Sneg, žled in podrta drevesa ovirajo železniški promet. Foto: BoBo
Sneg, žled in podrta drevesa ovirajo železniški promet. Foto: BoBo

Vozijo vse dizelske lokomotive, s katerimi Slovenske železnice na odsekih, kjer je to mogoče, nadomeščajo električne lokomotive. Na odsekih, kjer vožnja vlakov zaradi možnosti nadaljnjih padcev dreves ni varna, je organiziran prevoz z avtobusi. Zaradi omejenega števila dizelskih lokomotiv in težav avtobusov v cestnem prometu nastajajo daljše zamude.

V ponedeljek bodo vozni redi prilagojeni tako, da bo kljub izrednim razmeram mogoče prepeljati potnike s kar čim manj težavami, obljubljajo na Slovenskih železnicah.

Proga med Ljubljano in Sežano ostaja zaprta. Do sanacije posledic žleda bodo organizirani nadomestni avtobusni prevozi na relacijah Ljubljana-Brezovica-Notranje Gorice-Preserje-Borovnica in Ljubljana-Logatec-Rakek-Postojna-Prestranek-Pivka-Divača-Sežana ter nazaj. Na postajah in postajališčih, ki niso navedeni, avtobus ne bo ustavljal. V konicah med 5. in 8. uro in med 14. in 17. uro bodo avtobusi vozili vsako uro, zunaj konic pa vsaki dve uri. Prav tako bodo z avtobusi nadomeščeni vlaki, ki vozijo v Koper, Ilirsko Bistrico in na Reko.

Na progi Nova Gorica-Jesenice bo do odstranitve podrtih dreves organiziran nadomestni avtobusni prevoz na relaciji Nova Gorica–Podbrdo in nazaj ter na relaciji Jesenice–Bohinjska Bistrica in nazaj. Avtovlak skozi bohinjski predor ne bo vozil.

Med Ljubljano in Jesenicami bodo vlaki vozili z dizelskimi garniturami. Na odseku med Kranjem in Ljubljano bo zaradi manjših dizelskih garnitur prostora za potnike manj kot po navadi. Pričakovati je mogoče od 10 do 30 minut zamude, odvisno od prometnega stanja na progi.

Na progi med Dobovo in Ljubljano si Slovenske železnice prizadevajo spet vzpostaviti pogoje za vožnjo električnih vlakov na odseku med Savo in Ljubljano. Če jim to kljub nenehnemu delu ne bo uspelo do jutranjih ur, bodo jutri na nekaterih odsekih vozili dizelski vlaki, kar pomeni manj prostora za potnike in zamude vlakov.

Na progi Maribor-Prevalje bodo potniški vlaki vozili na relaciji Maribor-Ruše, na odseku Ruše-Prevalje pa bo organiziran nadomestni avtobusni prevoz.

Na drugih progah bo promet predvidoma potekal skladno z voznim redom, pričakovati pa je manjše zamude.

Mednarodni vlaki iz Avstrije in v Avstrijo bodo tudi v prihodnje vozili z zamudo, dolgo do 120 minut. Na postaji Špilje bo predvidoma do jutri, 3. februarja, do 18. ure na avstrijski strani proga zaprta. Vlaki iz Slovenije bodo tako vozili do postaje Špilje. Nočna vlaka v München in v Zürich bosta vozila z dizelsko lokomotivo.

Potnikom priporočamo, da se pred potovanjem pozanimajo o dejanskem stanju na najbližji železniški postaji, na telefonski številki 1999 ali na spletni strani SŽ-ja, saj se vremenske razmere spreminjajo iz ure v uro.