Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dnevi bodo vse toplejši in s tem se v promet vrača več udeležencev – kolesarjev, pešcev in motoristov. Da bi bila prometna varnost večja, vozniki pa bolj previdni, je AVP policistom podarila silhuete, ki prikazujejo policista ali policistko z radarjem za merjenje hitrosti v roki. Ta ukrep se je v preteklosti izkazal kot pozitiven, pravijo, saj je na merjenih odsekih tudi do 20 odstotkov upadla povprečna hitrost. Na lokaciji meritev z omejitvijo hitrosti 40 km/h, se je število ugotovljenih prekrškov zmanjšalo za 68 %, na lokaciji meritev z omejitvijo hitrosti 50 km/h pa za kar 89 %.

Policisti silhuete uporabljajo predvsem na odsekih, kjer je prometna varnost slabša. Vsaka policijska uprava bo prejela dve silhueti, o njuni postavitvi pa policijske uprave odločajo same. Imajo pa v mislih že kar nekaj odsekov. "Cesta, ki poteka ob Soči, ceste na koprskem, ki jih uporabljajo motoristi, ceste proti Kočevju in Zasavju ter ceste v Mariji Reki," je nekaj potencialnih lokacij novih silhuet naštel vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun.

S postavitvijo silhuet želijo po njegovih besedah pri voznikih vzbuditi zavedanje, da je na določenem odseku prometna varnost slabša in da lahko naletijo na več šibkejših udeležencev v prometu. "Gre za bolj prijazen pristop, ki voznike spodbuja k spoštovanju cestnoprometnih predpisov, še preden naletijo na policijsko patruljo. Upam, da nam bo s skupnimi močmi uspelo preprečiti marsikatero smrtno žrtev," je dodal.

Foto: AVP
Foto: AVP

Letos za zdaj manj nesreč

Na slovenskih cestah se je letos do 5. marca zgodilo za 39 odstotkov manj prometnih nesreč, kot jih je bilo v enakem obdobju lani. Letos se je zgodilo 1840 prometnih nesreč, lani pa 3014, so zapisali na AVP. V prometnih nesrečah je življenje izgubilo osem oseb, v enakem obdobju lani pa 11. Vozniki, ki so bili pod vplivom alkohola, so povzročili 129 prometnih nesreč, v kateri je en človek umrl.

Najbolj črna je po začasnih podatkih letošnja statistika med pešci, so opozorili na agenciji. Pešci so bili namreč udeleženi v 66 prometnih nesrečah. Do vključno 7. marca so življenje izgubili štirje pešci, nobeden pa ni bil povzročitelj prometne nesreče, v kateri je umrl. 13 pešcev je bilo hudo, 34 pa lažje poškodovanih. V enakem obdobju lani je bilo 144 prometnih nesreč z udeležbo pešca, eden je umrl.

Ne hitite z menjavo pnevmatik

Čeprav je danes – 15. marca – dan, ko je predvidena menjava zimskih pnevmatik za letne, je vreme še precej spremenljivo, zato z menjavo še ni treba hiteti, še opozarjajo na Agenciji za varnost prometa.