Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ograja na slovensko-hrvaški meji je bila postavljena kot začasni element, je spomnila ministrica, zato je po njenih besedah nesprejemljivo, da bi ostala kot trajen element, "saj bi s tem sporočali, da so migracije krizne same po sebi, kar bi bila napačna predpostavka". Migracije so po njenih besedah del sodobnih družb in stalnica tudi v preteklosti. Zato so na notranjem ministrstvu pripravili načrt odstranjevanja ograje na meji.

Odstranjevati jo bodo začeli prihodnji teden. Ministrica Bobnar je napovedala, da lahko vojaki odstranijo približno 200 metrov ograje na dan, zato pričakujejo, da jo bodo odstranjevali 150 delovnih dni.

"Policija pa bo po odstranitvi zagotavljala nadzorovanje meje," je zagotovila. Dodala je, da bo policija z nadzorom območij, kjer je povečano tveganje za nedovoljene prehode meje, s preostalimi državnimi organi in lokalno skupnostjo ter mednarodnim sodelovanjem zagotavljala ustrezno raven varnosti prebivalcem.

Ustanovili novo posvetovalno telo

"Vlada in MNZ se zavzemata za varne poti migrantov ter za varne prehode meje za državljane, prebivalce in migrante," je še povedala ministrica. Zato so na ministrstvu ustanovili novo posvetovalno telo in se že sešli s predstavniki državnih organov, organizacij in predstavniki civilne družbe, ki delujejo na področju migracij in bodo pripravili celovito migracijsko strategijo. Posamezne podskupine posvetovalnega telesa bodo vodili Simona Zavratnik, državni sekretar Branko Lobnikar in Polona Mozetič, vsi so iz kabineta ministrice.

Osredotočili se bodo na zagotavljanje varnejše migracijske poti, učinkovitejših azilnih postopkov in pridobivanja dovoljenj za prebivanje, za olajšanje pogojev za mednarodno zaščito in sistematično vključevanje v družbo. Prosilce za azil je namreč po besedah ministrice Bobnar treba sistematično vključevati v družbo in na trg dela ter jim omogočiti učenje jezika, ob tem pa preprečevati izkoriščanje delavcev.