Slovenija
Predsedniška palača
Borut Pahor trenutno še nima resnega tekmeca. Foto: BoBo

Dodaj v

Na predsedniško mesto bi se radi zavihteli tudi estradniki

Volitve za predsednika republike
18. junij 2017 ob 14:10,
zadnji poseg: 18. junij 2017 ob 15:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Po igralcu in aktualnem kamniškem županu Marjanu Šarcu ter komiku Papsterju so predsedniško kandidaturo napovedali še Damjan Murko, Dominik Kozarič in Andrej Rozman - Roza.

Pesnik, dramatik, režiser in igralec Andrej Rozman - Roza bo svojo namero, da vstopi v predsedniško tekmo, uradno napovedal v sredo na novinarski konferenci. Sam pravi, da mu ne preostane drugega, saj "v nasprotnem primeru nihče izmed kandidatov ne bo zastopal interesov, ki niso zgolj moji". Njegova "veroizpoved" pravi: "Verjamem, da je v Sloveniji mogoč ničodstoten davek na vse proizvode, ki širijo temelj slovenske države, slovenski jezik. Verjamem pa tudi, da sta na Zemlji mogoča tako ničodstotna revščina kot tudi ničodstotno onesnaževanje okolja."

Manj vsebinska sta bila pri svojih najavah Damjan Murko, ki stavi "na svoj glas in stas", in Dominik Kozarič, ki se ga slovenska javnost spomni predvsem po skladbi iz 90. let prejšnjega stoletja, Reka luči, sicer pa že desetletje živi in ustvarja na Kanarskih otokih.

Resno kandidaturo napovedal Šarec
Kandidaturo na prihajajočih volitvah za predsednika republike je napovedal tudi Žiga Papež. Predstavljal se bo kot komik Papster s sloganom Vrnimo Sloveniji nasmeh!. Za kandidaturo se je odločil, ker opaža, da "Slovenija izgublja nasmeh, ki si ga je nadela ob osamosvojitvi pred 25 leti", je pojasnil v predstavitvenem videu.

Resna pa je kandidatura kamniškega župana Marjana Šarca, ki se ga širša javnost spominja kot posnemovalca in igralca po likih Serpentinška ter nekdanjega predsednika Janeza Drnovška. Napoveduje resno kampanjo s sloganom Človek, skupnost, država. Ob najavi kandidature se je obregnil ob trenutnega predsednika Boruta Pahorja, češ da je neresen in da ta funkcija ne bi smela biti zvezdniška. Šarca so nekateri analitiki že zaznali kot enega potencialno močnejših protikandidatov Pahorju.

Kandidaturo je napovedal tudi slovenski veleposlanik v Skopju Milan Jazbec. Medtem pa imena kandidatov močnih političnih strank za zdaj ostajajo še neznanka. Letos so željo vstopiti v tekmo napovedali še Milan Robič, Jožef Jarh, Ludvik Poljanec in Aleš Cepič. V NSi-ju se bodo člani, o tem katerega kandidata oz. kandidatko poslati na predsedniške volitve, odločali med predsednico stranke Ljudmilo Novak in poslancem Jožetom Horvatom.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
nightwing
# 18.06.2017 ob 14:41
Lepo je klovn Pahor degradiral položaj predsednika države na nivo cirkusantstva ...
ajvard
# 18.06.2017 ob 14:29
ko naštevate estradnike, ki se potegujejo za predsedniško mesto, naštejte med njimi tudi Pahorja.

