Voda je vdrla v prostore NPU-ja in zmočila nekatere listine in računalnike. Foto: BoBo
Voda je vdrla v prostore NPU-ja in zmočila nekatere listine in računalnike. Foto: BoBo

Časopis Večer je poročal, da naj bi okoli novega leta voda tekla iz sedmega nadstropja, zalila pa naj bi tudi več prostorov NPU-ja v šestem nadstropju, med njimi tudi prostor, kjer hranijo zasežene predmete. Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU), sta bili razmočeni dve kartonski škatli, v katerih sta bila zapečatena stacionarna računalnika, pa tudi več listin.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je zahteval preverjanje ustreznosti hrambe predmetov, a se je izkazalo, da so shranjeni skladno s predpisi in da "je šlo v konkretnem primeru zgolj za dogodek, ki je bil posledica višje sile, zato so osebno odgovornost izključili", so pojasnili na GPU-ju.

Voda povzročila težave v preiskavah
Po neuradnih podatkih Večera so v NPU-ju mokre dokumente sušili, za nekatere računalnike, ki so bili v kartonskih škatlah na tleh, pa je menda vprašanje, ali bodo z njih sploh lahko prekopirali podatke osumljencev v različnih preiskavah. Morebitno poškodovanje dokazov bi lahko vplivalo tudi na dokazni postopek v posamezni preiskavi.

Na GPU-ju so zatrdili, da ni nastala škoda, ki bi imela negativne posledice na preiskavo. Posamezne listine naj bi bile le nekoliko zmečkane.

Kraj vdora vode so si ogledali tudi ljubljanski kriminalisti, a niso ugotovili znakov uradno pregonljivega kaznivega dejanja. Februarja letos so o dogodku obvestili tudi ljubljansko okrožno državno tožilstvo.

Objekt sicer varovan in zaščiten
Objekt, v katerem deluje NPU, je protivlomno varovan, prostori pa so tudi fizično in mehansko zaščiteni. Na GPU-ju poudarjajo, da je kljub temu v pripravi predlog dodatne tehnične rešitve za vzpostavitev sistema za zaznavo vdora vode v prostore, kjer je to potrebno.