Izjava hrvaškega premierja Zorana Milanovića, da je hrvaška stran pripravljena spoštovati memorandum o nekdanji Ljubljanski banki, je MZZ zadovoljila. Foto: BoBo
Izjava hrvaškega premierja Zorana Milanovića, da je hrvaška stran pripravljena spoštovati memorandum o nekdanji Ljubljanski banki, je MZZ zadovoljila. Foto: BoBo
Borut Pahor
Predsednik države Borut Pahor bo v Zagrebu 30. junija praznoval vstop Hrvaške v EU. Foto: BoBo

To je v soboto po srečanju s slovensko premierko Alenko Bratušek v Opatiji namreč zagotovil Milanović, ki je zatrdil, da bo Hrvaška spoštovala dane zaveze. Pojasnil je, da so postopki, ki tečejo na hrvaških sodiščih proti LB-ju oziroma NLB-ju, zaustavljeni, niso pa umaknjeni.

"V memorandumu je navedeno, da bodo procesi ustavljeni, da bo zastoj, in ne da bodo tudi prekinjeni, da jih več ne bo. Mi v dobri veri spoštujemo svoje obveznosti in bomo to tudi nadaljevali. Upam, da bo problem rešen. Spoštovali bomo napisano in podpisano, tudi več kot to," je dejal Milanović.

Reševanje v okviru nasledstva
Na slovenskem zunanjem ministrstvu so danes spomnili, da sta se Slovenija in Hrvaška v memorandumu, ki sta ga 11. marca na Mokricah podpisala Milanović in takratni slovenski premier Janez Janša, dogovorili, da bosta problematiko LB-ja na Hrvaškem reševali v okviru nasledstvenega sporazuma, in ne v sodnih postopkih.

Državi sta se tudi zavezali, da bodo do celovite rešitve vprašanja mirovali vsi sodni postopki, ki so bili s tem v zvezi sproženi pred hrvaškimi sodišči, do celovite rešitve problematike pa se ne bodo začeli novi sodni ali drugi postopki. Obe strani sta s tem zavezani, da v dobri veri in v celoti spoštujeta dogovorjeno, izpostavljajo na MZZ-ju.

Zunanja ministra Karl Erjavec in Vesna Pusić sta se na podlagi memoranduma dogovorila, da bosta Banki za mednarodne poravnave v Baslu in preostalim naslednicam poslala skupno pismo za čimprejšnjo rešitev problematike LB-ja v okviru nasledstva. Erjavec in Pusićeva bi lahko debato na to temo nadaljevala tudi v ponedeljek ob robu zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije v Bruslju, so sporočili z MZZ-ja.

Poleg tega bo Erjavec spremljal predsednika države Boruta Pahorja na osrednjo slovesnost ob vstopu Hrvaške v EU 30. junija v Zagrebu.