je ravno nekje med Murkotom in Kozaričem.
Selines1
# 18.06.2017 ob 14:49
Šarc je vodil mojo poroko.. Še danes se sprašujem, če je sploh veljavno. :)
jang
# 18.06.2017 ob 14:21
Eni standardi bi pa vseeno morali obstajati kdo lahko kandidira. Oziroma vsaj konkretna predstavitev dosedanjega dela ter programa za bodoči mandat.
Ne pa da ti dolgoletni "posmeh vseh slovencev" reče da stavi na svoj glas in stas.... Dej Murko emigrirej že enkrat nekam!
Rookiee
# 18.06.2017 ob 15:19
Se Salome in pa pornesa pa smo popolni!
dveter
# 18.06.2017 ob 15:13
Bravo Pahor, lepo si razvrednotil funkcijo predsednika...
barbar2
# 18.06.2017 ob 17:10
Pahor dobiva sebi primerno konkurenco.
čak mal noris
# 18.06.2017 ob 15:36
Nina Osenar! Če bomo slučajno pozabili, da smo v pi..i, jo bo ona "pokazala".
clutch00
# 18.06.2017 ob 14:31
uradno postajamo banana republika. Prebivalci to ze vemo, cas je da to izve se cel svet, moj glas gre k murkotu...
STANE
# 18.06.2017 ob 14:42
Samo še Šterna manjka....pa klošarke Fani,ki je žal pokojna.Neke omejitve bi morale obstajat !!!!
zenga.zenga
# 18.06.2017 ob 14:41
Na predsedniško mesto bi se radi zavihteli tudi estradniki
-------------
to samo govori o tem , koliko je ta funkcija sploh še pomembna in kako liberalci razmišljajo o inštitucijah na splošno , saj zaradi takega liberalnega razmišljanja izgubiljamo vsako vizijo . Žal ves zahod nima več tistih imperativnih instinktov iz katerih rastejo inštitucije in se krepi notranja trdnost . Tako daleč gre dekadenca na vseh področjih , da imajo ljudje že instinktivno rajši tisto kar razkraja in kar pospešuje konec kot pa pravo odgovornost za prihodnost ....
RJSlo
# 18.06.2017 ob 14:37
No ja. Ukinite že enkrat to nepotrebno funkcijo.
firtoh
# 18.06.2017 ob 14:26
Moj glas gre Rozi zato ker, če moramo imeti dvornega norčka,naj bo vsaj inteligenten
severna zvezda
# 18.06.2017 ob 16:38
Burkeži, kakorkoli Pahor dol gor, ne bi smeli nižat nivo institucije predsednika.

Nižamo jo vsi ''mi'', ki padamo na fasado in ne na vsebino. Ob bednih plačah ali sploh brez njih to ni težko ... :-(

Nižamo jo vsi ''mi'', ki padamo na izrezane izjave predsedniških kandidatov ter medijsko gonjo.

Nižamo jo, ker imamo kot volivci v Republiki Sloveniji nizke standarde.

Zadovolji nas že, da nekdo izgleda (ob vsej PR in finančni mašineriji) ''lepo'' in ''glamurozno'' in da se reži kot v reklami za zobno pasto.

Zato ne preseneča, da je slovenski volivec brez primernega dohodka ali celo na robu sociale tako navdušen nad ženo predsednika ZDA ali nad pražnje ali delavsko oblečenim predsednikom REPUBLIKE!

Slovenec ne potrebuje veliko: pohvalo tujine (za tem hlepi od leta 1991), kitenje oz. ''ponoskanje'' s tujim perjem (Melania sindrom) ali zgolj leporečnega narcisa na čelu države. ....... Bo treba z lastnimi kompleksi opraviti - ko se bomo SAMI dovolj cenili, bo tudi funkcija predsednika Slovenija pridobila na veljavi, kot jo je nekoč že imela!
Jajaja
# 18.06.2017 ob 16:40
Odlično, čestitam vsem za odločitev o kanditaturi..... mogoče še Hribarja prepiričajo da kandidira....i n potem bodo končno po dolgem času prave volitve...
Tako obstaja šansa da ljudje končno dojamejo da je demokracija samo iluzija in da vaš kandidat tudi če zmaga ne bo ničesar spremenil
severna zvezda
# 18.06.2017 ob 15:58
Pahor jo ni nič degradiral. Pokazal je nek drugi obraz, ki je ljudem z bivšega sistema nekaj nepoznanega. Ne vpleta se v dnevno politične potrebe. Poleg tega je prvi predsednik, ki je šel preko ozkih političnih delitev in je priljubljen pri vseh generacijah.

Seveda jo je degradiral, pa ne zaradi tega zlajnanega mnenja, da je šel preko delitev + zeeeeeeeeeh: spet ta bivši sistem, o katerem imajo največ povedati tisti, ki bi ga podzavestno spet imeli radi nazaj (en lider, en vodja, ena partija - zveni znano?!).

Ravno zato, ker je Pahor produkt prejšnjega sistema, kot 3 / 4 politikov (+ JJ, Kučan), se zdaj dobrika, dela ''povezovalnega'', izenačuje borce proti nacifašizmu z domobranci (hej, še čez ustaše se ne obregne).

Roko na srce: a si dedc ali nisi. Zastavi neko pozicijo, ugajati vsem pač kaže na čisti oportunizem, stremuštvo .... ali patološki narcisizem.

NIKOLI ne moreš biti z vsemi na ''Ti'', nikoli ne moreš vsem ugajati. Ko gre za osebna razmerja, se to razume - ko pa gre za politiko, je to nekoliko drugače. Razen v RS očitno!

