SDS napoveduje referendum o noveli zakona o odvetništvu, če ga z vetom ne zaustavi državni svet. Foto: MMC RTV SLO
SDS napoveduje referendum o noveli zakona o odvetništvu, če ga z vetom ne zaustavi državni svet. Foto: MMC RTV SLO
O odvetniških tarifah na referendumu?

Koalicija naj državni svet sama pozove, da vloži veto na novelo zakona o odvetništvu, ki jo je parlament sprejel v petek, pravijo v poslanski skupini SDS. V nasprotnem primeru bodo začeli s postopki za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, napoveduje poslanec SDS-a Vinko Gorenak.

SDS namreč ostro nasprotuje noveli, ki med drugim določa, da bo odvetniške tarife ob soglasju ministra za pravosodje znova določala odvetniška zbornica. Novela je bila v petek sprejeta po nujnem postopku, za kar po Gorenakovem mnenju ni bilo nobenega razloga.

"Vlada polni žepe odvetnikom"
Edini razlog za nujni postopek je bil po njegovih besedah "vračanje uslug odvetniškemu lobiju" in "polnjenje žepov odvetnikov". Največji opozicijski stranki se zdi najbolj problematično, da bodo tarife znova določali odvetniki sami, zaradi česar se bodo te spet povišale. Gorenak opozarja, da odvetniške tarife pri nas že zdaj znašajo od 60 do 75 odstotkov nemških tarif.

Tudi spremembe glede disciplinskih postopkov se poslancem SDS-a zdijo problematične, saj bodo imelu v disciplinskih komisijah in disciplinskih sodiščih večino odvetniki, kar po njihovem pomeni, da bodo odvetniki sodili sami sebi. Prav zato Gorenak vladi očita, da skrbi za "privilegiran finančni položaj sloja, ki že danes velja za najbogatejšega".

Zalar: Gre za podtikanja in zavajanje
Minister za pravosodje Aleš Zalar se je že odzval na namige o tem, da se bodo tarife dvignile: "Odločno zavračam namigovanja in neresnične trditve, da ta zakon povzroča dvig odvetniških tarif."

Kot je pojasnil Zalar, se s tem zakonom odvetniške tarife glede enega vprašanja pomembno znižajo, in sicer v primerih, "kjer so bile po starem tarife največ do 1.300 evrov nagrade na posamezno zadevo, po novem pa dosegajo vrednost do 185.000 evrov na zadevo". Kot pojasnjuje, ostajajo v ostalem odvetniške tarife nespremenjene. Zato gre po njegovih ocenah "za podtikanja, gre za zavajanje ljudi".

A. S./T. K.

O odvetniških tarifah na referendumu?