvaškim odnosom, je 71,9 odstotka vprašanih odgovorio, da so ti slabi, 7,6 odstotka pa jih je označilo za dobre. 74,3 odstotka vprašanih je tudi menilo, da bi morala biti politika Slovenije v odnosu do Hrvaške ostrejša in trša kot do zdaj.

Hrvaški ERC je Sloveniji povzročal škodo
Glede hrvaške uvedbe zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) za članice Evropske unije je 69 odstotkov vprašanih menilo, da je ta do zdaj Sloveniji povzročila škodo. 65,4 odstotka vprašanih pa jihj je ocenilo, da bi morala Slovenija nadaljnje hrvaško približevanje Uniji pogojevati z ustrezno rešitvijo ERC-ja. Sicer pa je 59,2 odstotka vprašanih podprlo članstvo Hrvaške v Uniji.

Večina podpira članstvo Srbije v EU-ju
Glede Kosova se jih 62,4 odstotka vprašanih strinja, da ga Slovenija prizna kot samostojno in neodvisno državo, temu pa je nasprotovalo 22,9 odstotka vprašanih. Odnose med Srbijo in Slovenijo je 37,3 odstotka vprašanih ocenilo za normalne, 29,1 odstotka za dobre, 26,1 odstotka pa za slabe. Ob tem pa je 66,9 odstotka vprašanih podprlo članstvo Srbije v EU-ju.

R. B.