Kraj nesreče si je že februarja ogledala skupina z notranjega ministrstva. Foto: Borut Podgoršek, fotoarhiv MORS
Kraj nesreče si je že februarja ogledala skupina z notranjega ministrstva. Foto: Borut Podgoršek, fotoarhiv MORS
Ostanke nesreče bo odstranjevalo 60 gorskih reševalcev, gasilcev, vojakov in pripadnikov civilne zaščite. Foto: Borut Podgoršek, fotoarhiv MORS
Ponesrečeno letalo je letelo z oznako YU-ANA DC 9. Foto: MMC RTV SLO
Razbitine letala
Spominska plošča bo postavljena na mestu, kjer je letalo zadelo goro San Pietro. Foto: Borut Podgoršek, fotoarhiv MORS

Na slovesnost, ki bo potekala pod goro San Pietro na Korziki, kjer se je letalo Inex Adrie Aviopromet McDonnell Douglas MD Super 80 s kodo YU - ANA leta 1981 ponesrečilo, so vabljeni tudi svojci žrtev. Kot je znano, je v nesreči umrlo 180 ljudi. Na sami gori, kjer je letalo prvič trčilo, pa bodo postavili spominsko ploščo. Slovesnosti se bo najverjetneje udeležil tudi obrambni minister Karl Erjavec.

Ministrstvo bo odštelo 353 tisoč evrov
Vlada se je potem, ko so si predstavniki ministrstva za obrambo februarja ogledali kraj nesreče, za sanacijo odločila na seji prejšnji četrtek. Vendar bo ministrstvo le delni izvajalec celotnega projekta, saj pri tem sodelujeta tudi Adria Airways in Kompas, pred 26 leti tudi organizatorki izleta in Mestna občina Ljubljana, ki skrbi za stike s svojci.

Vsi svojci, ki bi se želeli udeležiti spominske slovesnosti na Korziki, so 17. aprila vabljeni na sestanek v ljubljansko Festivalno dvorano. Na sestanku bodo tudi predstavniki vseh sodelujočih organizacij.

Na ministrstvu bodo za odstranitev ostankov nesreče namenili nekaj manj kot 353 tisoč evrov. Ta denar bo namenjen stroškom za nujno osebno in skupno zaščitno opremo, za izvedbo del, za dela civilne zaščite, naleta helikopterja in druge logistične stroške. Stroške v zvezi z nastanitvijo, prehrano in prevozom reševalne sestave bodo krile zgoraj omenjene organizacije.

Na Korziko najbolj izurjeni
Na otok se bo skupina 60-ih gorskih reševalcev, gasilcev, vojakov in pripadnikov civilne zaščite odpravilo maja. Kot nam je povedal Jurček Novak, planinski vodnik, ki je na Korziki vodil že mnoge svojce žrtev nesreče in na težavo z ostanki opominja že 15 let, bo odstranjevanje ostankov trajalo največ 14 dni.

Na ministrstvu za obrambo so nam sporočili, da z deli nameravajo končati do konca maja, v skrajnem primeru pa do 15. junija. A tudi, če dela ne bodo končana v roku, slovesnost 31. maja vseeno bo.

Francozi bodo pomagali z zračno bazo
Pri sanaciji si bo skupina največ pomagala s transportnim helikopterejm Slovenske vojske za 24 ljudi. Kot je 17. janurarja na obisku v Sloveniji Karlu Erjavcu zagotovil njegov francoski kolega Hervé Morin, bo Francija pomagala tako, da bo dala na razpolago zračno bazo, kjer bo lahko pristajal helikopter. Na ministrstvu dodajajo, da so jim Francozi obljubili, da bodo storili vse, da se bo akcija odvijala v najboljših pogojih.

Vzork nesreče še danes nepojasnjen
Do nesreče letala Inex Adrie je prišlo 1. decembra 1981 ob 7.52, ko je letalo s 180 ljudmi na krovu z levim krilom zadelo v 1364 metrov visoko goro San Pietro. Letalo je preletelo še 700 metrov, nato pa strmoglavilo v prepad. Zaradi težko dostopnega terena, so reševalci potrebovali kar osem ur, da so prišli do kraja nesreče, tam pa niso našli nobenega preživelega. Največ mrtvih je bilo med uslužbenci Kompasa, ki je organiziral enodnevni sindikalni izlet, pa tudi drugih podjetjij.

Vzrok nesreče še danes ni pojasnjen; obstajajo tako ugibanja, da naj bi za nesrečo bil kriv neizkušen kontrolor v Ajjaciu kot tudi taka, ki krivdo prepisujejo pilotu.

Sabina Zonta