Da zanikaš ali zamegljuješ lastne pretekle politične napake (Pahor na čelu vlade),

da se ne opredeliš do določenih politik, režimov .....

da se delaš ''delavca'' za 24 ur na mesec z namenom instagramiranja (tisti delavci nimajo od njegovih instantnih opravil nič - mi vsi že zdaj vemo, da delo smetarja, kuharja, nogavičarja, gozdarja, gasilca itd. itd. NI mačji kašelj - nobeno podplačano delo ni),

da ne obžaluješ ''mišk malih'' dejansko, in se še ob ''video opravičilu'' režiš, kot pečen maček, kaže na čisti egotrip (= češ, kaj mi pa morejo) .....

Da kot predsednik RS pomilostiš določene osebke, ki si tega ne zaslužijo - tudi na ta vidik funkcije se pozablja.

Ah, ja, ker je ''takooooo lep in spravljiv''....... In zdaj se ljudje čudijo estradnikom?! Dobro jutro!
veza
# 18.06.2017 ob 14:20
moj Šarcu
sinbad
# 18.06.2017 ob 21:18
Zakaj bom glasoval za Marka?

Ker združuje vse kvalitete ostalih kandidatov.
veza
# 18.06.2017 ob 15:43
jang
# 18.06.2017 ob 14:21

Eni standardi bi pa vseeno morali obstajati kdo lahko kandidira.

zbrati moraš 5.000 podpisov, to je edini in pravi standard!
pistacijA
# 19.06.2017 ob 07:45
Čudn da se Angelca Likovič ni prijavla.
cairns
# 18.06.2017 ob 17:59
Na predsedniško mesto bi se radi zavihteli tudi estradniki

Boljše komik kot netalentiran komedijant.
veza
# 18.06.2017 ob 15:44
Čičolina je bila poslanka v Italiji...
Jon
# 18.06.2017 ob 22:09
Predsednik republike ima par pomembnih pristojnosti, na primer: predlaga ustavne sodnike, ki ustrezajo Janezu 666, imenuje najmanj primernega predsednika KPK, lobira za povečanje obrambnega proračuna, objavlja čim bolj ženstvene selfije, skrbi za samopromocijo v javnih medijih. Nasploh pa mora biti všeč sam sebi in se izogibati vsem političnim temam.
severna zvezda
# 18.06.2017 ob 18:24
@ In sider No. 1,

hvala za repliko. Korekteno mnenje, se strinjam.

Če vidimo, kdo je nadigral Türka, ne veš, a so ljudje veseli, ker Slovencu (spet) ni uspelo, ali, ker je uspel človek, ki je vseskozi zagovarjal imigrantsko politiko (Portugalec Guterres) - tu pa SE kaže ta slovenska dvoličnost in privoščljivost. Samo, da ni naš na čelu ZN, četudi je Guterres, ki zagovarja vse, kar enim ''klenim'' povzroča sive lase (manjšine, migranti, ČP itd.). Zanimiv ambivalentni / shizofreni odnos do podpore nekomu, mar ne?! :-)


A tudi s tvojim mnenjem in še katerim se da do neke mere strinjati. Bom dodal: balzam z današnjim predsednikom je tako, kot je sicer z balzamom :-): poboža prepričane in je zmuzljiv, tekoč, gladek.... - uide vsem in se na koncu reži vsem nam v brk ..... Sicer bi bilo treba res ''prijeti za kramp'' - kot na instagramu..... :-)
trevler
# 18.06.2017 ob 16:12
Murko ne bi smel imeti sploh priložnost, da se javno oglasi, kaj šele, da bi smel kandidirati.
Burkeži, kakorkoli Pahor dol gor, ne bi smeli nižat nivo institucije predsednika. Pomislimo samo na Drnovška ali ko sta kandidirala Kučan ter Pučnik. Zdaj pa Murko, Kozarič, Roza ...dejte no
sinbad
# 18.06.2017 ob 21:16
Moj glas na volitvah bo dobil šimpanz Marko iz živalskega vrta.
Wasabi
# 18.06.2017 ob 18:47
Šarec bo zmlel vse te klovne, dobro Roza je tudi kul, ampak ostalo je pa pač nivo Murkota in Pahorja, saj ne vem, kateri lik mi je bolj bizaren!
neviden
# 18.06.2017 ob 17:31
Slovenski dedci , mačoti.
samogledam
# 18.06.2017 ob 16:31
morda je pa problem globlji, kot ga prikazujete...kaj pa ce je kriza v prebivalcih, ki ste ostali doma ?
veza
# 18.06.2017 ob 15:41
čak mal noris
# 18.06.2017 ob 15:36

Nina Osenar, ja, če bo nastopala brez obleke, bo gotovo zmagala!
pripet
# 18.06.2017 ob 15:35
Na predsedniško mesto bi se radi zavihteli tudi estradniki....
----------------
šou za ovčice.
el CARTEL
# 18.06.2017 ob 14:41
najbolje glasovati za največjega trolla.

itak je vse farsa.
naj bo botem vsaj zabavno
MZ
# 19.06.2017 ob 07:51
Pahor s svojim obnašanjem res ni primeren za funkcijo predsednika..sploh zato, ker se prej že kot predsednik vlade ni izkazal.

Ampak kot je omenil eden od predhodnikov, Slovenci padajo na fasado in ne na vsebino. Tudi volilci s(m)o krivi, da se je najpomembnejša funkcija v državi degradirala v nekega klovna, ki skuša biti vsem všečen, interesi države pa so druga briga. Če bi bili normalni, nekomu, ki je že kot predsednik vlade naredil marsikaj neprimernega, ne bi smeli pustiti pasti niti črede ovac, kaj šele, da kljub svojim slabim performansam v preteklosti postane "pastir" države.
Podoben primer je Karl Erjavec, ki dostikrat deluje neverodostojno in celo smešno, ampak ima še vedno podporo javnosti, ker pač deluje tako "ljudsko", oziroma naivno. Da o Cerarju niti ne govorimo...

Pahor žal tudi ni pokazal neke odločnosti, temveč je skušal ugajati vsem, ne glede na ceno. Žal je tako, da mora dober vodja vztrajati pri nekih stališčih, čeprav se morda s tem komu zameri. To ljudje - četudi tega ne izražajo naglas - zelo cenijo. Zato je dandanes marsikateri "diktator" veliko bolj spoštovan, kot pa nekdo, ki nima svojih stališč in se obrača po vetru. O Titu se še danes govori dokaj pozitivno, čeprav je vsaj na začetku vladanja posegal tudi po krutih in podlih metodah. Enako velja tudi za Gadafija, pa Putina, in še za koga.
Poleg tega kandidat za predsednika države ne bi smel biti strankarski človek, niti ne bi smel imeti podpore strank, ker se potem njegova nepristranskost podre.

Ampak s trenutnimi predstavniki države se je še enkrat pokazalo dejstvo, da ima narod take voditelje, kot si jih zasluži. In velik preskok v glavah bo potreben, da bomo zadeve spremenili.
HOR
# 18.06.2017 ob 23:24
Sicer pa na tej estradniški funkciji že imamo estradnika...
severna zvezda
# 18.06.2017 ob 16:27
Čičolina je bila poslanka v Italiji...

In, ''kot filmska interpretka intimnih odnosov'' :-), nikoli ni ali ni mogla zanikati svoje pretekle profesije.

Korektno od nje. Verjetno je za blagodati Italijanov storila več kot marsikateri drug predsednik ali predsednica v Italiji in širše ...... :))
samogledam
# 18.06.2017 ob 16:02
kje pa je kandidat iz SDS ...a je se v argentini?
politik kritik
# 18.06.2017 ob 15:32
Upam da vam je jasno, da v primeru neuveljavitve arbitraže (kar se bo zgodilo z 99% verjetnostjo) maneken nima kaj iskat več na tej funkciji.... V tem primeru mu bodo bolj pristajale rešetke zaradi veleizdaje.

Tako ostaja le še Šarec, ki pa je ob svojem času tudi predrzno klečal pred Ljubljanskim županom in se ve za koga dela.

Skratka žal ni niti enega primernega kandidata, kar je katastrofa.
sisoruen
# 19.06.2017 ob 11:11
"Eni standardi bi pa vseeno morali obstajati kdo lahko kandidira. "

Ko pride enkrat zraven Borut Pahor, potem ostane samo še komedija, tako da me ne čudi, da se stvari odvijajo v to smer. Pahor je tipični politični pozer, nesposoben in brez vsebine, torej dejansko to, kar je Murko na glasbenem področju. Pahor je funkcijo predsednika popolnoma razvrednotil in dejansko iz nje naredil funkcijo za "bebote", ki so lačni pozornosti, kar je tudi Pahorjev domet.
kapljač
# 19.06.2017 ob 00:50
Da bi med vojno za Slovenijo ,hoteli računati na današnje generacije , bi se vojna za nas končala kot v burleski. Podobno , kot se gremo burlesko s temi protikandidati in lastno državo.
Menim da je čas , da se smejo kandidirati samo psihično normalni ljudje , ki bi morali zbrati predhodno najmanj 40 tisoč podpisov.
sejnik
# 18.06.2017 ob 19:13
"Eni standardi bi pa vseeno morali obstajati kdo lahko kandidira."

Saj obstajajo, zbrati je treba 5000 podpisov volilcev. Ni dovolj samo "izraziti željo" po kandidaturi. Število je sicer nizko in moraš biti res pajac, da ti ne uspe, ampak po preteklih izkušnjah pride skozi največ eden take vrste kot zgoraj v članku.
MaloNor
# 18.06.2017 ob 16:35
Roza, seveda Roza. Edini , ki je dovolj resen!
severna zvezda
# 18.06.2017 ob 15:31
Mene pa to sploh ne čudi - da je tako v RS, leta 2017 ....... ''Daleč'' smo prišli ..........

Z osamosvojitvijo, ko je vsak stremuški lo*ek preko vez z gospodarstvom (beri: politiko) lahko mučkal (certifikati, skladi .....), obogatel z izčrpavanjem podjetij, se izognil organom pregona zaradi ''politične pomembnosti'', smo zdaj dobili tudi to oz. najave v tej novici.

Ustava je ohlapna, demokracijo si vsak razlaga po svoje, svetovni splet daje vsakemu 5 minut slave......Slehernik nima kaj izgubiti - zato tudi vse te najave kandidatur.


Bistveno vprašanje je ne, ali je Pahor razvrednotil funkcijo predsednika RS, ampak, a je v ozadju kaj drugega, namreč, da se vsi ti estradniki brez političnih izkušenj po sugestiji (beri: €) določenih krogov ali kroga nalašč prijavljajo z namenom, da Pahor tokrat ne izpade še večji ''burkež'', kot je. .......

Ker v poplavi vseh teh najav Pahor TRENUTNO deluje še najbolj ''resno'' . In to zna biti cilj, da mu v drugo tudi uspe (sploh zaradi Šarca, ki ima vsaj izkušnje v lokalni politiki!).
dišeča omama
# 19.06.2017 ob 11:57
No, saj ta prispevek jemljem bolj kot zabavno-žalostno novico. Kar je pa itak pomalem slovenski vsakdanjik.

Kot nekdo, ki živi v okolju, kjer je Šarec župan in ga krajani spoštujemo in cenimo zaradi uspešnega dela kot prvega moža Občine in smo mu zaupali nov mandat županovanja na zadnjih volitvah že v prvem krogu, se mi poraja vprašanje, kateri je tisti motiv, ki je odločilen, da se spuštiš v tek za to protokolarno funkcijo.

Glede na dosedarnji seznam kandidatov, ki pa po vsej verjetnosti ni niti zdaleč dokončen, zna biti vse skupaj prvovrstna zabava za slovenske množice, navajene že vsega hudega.

Ko se napiše Damjan Murko, se mi takoj pojavi asociacija na osamljeno podobo suhljatega moškega na zeleni površini nogometnega štadiona za Bežigradom, ki iz petnih žil z glason "slavčka" prepeva Zdravljico.
zozozo
# 18.06.2017 ob 18:36
Za Rozo takoj glasujem, Damjan Murko je pa že zdaj predsednik.
firtoh
# 18.06.2017 ob 14:14
Moj glas gre k Rozi
mostnica
# 19.06.2017 ob 05:57
Pahorja naj postavijo za predsednika kar ustavni sodniki z ddr. na čelu.
neutrino
# 18.06.2017 ob 16:09
Jaz pa sem za Srečkota! (Katanca)
Ko bo on postal predsednik, bo dobil kar dosmrtni mandat, kar pomeni, da lahko na vsakih 5 let prišparamo tisti milijon ali dva, ki greta za volitve. Pa še funkcija bo postala tako nepomembna, da bomo vsi pozabili, da sploh obstaja.
čak mal noris
# 18.06.2017 ob 15:52
@veza

Drži!
Slogan pa bo: " Slovenci, vzemite "zadevo" ( ne zadeve ) v roke"!
kapljač
# 18.06.2017 ob 23:16
Logično! Je treba povedat, da enih drugorazredni interesi ne morejo biti vedno prvorazredni.
xes
# 18.06.2017 ob 18:42
Glede na kandidate bom šel na volitve samo če spremenijo sistem in lahko glasujem tudi PROTI in ne samo za...
Kazalo